• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Domaine La Grangette

13 augustus 2006 door Mariëlla Beukers

Vrijdag schreef ik een schets van de landwijnen van de Languedoc. Vandaag het vervolg, over een interessant domein op de vlakte tussen Pézenas en de kust.

Zelf kenden wij de vrijdag geschetste vin de pays d’Oc nog niet, totdat wij in onze vakantie een bezoekje brachten aan Domaine La Grangette van de heer en mevrouw Moret. We kenden hun prettige droge rosé van picpoul noir (La Saignée de Rose), maar waren ook nieuwsgierig naar de gewone witte Picpoul, genoemd in de Guide Hachette.

Domaine La Grangette ligt net buiten het plaatsje Castelnau de Guers, langs de al genoemde Via Domitia. In de Middeleeuwen was het land in bezit van de heerlijkheid van de baron van Guers en werden graan en klaver verbouwd, voor de paarden van de baron. Ook waren een paar percelen druiven aangeplant. Sinds 2001 is La Grangette in bezit van de Morets. De vorige eigenaren, E. en M. Mur, verbouwden de druiven op biologische wijze. De Morets hebben dit niet voorgezet, maar proberen hun bedrijf wel te runnen met respect voor de omringende natuur.

Op een bloedhete ochtend enkele weken geleden werden we hartelijk ontvangen in het sfeervolle en koele proeflokaal, een oude verbouwde paardenstal uit de 17e eeuw, waarna we in gezelschap van een Frans gezin en monsieur Moret een aantal van zijn wijnen proefden. En monsieur Moret bleek niet alleen Picpoul de Pinet te maken….. Verbaasd bekeken wij de collectie flessen op zijn balie en de lijst met wijnen. Het domein bottelt wijnen onder zeker drie verschillende ‘regelingen’: witte Picpoul (L’Enfant terrible) onder de AOC Coteaux du Languedoc Picpoul de Pinet, een witte wijn (Boréale, sauvignon blanc en muscat) en een rosé (La Saignée de Rose, picpoul noir) onder VDP Côtes de Thau en een hele reeks wijnen als vin de pays d’Oc. Deze laatste variërend van droge Muscat en Cabernet Franc tot zoete Sauvignon Blanc (Volé aux Moineaux). Opvallend genoeg zijn er ook wijnen van pure syrah (Louve, élevé en fut de chêne) en een syrah-grenache combinatie (La Part des Anges, eveneens opgevoed in eiken vaten) die als vin de pays d’Oc gelabeld zijn. We vergaten te vragen waarom deze niet als AOC Coteaux du Languedoc op de markt zijn gebracht. Mogelijk heeft dit te maken met de biologische teelt door de vorige eigenaren: de Louve is nog uit 1998. Of er voldeed iets anders dan de druivensoort niet aan de strenge AOC-regels, zoals de maximumopbrengst per hectare bijvoorbeeld.

Op onze opmerking dat hij toch wel bijzondere druiven had voor de Languedoc – cabernet franc, sauvignon blanc – reageerde de wijnboer wat kortaf. Tuurlijk groeide cabernet franc goed in het zuiden, alles groeit hier goed….. We concludeerden dat ‘welke druiven waar in de Languedoc onder welk label’ blijkbaar een (zeer) gevoelig onderwerp is.

Meest indrukwekkend vonden wij twee wijnen: voor Nico – een groot syrah-liefhebber – moesten er een aantal flessen Louve 1998 mee naar huis, om deze herfst van te genieten. De Louve is nog gemaakt door een vorige eigenaar; op de fles staat ‘mis en bouteille par Emmanuelle – vigneronne’. Voor mij was de zoete Volé aux Moineaux (gestolen van de mussen) een ‘must have’. Een werkelijk fantastische wijn, die prefect bij bijvoorbeeld een stuk Roquefort past. Ook fruittoetjes zullen prima met deze frisse wijn combineren. Het zoet wordt uitstekend gebalanceerd door de zuren, de wijn vermoeit niet en heeft een alcoholpercentage van 15% alcohol.

