• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Echte chocoladewijn, met recept uit 1723

16 juli 2016 door Mariëlla Beukers

Een paar jaar geleden dook het op, chocoladewijn kant-en-klaar in een fles. Na een paar berichten verdween het drankje weer van de radar, en ik heb geen idee wat ervan geworden is. Wat ik toen niet wist, is dat de mix van chocolade en wijn al eeuwen geleden een bekende drank was. En dan heb ik het over de tijd dat chocolade nog niet zo heel lang in de mode was, zo rond 1700. Vanuit Zuid-Amerika werden via Spanje de cacaobonen aangevoerd naar West-Europa. Ter plekke, in Frankrijk, Engeland en de Lage Landen onder andere, werden die fijngewreven en tot chocolade verwerkt. Het resultaat waren platte, ronde stukken chocolade’koeken’ die vervolgens in stukken gebroken werden en gesmolten in melk, wijn of port. Dit was nog enige tijd dé manier waarop chocolade werd genuttigd, als drank. Aan het hof van de Engelse koning George I was het drinken van chocolade ’s morgens een must; het gaf status en aanzien. De koning had er een eigen chocolatier voor in dienst, verantwoordelijk voor de juiste mix. En er werd zelf een aparte chocoladekeuken voor aangelegd!

De chocoladekeuken van Hampton Court
De chocoladekeuken van Hampton Court

A History of Royal Food and Feasting

Op het moment volg ik een ontzettend leuke en leerzame online cursus, A History of Royal Food and Feasting, aan de University of Reading. Vijf weken lang dompel ik me een paar uur per week onder in het eten en het drinken aan de hoven van diverse Engelse vorsten, van Hendrik VIII tot Victoria. En tijdens die cursus leerde ik chocoladewijn maken. Het oorspronkelijke recept komt uit The Cook’s and Confectioner’s Dictionary van John Nott, 1723. Het luidt aldus:

To make Wine Chocolate

Take a pint of sherry, or a pint and a half of red port, four ounces and a half of chocolate, six ounces of fine sugar, and half an ounce of white starch, or fine flour; mix, dissolve, and boil all these as before. But, if your chocolate be with sugar, take double the quantity of chocolate, and half the quantity of sugar; and so in all.

Het recept werd voor modern gebruik iets aangepast:

ingredienten-chocoladewijnNeem voor 2 personen 60 gram donkere chocolade (ik nam 50 gram van 99% cacao) en breek die klein in 300 ml ruby port (ik nam een goedkoop supermarktmerk). Doe er ook 15 gram witte basterdsuiker (ik nam lichtbruine rietsuiker) bij en een halve theelepel bloem. Verwarm dit alles 10 minuten, totdat er kleine belletjes ontstaan. Laat het niet helemaal koken! Klop het met een garde stevig door en schenk de drank in twee kleine kopjes.

Het resultaat was een zoet-bittere, heftige drank, die in de winter na een stevige wandeling zeker zal bevallen. Maar eet er dan wel een lekker zoet hapje bij, bijvoorbeeld een – eveneens 18e-eeuwse – boudoir (lange vinger) of een biscuit rose de Reims, die ze in de Champagne bij (zoetere) champagne serveren. De perfecte combinatie!

Uiteraard kun je dit recept ook met melk, stevige rode wijn of zoete sherry maken. En wie de cursus A History of Royal Food and Feasting nog wil volgen: dat kan. Hij is gratis en zeer toegankelijk. Voorkennis is niet nodig!

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: chocolade

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in