Het authentieke Italië, zo werd de streek Molise afgelopen vrijdag beschreven tijdens een presentatie bij het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam. Molise ligt net boven de spoor van de laars, aan de Adriatische kust. Vertegenwoordigers uit de streek toonden een film over de tratturi, de snelwegen voor helders en schapen uit voorbije eeuwen, die in Molise nog zeer duidelijk in het landschap aanwezig zijn. Door een aantal boeren, gesteund door toeristische organisaties, wordt de transhumance langs deze tratturi – de trek van de koeien van de winterstalling in Puglia naar de zomerweiden in Molise – weer nieuw leven ingeblazen.
Na deze boeiende film werden een aantal wijnen geproefd, uitgeschonken door de producenten zelf en vergezeld van heerlijke kaas en worst uit de streek. Voor dit deel van de avond was ik natuurlijk naar Amsterdam gereisd! De proeverij werd geleid door sommelier Sergio Troiano, die helaas het grootste deel van zijn uitleg in het Italiaans hield.
Als ‘moderne’ wijnstreek komt Molise nog maar heel kort kijken: de eerste DOC dateert pas van 1983. Inmiddels zijn er drie DOC’s: Biferno, (Del) Molise en Pentro (di Isernia). Dat wil overigens niet zeggen dat de wijnbouw pas recent tot Molise is doorgedrongen. Al in de vijfde eeuw voor Chr. veroverden de Romeinen het gebied, dat ze Antiqua Sannio noemden, en plantten er de eerste wijnstokken. Vanaf toen tot nu is wijnbouw een belangrijke economische factor geweest. Druivenrassen waar op dit moment mee gewerkt wordt, zijn onder andere trebbiano, bombino, malvasia en falanghina voor wit en montepulciano, tintillia en aglianico voor rood.
Alfredo Palladino, exportmanager van wijnproducent Terresacre, was aanwezig met twee wijnen: Orovite en Neravite. Beide wijnen zijn niet in Nederland verkrijgbaar, helaas.
Cantine Terresacre is zeer modern van opzet; de inrichting van de kelder en de productieruimten dateert van 2006. Naast 25 ha. wijngaard zijn er ook olijfbomen voor olie en wordt een ‘agriturismo’- zeg maar vrij luxueus hotel – geëxploiteerd.
De wijngaarden liggen op 270 meter boven zeeniveau, op glooiende hellingen, en ondergaan de verkoelende wind van de Adriatische zee. Er wordt gewerkt met respect voor oude tradities en de omgeving.
Orovite 2007: Molise Trebbiano DOC; 100% trebbiano; handmatige pluk, selectie van de druiven; persing bij een temperatuur van 8-10 °C; scheiding van most en vaste bestanddelen na 18 uur; vergisting bij 15 °C; duur van de vergisting 10 dagen.
Wij kregen een glas Orovite als aperitief, nog voor de film en de proeverij; om half acht ’s avonds was dit een heerlijk licht binnenkomertje, met veel fris fruit, kruidig, licht aromatisch, mild, met een heel licht Italiaans bittertje, alcoholpercentage 13%. Vooral verrassend vond ik de frisheid van deze wijn, die je niet verwacht uit een zo onbekend én zuidelijk gebied van Italië.
Neravite 200?: Molise Rosso DOC; 100% montepulciano; handmatige pluk, selectie van de druiven; vergisting op kleine roestvrijstalen tanks; regelmatige remontage (overpompen van de most over de deken van schillen en vaste bestanddelen); vergisting bij temperatuur van
28 °C.
Dit was de enige rode wijn die ik die avond proefde, en na de reeks aangename witte wijnen was het even wennen. Ik noteerde: romig, jong en fruitig, aangenaam, iets te koud geserveerd. Zuren en tannines matig, niet heel complex. Alcoholpercentage 13%. Prettige jonge wijn, voor bij een pastaschotel met vlees.
Wordt vervolgd…
Foto bovenaan: Ruiters op de tratturi, overgenomen van een blog over Molise door Michele Vitale, tevens spreker op de bijeenkomst op vrijdag 30 januari.
Michele Vitale zegt
leuke post! een correctie: http://www.bladenis.com verkoopt wijnen Terre Sacre en andere speciale wijnen uit Molise …