Er zijn wijntermen waar ik helaas niets mee kan: zo’n term is ‘gecorseerd’. Op zoek naar achtergrondinformatie over een rosé uit de Côtes du Forez AOC trof ik in Tom Stevenson’s wijnencyclopedie de beschrijving: ‘eenvoudige, licht gecorseerde, droge rosé’. Ik heb me proberen voor te stellen wat hier nu mee bedoeld werd, maar het is me tot nu toe nog niet gelukt. ‘Met een gecorseerde wijn wordt een wijn bedoeld die vol en stevig van structuur is’, aldus een wijnwoordenboek op internet. Ik trof ook de volgende omschrijving aan: ‘duidt op een hecht doortimmerde en warme wijn, met een mooie, robuuste opbouw’. Tja, wat moet je daar nu mee?
Ik laat de term dan ook maar voor wat hij is – tenslotte gaat het om de beleving, niet om de boekenwijsheid – en zal me concentreren op de wijn waar het om ging: 2005 Côtes du Forez rosé van Cave Vergier-Logel.
De Côtes de Forez is een wijngebied diep in de binnenlanden van Frankrijk, aan de bovenloop van de Loire. Montbrison is de bekendste plaats in de omgeving. Evenals in de Beaujolais, dat niet ver van de Côtes du Forez is verwijderd, is de gamay de belangrijkste druif in het gebied. Rode wijn en rosé zijn dan ook dominant.
Cave Verdier-Logel behoort tot de drie bekendste wijnproducenten in de Côtes du Forez en is eigendom van Odile Verdier en Jacky Logel. Logel was de eerste onafhankelijke wijnboer in de streek en bovendien jarenlang voorzitter van de ‘appellation’. Samen met de coöperatie heeft hij het vrij onbekende wijngebied de afgelopen decennia een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Verdier en Logel werken biologisch en proberen op deze wijze hun fruit zo gezond mogelijk te krijgen. Bovendien plaatsen ze kruiden tussen de wijnranken en houden ze hun rendementen laag. De oogst gebeurt met de hand en Logel is een echte vakman in de wijnkelder.
Naar mijn idee komt deze werkwijze zeker tot uiting in de wijn. Ik proefde het eerste glaasje in de gezonde buitenlucht van de Amerongse berg, waar dennengeur en hout de neus prikkelden. Toch bleef de rosé daar uitstekend overeind en vervloog de geur niet. De wijn geeft een kruidige en fruitige indruk, die vooral tot uiting komt naarmate het eten pittiger is. Wij dronken de rosé enige dagen geleden bij een kapucijnerschotel met vrij scherpe chorizo, wat een uitstekende combinatie was. Door de chorizo kwam de fruitigheid van de wijn sterker naar voren dan wanneer je de wijn zo, zonder begeleiding, dronk. Omdat de wijn niet veel zuren heeft, is een combinatie met gerechten met veel room, boter of olie niet aan te bevelen. Als barbecuewijn zal hij het waarschijnlijk niet goed doen.
Over enkele weken houden wij met vrienden een picknick: deze simpele maar frisse rosé lijkt me echter wel een prima wijn voor déze gelegenheid.
En wat zegt Tom Stevenson tot slot van zijn stukje over de rosés van de Côtes du Forez? ‘Aantrekkelijke, weinig pretentieuze picknickwijn.’ De spijker op zijn kop, dus!
De wijnen van Cave Verdier-Logel zijn te koop bij Wijnen van ’t Fort in Amerongen. De prijs voor een fles rosé is € 5,50.
dick zegt
Corsé: vertaal het met ´stevig´ en je bent er.
Mariëlla zegt
May be, maar dat komt mijns inziens niet echt overeen met de rosé die ik dronk uit de Côtes du Forez. Structuur had de wijn wel, maar stevig… dat is een te groot woord. Wat is het tegenovergestelde van corsé? Misschien verheldert dat wat voor me.