Na een korte bezichtiging van de wijnkelder, waar nog stenen kuipen uit de 18e eeuw aanwezig zijn, moesten we helaas de hitte weer in. We hadden nog graag meer geproefd, maar we moesten nog een stuk rijden…. Onze collectie wijnen was echter weer aanzienlijk uitgebreid en onze wijnkennis weer verbreed. Bovendien was onze portemonnaie niet al te zeer geplunderd: de wijnen waren prettige geprijsd tussen de 4 en de 14 euro.

Proefnotitie
Louve 1998, syrah éleve en fut de chêne, vin de pays d’Oc rouge bio

We dronken de wijn bij een ovenschotel van kippenpootjes met tomaat en basilicum van Jamie Oliver, geserveerd met zelfgemaakte pasta. De combinatie is wat atypisch – volgens de boeken hoort er lever of wild bij Syrah – maar wat mij betreft smaakte het prima.
De acht jaar oude wijn was in het glas nog mooi cassisrood, zonder enige hint van veroudering langs de rand. Een neus van leer, rook en wat licht rood fruit. Nico ontdekte de lucht van goede Hongaarse paprikapoeder. De afdronk leek kort, totdat de wijn wat langer openstond. Toen kwam het fruitkarakter wat beter naar voren en bleef de wijn net lang genoeg hangen. Het alcoholpercentage was slechts 12.5 %. Al met al een aangename wijn die na acht jaar nog verbluffend fris en jong aandeed. Geen topwijn, wel een goede aanschaf en een prima vin de pays d’oc.

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    15 augustus 2006 om 19:03

    Ook ik ben al jaren gecharmeerd van wijnen uit de Languedoc.

    Ook in de Vin de Pays klasse worden in deze regio regelmatig ware “juweeltjes” gemaakt.

    Mijn “huiswijn” is al sinds vele jaren afkomstig uit de Languedoc.

    Een Vin de Pays de l’Hérault van Sylvie et Philippe Ellner uit Aniane, genaamd: Guillaume Des Conquêtes.

    Gemaakt uit 20% Grenache, 20% Syrah, 5% Mourvèdre, 20% Merlot en 35% Cabernet Sauvignon.

    Een heel donkere, rijpe wijn, met smaken van donker rood fruit, laurier en peper. Complex met rijpe tannines. Door de houtrijping pas na enige jaren op dronk.

    Onder de naam Domaine Des Conquêtes maken Sylvie en Philippe ook een “echte” Languedoc. Nog een trapje hoger en extractrijker dan de Guillaume.

    Cabernet Sauvignon en Merlot zijn hierin vervangen door een hoger percentage Grenache en Syrah.

    Ed

  2. Mariëlla zegt

    15 augustus 2006 om 19:15

    Bedankt Ed, voor je reactie. Wij raken ook steeds meer gecharmeerd van het gebied. Ik vind het heel prettig om zo dicht bij huis (nou ja, relatief dan) zo’n interessant wijngebied te weten. Een tiental jaar geleden zouden wij dat niet gedacht hebben. Binnenkort volgt nog een verslag van weer een ander bezoek aan een wijnmaker in de Languedoc (omgeving St. Chinian). Ook hier weer spannende onbekende wijnen en rebelse wijnmakers. Wordt vervolgd.

  3. Olivier zegt

    19 oktober 2010 om 12:09

    Beste wijnliefhebbers,

    bij deze laat ik u gaarne weten dat de Picpoul te verkrijgen is bij Wijnhandel Opdebeeck, te Duffel.

    http://www.opdebeeck.be

    Ook nog tal van schatten te doen bij deze invoerder. Die met veel zorg te werk gaat in het uitzoeken van zijn wijnen.

    mvg,

    Olivier

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in