De laatste tijd neemt Nico overal en nergens vandaan flessen wijn mee naar huis. In een papieren zak, zodat ik niet zie wat erin zit. En vervolgens moet ik dan blind proeven, soms zelfs in een zwart glas. Gelukkig haal ik er meestal wel uit of de wijn wit of rood is, maar het verschil tussen wit en rosé kan soms nog best lastig zijn.
Vandaag was het weer zover. Tijdens een borrel op het werk had Nico in een quiz een fles wijn gewonnen. Dit keer mocht ik het glas wel zien, aangezien er bubbels in zaten. Maar ik moest gaan bepalen of het champagne was, en zo niet, waar het dan vandaag kwam of welke druiven erin zaten. Pff, ik vreesde al het ergste, mousserende wijnen vind ik meestal lastig te proeven. Het geluk was echter aan mijn kant: de roze mousserende wijn had de onmiskenbare geur van muskaat! Champagne was het dus niet. Muskaatdruiven vormden ongetwijfeld de basis, maar waar kwam die wijn dan in hemelsnaam vandaag? Voor een Asti Spumante vond ik hem te droog, maar wat weet ik nu eigenlijk van Italiaanse mousserende wijnen? Zouden de Zuid-Afrikanen iets hips op de markt hebben gezet, met hun hanepoot (muscat d’Alexandrie) als basis? Maar waar kwam dat roze kleurtje dan vandaan?
Uiteindelijk bleek het toch een Franse wijn: Fizzy, Vin Mousseux Brut Rosé van Dom Brial, uit Baixas, net boven Perpignan in de Roussillon. In mijn ogen is het een product dat gemaakt is om aan de hypes en trends van de tijd tegemoet te komen, want mousserende wijnen uit de Roussillon, van muskaat, en ook nog met een roze kleurtje: dat is niet ‘standaard’!
Ondanks het feit dat dit dus echt een product is om de markt te bedienen, was het nog geen slechte wijn, integendeel. De mousse was aangenaam, de geur heerlijk muskaatachtig, zoals ik al zei, en de smaak frisdroog en fruitig. Ongetwijfeld gericht op een jong partypubliek, of op de terrassen van Zuid-Frankrijk. Ik geef hem wijncategorie 2: blij als ik dit op een feestje krijg. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten: op de website van Dom Brial kost een fles € 8,50.
Dom Brial is geen onbekende en kleine speler in de Franse markt. De coöperatie uit Baixas maakt uitstekende wijnen, waaronder goede Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes en in de (Zuid)Franse supermarkten alomtegenwoordige merkwijnen als Le Pôt. Wat de Vignerons van Dom Brial (de naam van een benedictijn uit Baixas die biechtvader was van Marie-Antoinette en veel voor zijn streek heeft gedaan) bij de muskaatdruiven hebben gemengd om het roze kleurtje te krijgen, weet ik niet. En misschien hebben ze ook wel niets bijgemengd: de muscat-a-pétit- grains, die in de goede zoete muskaatwijnen van Zuid-Frankrijk wordt gebruikt, schijnt ook varianten met gekleurde schillen te hebben!