• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Fruitcocktails: pinot noir of gamay?

21 januari 2008 door Mariëlla Beukers

Vorige week maandag proefden we in de proefclub wijnen uit de Bourgogne en Beaujolais, maar we hadden er allemaal de grootste moeite mee. We raakten vooral verstrikt in het herkennen van de druivenrassen: wat was nou een pinot noir (Bourgogne), wat een gamay (Beaujolais)? En omdat we de druivenrassen niet herkenden, lukte ook het identificeren van de wijnen erg slecht dit keer.

De meeste druivenrassen kunnen omschreven worden met een aantal karakteristieken, en je zou willen aannemen dat wijnboeken allemaal dezelfde karakteristieken voor een druif gebruiken. Helaas. Ik heb voor pinot noir en gamay eens wat steekproeven genomen en zie hier het resultaat.

Pinot noir
Tom Stevenson (Wijnencyclopedie) – afhankelijk van klimaat en rijpheid kan de smaak variëren van kersen tot aardbeien.
Christian Callec (Geïllustreerde Wijnencyclopedie) – aardse ondertoon, iets tussen stallucht en mest; veel fruitigheid, voornamelijk rode bessen, (bos)aardbeien en soms kersen.
Consumentenbond Wijngids 2005 – viooltjes, aardbei, framboos en kers (jong), braam; rook, tabak, koffie, teer en dierlijke toetsen bij houtgerijpte wijnen.
Wereld van Wijn (AH) – in de smaak aardbeien, kersen, truffels, kool. Aardbeien, rozen, truffels, wildachtig in de geur.
Stencils Wijnacademie – lichtzoetige en spontane wat gronderige rozenbottel/bessen/kersen neus en bij zeer hoge Bourgognes een duidelijke boerse intense stalmestgeur.

Nou, maak daar maar eens chocolade (misschien liever: jam) van.

Gamay

Tom Stevenson – peerdroparoma in Beaujolais Nouveau.
Christian Callec – vooral fruitig: frambozen, (bos)aardbeien, aalbessen en kersen, bloemenaroma’s in de betere Beaujolais.
Consumentenbond – niet genoemd.
Wereld van Wijn (AH) – framboos, rood zomerfruit.
Stencils Wijnacademie – in de geur licht melkzuur, uitgesproken fruitig en frambozenzuurtjesachtig; qua smaak licht en makkelijk.

Zie je ons probleem? Wie proeft er door deze fruitcocktails nog wat wat is? Bovendien wordt er in de beschrijvingen niet altijd onderscheid gemaakt tussen het echte karakter van de druif en de gebruikte vinificatietechniek: de geur van licht melkzuur komt eerder van de maceration semi-carbonique (door de druk van een stikstofdeken begint de gisting ín de druiven, die daardoor van binnenuit uit elkaar gedrukt worden) die in de Beaujolais wordt gebruikt, dan van de gamay….

De rode wijnen die we proefden volgen hieronder
1: Domaine Charles et Fils, La Combotte, 2005, AOC Haute-Côtes de Beaune : pinot noir
2: Domaine Marius Delarche, Les Verglesses, Pernand-Verglesses Premier Cru, 2005 : pinot noir
3: Domaine Charles et Fils, Les Fremiets, Volnay Premier Cru, 2005: pinot noir
4: Domaine Pierre Savoye, Sur cotes de Py, Morgon, 2005 : gamay
5: Jean-Jacques Béréziat, Domaine de la Roche Saint Martin, Côtes de Brouilly, 2005 : gamay
Allen afkomstig van Henri Bloem Wijnkopers.

6: Passe- tout-grains 2006 : pinot noir en gamay.
Eigen import uit een Franse supermarkt, prijs 2 euro.

Van deze wijnen viel vooral de Volnay in de smaak, maar dat was ook te verwachten. Gelukkig had ik die wel als pinot noir herkend. Maar bij alle andere wijnen was het gokken: zijn dit nu kersen, aardbeien of frambozen die ik ruik?
Er waren bovendien ook een paar wijnen die niet voor herhaling vatbaar zijn. Gert Crum’s waarschuwing dat je echt de producent moet kennen, wil je goede wijnen uit het gebied kunnen kopen, geldt blijkbaar zelfs voor het kopen van dergelijke wijn bij een Nederlandse wijnhandel. Waarschijnlijk is dit de les we die maandag hebben geleerd, want een gamay van een pinot noir onderscheiden moeten we nog maar eens oefenen….

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    21 januari 2008 om 15:08

    Ja Marriëlla, ik kan me er wel het een en ander bij voorstellen, zeker tussen de verschillen van een wijn gemaakt uit Gamay of Pinot Noir, cq Beaujolais of Bourgogne.

    Afgelopen zaterdag opende ik een topper uit de Beaujolais van Louis Jadot, namelijk een 1999 (!) Château Des Jacques – Champ de Cour – Moulin-à-Vent met een donkere, warme, intens rode kleur met begin van evolutie.

    De geur en smaak doen denken aan klein rood fruit, voornamelijk aardbei, maar ook aan pruimen, herfsttonen, zoals humus, animale geuren (brettanomycesmet), een zweem van leer en pels en op de achtergrond een niet storende, licht gebrande houttoets. Delicaat, maar tevens krachtig en weelderig en in de finale een redelijk lange afdronk.

    Deze omschrijving is zeker niet “normaal” voor een Beaujolais, laat staan de leeftijd van deze wijn.

    Blind geproefd zou ik een wat oudere, stevige, rasechte Bourgogne hebben ingeschat.

    Zo blijkt maar weer hoe moeilijk het vaak is, om een druivenras of gebied van elkaar te kunnen onderscheiden.

    Ed

  2. Mariëlla zegt

    21 januari 2008 om 19:00

    Ed, dank voor deze bijval 😉 Overigens is er ook een andere verklaring voor dat op elkaar gaan lijken van Beaujolais en Bourgogne: veel negociants en producenten in de Bourgogne hebben bezittingen of maken wijn in de Beaujolais. Louis Jadot is dus ook zo’n voorbeeld.

    Chalias, ja hoor, je mag lachen. Maar dat neemt nog steeds niet weg dat ik nog altijd veel minder heb aan de omschrijving ‘lichte frisse wijn’ dan aan ‘lichte frisse wijn die licht naar frambozen geurt’. In het laatste geval kan ik me er iets meer bij voorstellen, zelfs als die frambozen net iets meer aardbeiigs hebben. Een cabernet franc uit de Loire zou ik ook best kunnen omschrijven als een lichte frisse wijn….

  3. Nico zegt

    21 januari 2008 om 19:04

    Precies wat ik ook dacht. Het is niet moeilijk om beaujolais-wijnen te vinden die op rode bourgognes lijken en andersom. Ik kan me heel goed voorstellen dat ik een beaujolais zou verwarren met een rode bourgogne. Het zou leuk zijn om het eens uit te proberen … 🙂

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in