Glazen, flessen en aardewerk: dat is de rijke oogst die afgelopen jaar gevist werd uit een beerput onder het Amsterdamse Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Aan de foto te zien is er ook een vroege wijnfles bij, en zijn er tal van wijnglazen uit de smurrie gered. Meer is er helaas niet over de vondsten bekend; er wordt nog druk onderzoek gedaan naar de objecten. Vanaf afgelopen donderdag is in de presentatie ‘Blik in de beerput’ een deel van de opgegraven objecten te zien.
Beerput
Vanwege de uitbreiding van het museum is in 2013 de fundering van het hoekpand, bestaande uit een grachtenhuis en twee steegwoningen, hersteld. Tijdens deze werkzaamheden werd door Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) onder een van de steegwoningen een grote beerput gevonden, gevuld met voedselresten en gebruiksvoorwerpen van keramiek en glas.
Een beerput is een diepe afvalput die vroeger dienst deed als toilet én als vuilnisbak. De vondsten uit deze beerput stammen uit de periode ca. 1650 – 1800. Onder de unieke objecten bevindt zich Delfts aardewerk, glaswerk en Chinees porselein, dat via de VOC in Amsterdam terecht is gekomen.
De vondsten geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners en gebruikers van deze woning in de 18de eeuw. In de voormalige keuken van de steegwoning is nog steeds het oude toilet, het secreet, aanwezig dat was aangesloten op de beerput.
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is één van de oudste musea van Amsterdam. Achter de gevel van het 17de-eeuwse grachtenhuis gaan een woonhuis en een complete kerk schuil. Deze verborgen kerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Het monument is ongeveer 350 jaar oud, en is sinds 1888 een museum. Het museum heeft als doel om het cultureel en religieus erfgoed van rooms-katholiek Amsterdam levend te houden.