• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Frisse wijnen uit het authentieke Italië

4 februari 2009 door Mariëlla Beukers

Het authentieke Italië, zo werd de streek Molise afgelopen vrijdag beschreven tijdens een presentatie bij het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam. Molise ligt net boven de spoor van de laars, aan de Adriatische kust. Vertegenwoordigers uit de streek toonden een film over de tratturi, de snelwegen voor helders en schapen uit voorbije eeuwen, die in Molise nog zeer duidelijk in het landschap aanwezig zijn. Door een aantal boeren, gesteund door toeristische organisaties, wordt de transhumance langs deze tratturi – de trek van de koeien van de winterstalling in Puglia naar de zomerweiden in Molise – weer nieuw leven ingeblazen.
Na deze boeiende film werden een aantal wijnen geproefd, uitgeschonken door de producenten zelf en vergezeld van heerlijke kaas en worst uit de streek. Voor dit deel van de avond was ik natuurlijk naar Amsterdam gereisd! De proeverij werd geleid door sommelier Sergio Troiano, die helaas het grootste deel van zijn uitleg in het Italiaans hield.

Als ‘moderne’ wijnstreek komt Molise nog maar heel kort kijken: de eerste DOC dateert pas van 1983. Inmiddels zijn er drie DOC’s: Biferno, (Del) Molise en Pentro (di Isernia). Dat wil overigens niet zeggen dat de wijnbouw pas recent tot Molise is doorgedrongen. Al in de vijfde eeuw voor Chr. veroverden de Romeinen het gebied, dat ze Antiqua Sannio noemden, en plantten er de eerste wijnstokken. Vanaf toen tot nu is wijnbouw een belangrijke economische factor geweest. Druivenrassen waar op dit moment mee gewerkt wordt, zijn onder andere trebbiano, bombino, malvasia en falanghina voor wit en montepulciano, tintillia en aglianico voor rood.

Alfredo Palladino, exportmanager van wijnproducent Terresacre, was aanwezig met twee wijnen: Orovite en Neravite. Beide wijnen zijn niet in Nederland verkrijgbaar, helaas.
Cantine Terresacre is zeer modern van opzet; de inrichting van de kelder en de productieruimten dateert van 2006. Naast 25 ha. wijngaard zijn er ook olijfbomen voor olie en wordt een ‘agriturismo’- zeg maar vrij luxueus hotel – geëxploiteerd.
De wijngaarden liggen op 270 meter boven zeeniveau, op glooiende hellingen, en ondergaan de verkoelende wind van de Adriatische zee. Er wordt gewerkt met respect voor oude tradities en de omgeving.

Orovite 2007: Molise Trebbiano DOC; 100% trebbiano; handmatige pluk, selectie van de druiven; persing bij een temperatuur van 8-10 °C; scheiding van most en vaste bestanddelen na 18 uur; vergisting bij 15 °C; duur van de vergisting 10 dagen.
Wij kregen een glas Orovite als aperitief, nog voor de film en de proeverij; om half acht ’s avonds was dit een heerlijk licht binnenkomertje, met veel fris fruit, kruidig, licht aromatisch, mild, met een heel licht Italiaans bittertje, alcoholpercentage 13%. Vooral verrassend vond ik de frisheid van deze wijn, die je niet verwacht uit een zo onbekend én zuidelijk gebied van Italië.

Neravite 200?: Molise Rosso DOC; 100% montepulciano; handmatige pluk, selectie van de druiven; vergisting op kleine roestvrijstalen tanks; regelmatige remontage (overpompen van de most over de deken van schillen en vaste bestanddelen); vergisting bij temperatuur van
28 °C.
Dit was de enige rode wijn die ik die avond proefde, en na de reeks aangename witte wijnen was het even wennen. Ik noteerde: romig, jong en fruitig, aangenaam, iets te koud geserveerd. Zuren en tannines matig, niet heel complex. Alcoholpercentage 13%. Prettige jonge wijn, voor bij een pastaschotel met vlees.

Wordt vervolgd…

Foto bovenaan: Ruiters op de tratturi, overgenomen van een blog over Molise door Michele Vitale, tevens spreker op de bijeenkomst op vrijdag 30 januari.

Categorie: Proeven Tags: Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Michele Vitale zegt

    4 februari 2009 om 20:46

    leuke post! een correctie: http://www.bladenis.com verkoopt wijnen Terre Sacre en andere speciale wijnen uit Molise …

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in