• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Fizzy: prima partybubbels

2 oktober 2008 door Mariëlla Beukers


De laatste tijd neemt Nico overal en nergens vandaan flessen wijn mee naar huis. In een papieren zak, zodat ik niet zie wat erin zit. En vervolgens moet ik dan blind proeven, soms zelfs in een zwart glas. Gelukkig haal ik er meestal wel uit of de wijn wit of rood is, maar het verschil tussen wit en rosé kan soms nog best lastig zijn.
Vandaag was het weer zover. Tijdens een borrel op het werk had Nico in een quiz een fles wijn gewonnen. Dit keer mocht ik het glas wel zien, aangezien er bubbels in zaten. Maar ik moest gaan bepalen of het champagne was, en zo niet, waar het dan vandaag kwam of welke druiven erin zaten. Pff, ik vreesde al het ergste, mousserende wijnen vind ik meestal lastig te proeven. Het geluk was echter aan mijn kant: de roze mousserende wijn had de onmiskenbare geur van muskaat! Champagne was het dus niet. Muskaatdruiven vormden ongetwijfeld de basis, maar waar kwam die wijn dan in hemelsnaam vandaag? Voor een Asti Spumante vond ik hem te droog, maar wat weet ik nu eigenlijk van Italiaanse mousserende wijnen? Zouden de Zuid-Afrikanen iets hips op de markt hebben gezet, met hun hanepoot (muscat d’Alexandrie) als basis? Maar waar kwam dat roze kleurtje dan vandaan?

Uiteindelijk bleek het toch een Franse wijn: Fizzy, Vin Mousseux Brut Rosé van Dom Brial, uit Baixas, net boven Perpignan in de Roussillon. In mijn ogen is het een product dat gemaakt is om aan de hypes en trends van de tijd tegemoet te komen, want mousserende wijnen uit de Roussillon, van muskaat, en ook nog met een roze kleurtje: dat is niet ‘standaard’!
Ondanks het feit dat dit dus echt een product is om de markt te bedienen, was het nog geen slechte wijn, integendeel. De mousse was aangenaam, de geur heerlijk muskaatachtig, zoals ik al zei, en de smaak frisdroog en fruitig. Ongetwijfeld gericht op een jong partypubliek, of op de terrassen van Zuid-Frankrijk. Ik geef hem wijncategorie 2: blij als ik dit op een feestje krijg. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten: op de website van Dom Brial kost een fles € 8,50.

Dom Brial is geen onbekende en kleine speler in de Franse markt. De coöperatie uit Baixas maakt uitstekende wijnen, waaronder goede Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes en in de (Zuid)Franse supermarkten alomtegenwoordige merkwijnen als Le Pôt. Wat de Vignerons van Dom Brial (de naam van een benedictijn uit Baixas die biechtvader was van Marie-Antoinette en veel voor zijn streek heeft gedaan) bij de muskaatdruiven hebben gemengd om het roze kleurtje te krijgen, weet ik niet. En misschien hebben ze ook wel niets bijgemengd: de muscat-a-pétit- grains, die in de goede zoete muskaatwijnen van Zuid-Frankrijk wordt gebruikt, schijnt ook varianten met gekleurde schillen te hebben!

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in