• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Beringer Dry Riesling uit DE doos

30 augustus 2007 door Mariëlla Beukers

Inmiddels is de eerste uit Amerika meegebrachte fles uit DE doos genuttigd en ik moet zeggen: we werden niet teleurgesteld. Bij een karbonade van de barbecue, gemarineerd in een mosterd-honingsaus dronken we de Napa Valley Dry Riesling 2005 van Beringer. Met zijn 13,2% alcohol een stevige Riesling, maar zeker nog te vergeleken met sommige Europese Rieslings. Je moet dan niet denken aan de fijnere Rieslings uit de Moezel of de Mittelrhein, maar meer aan een stevige uit de Elzas.
We vroegen ons bij opening van de fles in eerste instantie af of we nu eigenlijk wel Riesling herkenden. Het duurde even voordat we daar ja op konden zeggen. Maar na een tijdje in het glas kwam de wijn los, en na proeven en drinken besloten we dat dit een heel goed glas wijn was en definitely een Riesling.
Toen we de wijn proefden bij Beringer zelf hadden we al genoteerd: abrikozen, citrus, fris. Lange afdronk, met een prima verhouding tussen zuur en fruit. Een heel lichte zoete indruk, met herkenbaar de indruk van mineralen die je bij Europese Rieslings ook aantreft.
Vanwege die licht-zoete indruk hadden we de wijn uitgekozen bij de mosterd-honingmarinade, en die combinatie bleek uitstekend.

Beringer is het oudste wijnbedrijf in Amerika dat continu in bedrijf is geweest sinds de oprichting. Zelfs de Drooglegging heeft het bedrijf overleefd, door bijvoorbeeld wijn voor religieuze doeleinden te maken (mis, avondmaal en sjabbatsmaal). In 1868 verliet Jacob Beringer zijn geboortestad Mainz, in Duitsland, en voegde zich in New York bij zijn broer Frederick. Jacob was echter een wijnmaker in hart en nieren, en reisde al snel door naar het land van de golden opportunities, sunny California. Daar vond hij in de Napa Valley de ideale plek om een wijngaard en wijnkelders te beginnen. Samen met broer Frederick, die later voor zaken als verkoop en marketing verantwoordelijk werd, vestigde Jacob Beringer in 1876 de Beringer Winery. Tegenwoordig maakt het bedrijf deel uit van de Foster’s Group.

De bedrijfspanden in St. Helena in de Napa Valley staan op een lijst met ‘National Historic Places’ en men is in Californië zeer trots op het complex. Het is dan ook zeer goed onderhouden en het is een genot daar rond te lopen en de diverse gebouwen te bezoeken. Uiteraard ontbreekt ook de ‘gift shop’ niet; de producten zijn er echter stijlvol en vallen in de categorie ‘hebbedingen’. Zo kun je mij nog wel eens tegenkomen in mijn Beringer Napa Valley Girl-topje…

Vanwege de kinderen konden wij alleen deelnemen aan een korte inleidende tour over het terrein; voor de uitgebreidere tours moest je 21 jaar of ouder zijn. Maar we zagen wel de oude wijnkelders en historische persen en kregen een vlot marketingverhaaltje over de geschiedenis van het bedrijf voorgeschoteld. Voor de proeverij moesten we 5 dollar per persoon betalen. We kozen voor de simpele versie, maar hadden eigenlijk voor 20 dollar ook wel willen deelnemen aan de Reserve-proeverij, in het historische Rhine House, het oude woonhuis van Frederick Beringer. Maar op zoveel clementie van de kids kunnen we niet altijd rekenen…. Voor dat proefgeld mag je dan drie wijnen uit een lijst kiezen. Als je het slim doet en met zijn tweeën telkens een andere wijn kiest, kun je zo zes wijnen proeven 😉 (Wat een Hollanders hè…)
Gelukkig bleken ook de eenvoudigere wijnen erg de moeite waard. De alcoholpercentages bleven met ongeveer 14 % binnen de perken (voor Amerikaanse begrippen zeker), en de wijnen waren zeker niet te zoet. Uiteraard sloegen we wijnen waarvan gezegd werd dat ze off-dry waren over. Hiermee worden halfzoete wijnen bedoeld, die meestal helemaal op de Amerikaanse smaak toegesneden zijn. Lees hier: voor onze smaak veel te zoet!
Zowel de Pinot Noir als de Merlot en de Cabernet Sauvignon waren geconcentreerde wijnen met veel fris fruit, goed in balans en prettig drinkbaar. Goede wijnen voor prijzen die tussen de 30 en de 40 dollar lagen. De Riesling was met 16 dollar echter het prettigst geprijsd, en aangezien de prijs-kwaliteit verhouding hiervan het beste beviel, is de eer aan deze wijn te beurt gevallen in onze doos mee te gaan.

Categorie: Proeven Tags: USA

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in