Onlangs verscheen Feestelijke wijnen, een boekje uitgegeven door het Productschap Wijn en geschreven door Ron Klein. Voor 5 euro is het te bestellen bij het Productschap Wijn. Maar wacht even voor je dat doet, want eerlijk gezegd is het een heel vreemd boekje. Oogstrelend vormgegeven, dat zeker. Maar op de inhoud heb ik na herhaaldelijk lezen nog steeds geen vat. In het Voorwoord staat: Wijn maakt van iedere gelegenheid een feest en van ieder hapje een koningsmaal. Over feestdagen, gebruiken, vermakelijke festijnen, smakelijke hapjes en fijne wijnen. Vervolgens wordt gezegd wat het boekje niet is: het biedt geen compleet overzicht van alle wijnstreken of alle wijnen in de wereld. Het is geen recepten- noch een feestenoverzicht. Feestelijke wijnen wil, aldus het Voorwoord, slechts 52 momenten geven die zich uitstekend lenen om van een lekker glas wijn te genieten.
En dus sloeg ik het boekje rond Sint Maarten maar eens op: helaas, 11 november komt er niet in voor. Vreemd genoeg stond daar in de buurt wel Id-al-Fitr, een feest waar zeer weinig alcohol genuttigd zal worden. Er wordt ter gelegenheid van dit islamitische feest aandacht besteed aan de wijnen van Marokko, Tunesië en Algerije.
Rond de derde donderdag van november treffen we ook de vrijgeving van de Beaujolais Primeur, waarbij iets verteld wordt over slakken (escargots), Beaujolais Villages en gamay. Enige pagina’s eerder treffen we Werelddierendag, met een uitleg over de sterfdag van Franciscus (4 oktober) en een verhaaltje over de wijnen van Umbrië.
Bij de eerste zaterdag van augustus wordt de Sneekweek als feest aangehaald, en staan sake, sushi en sashimi centraal. En dan plots is er wel alle logica van de wereld als er rond Sinterklaas aandacht wordt besteed aan bisschopswijn, glühwein en dergelijke.
Wat is nu het ordenend principe in dit boekje? Is het de behandeling van zoveel mogelijk wijnlanden en streken, waarbij dan een passend feest is gezocht? Nee, want we treffen onder de Vivaria Rustica, een feest dat de oude Romeinen rond 19 augustus vierden, informatie over allerlei historische wijngebieden, van Frankrijk tot Dalmatië. Is het dan een nog bestaand en voor Nederlanders bekend feest, waarbij leuke wijnen gezocht worden? Nee, want wie kent er in Nederland nu nog Corpus Christi (7 juni), de instelling van de eucharistie? Bij dit feest wordt miswijn en vin santo behandeld.
Ik krijg heel sterk de indruk dat de auteur een paar kaartenbakken had: eentje met wijninformatie en eentje met allerhande feesten, en dat die twee op een beetje geforceerde manier met elkaar in contact gebracht zijn. De geboden informatie is leuk, soms grappig en heel soms niet helemaal correct. De vormgeving is prachtig, een prijs waard. En de inhoud van sommige informatieve stukken verdient echt een publicatie. Maar dan niet zo geordend als dit boekje. Hier kan geen mens wijs uit en dit voegt heel weinig toe aan je wijnboekenkast.
Een gemiste kans voor het Productschap Wijn, naar mijn mening. Jammer, want het had voor dat prijsje echt een mooi cadeauboekje met de feestdagen kunnen zijn, zoals ook Legendarische wijnverhalen van Gert Crum en Frank Jacobs dat is. Maar daarover binnenkort meer.