• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Citroenen, druiven en piraten: over de wijnen van Tenuta San Francesco

9 augustus 2015 door Mariëlla Beukers

Citroenen aan de kust, druiven in het binnenland. De reden? Moslim-piraten. Een van Italië’s oudste handelssteden is Amalfi, in de middeleeuwen eerst een republiek en later zelfs een hertogdom aan de Middellandse Zee. Ooit voeren de zeelui van Amalfi naar alle hoeken van de Mediterranée en vormde het stadje een handelsmacht van jewelste. Dat trok uiteraard de aandacht, en de omliggende wijngaarden waren regelmatig het slachtoffer van de vernielzucht van moslimpiraten. De wijnbouw trok zich als gevolg daarvan terug naar de minder toegankelijke valleien in het binnenland van het schiereiland. Citroenen kwamen ervoor in de plaats. Dat riep minder de vernielzucht op. En tot op de dag van vandaag is die tweedeling gehandhaafd. Al voordat je de laatste huizen van Amalfi verlaat, wandel je tussen de citroentuinen. Druivenranken zie je er in zeer beperkte mate. En op de terrasjes van het charmante havenstadje drink je limoncello, terwijl in de souvenirwinkeltjes de citroen overheerst.

Citroenen

Voor de wijn moet je dieper het binnenland in, bijvoorbeeld naar Tramonti. De wijngaarden liggen hier verstopt in de plooien van het landschap, regelmatig nog met traditionele pergola’s maar ook steeds vaker op moderne wijze geleid en gesnoeid. In Tramonti sloegen in 2004 drie families de handen ineen om een aantal eeuwenoude wijngaarden van de ondergang te redden en er kwaliteitswijn te gaan maken. Zij noemden hun nieuwe onderneming Tenuta San Francesco.

11220399

Wij werden er op een mooie dag in juni, na een dagje zeilen langs de prachtige kust met inderdaad alleen citroenboomgaarden in het zicht, ontvangen door Gaetano Bove, een van de oprichters, en zijn twee dochters, die ons in uitstekend Engels allereerst de beroemde 300 jaar oude tintore-wijnstok lieten zien. Terwijl dochter één met een groep de wijngaard in ging, gaf Gaetano, van beroep dierenarts, ons bovenstaande historische uitleg. Daarna was het onze beurt, en mochten wij met dochter twee de magische plek bezoeken. Want magisch was het zeker, daar onder het afdak van ranken van de oudste wijnstok die ik ooit bezocht.

TSF2

Bij een boerenmaaltijd van brood, tomaten, mozzarella en pasta met bonen maakten we vervolgens kennis met de wijnen van Tenuta San Francesco. Gebruikte druivenrassen zijn de al genoemde tintore, naast aglianico en piedirosso voor rood en pepella, ginestra, biancolella en falanghina voor wit. De instapwijnen waren fruitig, fris en een tikje neutraal, maar combineerden goed bij het eten. De witte Reserva 2014 echter, die we rechtstreeks uit het vat mochten proeven, beloofde veel voor de toekomst: vol, pittig, mineraal, met stevige zuren en gemaakt van biancolella, pepella en ginestra. Absolute klapper was echter de E’ISS (wat letterlijk betekent: Dit is het), van de pre-phylloxera tintore-stokken. We kregen allemaal een bodempje van de 2011: krachtig, met geur en smaak van pruimen, bramen en heel veel meer donker fruit. Zeker niet jammy, maar juist heel opvallend fris en levendig, en ongelooflijk prettig drinkbaar, ondanks de stevige tannines.

TSF3

Tot slot nog even aandacht voor het bijzondere brood. Dit kwam keihard op tafel en moest in water geweekt worden en daarna uitgeknepen. Een paar stukjes van dit geweekte brood mengen met je tomaten en je had een heerlijk gerechtje. Het brood werd vroeger speciaal een aantal maal gebakken om mee te kunnen nemen de bergen in zonder te bederven. Om aan tafel te serveren maken ze er tegenwoordig van die prachtige kommen voor.

TSF4

Categorie: Beleven, Rare druiven Tags: Amalfi, E'ISS, Tenuta San Francesco, tintore

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in