• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

‘Gecorseerde’ rosé uit de Côtes du Forez

21 juni 2007 door Mariëlla Beukers

Er zijn wijntermen waar ik helaas niets mee kan: zo’n term is ‘gecorseerd’. Op zoek naar achtergrondinformatie over een rosé uit de Côtes du Forez AOC trof ik in Tom Stevenson’s wijnencyclopedie de beschrijving: ‘eenvoudige, licht gecorseerde, droge rosé’. Ik heb me proberen voor te stellen wat hier nu mee bedoeld werd, maar het is me tot nu toe nog niet gelukt. ‘Met een gecorseerde wijn wordt een wijn bedoeld die vol en stevig van structuur is’, aldus een wijnwoordenboek op internet. Ik trof ook de volgende omschrijving aan: ‘duidt op een hecht doortimmerde en warme wijn, met een mooie, robuuste opbouw’. Tja, wat moet je daar nu mee?

Ik laat de term dan ook maar voor wat hij is – tenslotte gaat het om de beleving, niet om de boekenwijsheid – en zal me concentreren op de wijn waar het om ging: 2005 Côtes du Forez rosé van Cave Vergier-Logel.

De Côtes de Forez is een wijngebied diep in de binnenlanden van Frankrijk, aan de bovenloop van de Loire. Montbrison is de bekendste plaats in de omgeving. Evenals in de Beaujolais, dat niet ver van de Côtes du Forez is verwijderd, is de gamay de belangrijkste druif in het gebied. Rode wijn en rosé zijn dan ook dominant.
Cave Verdier-Logel behoort tot de drie bekendste wijnproducenten in de Côtes du Forez en is eigendom van Odile Verdier en Jacky Logel. Logel was de eerste onafhankelijke wijnboer in de streek en bovendien jarenlang voorzitter van de ‘appellation’. Samen met de coöperatie heeft hij het vrij onbekende wijngebied de afgelopen decennia een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Verdier en Logel werken biologisch en proberen op deze wijze hun fruit zo gezond mogelijk te krijgen. Bovendien plaatsen ze kruiden tussen de wijnranken en houden ze hun rendementen laag. De oogst gebeurt met de hand en Logel is een echte vakman in de wijnkelder.

Naar mijn idee komt deze werkwijze zeker tot uiting in de wijn. Ik proefde het eerste glaasje in de gezonde buitenlucht van de Amerongse berg, waar dennengeur en hout de neus prikkelden. Toch bleef de rosé daar uitstekend overeind en vervloog de geur niet. De wijn geeft een kruidige en fruitige indruk, die vooral tot uiting komt naarmate het eten pittiger is. Wij dronken de rosé enige dagen geleden bij een kapucijnerschotel met vrij scherpe chorizo, wat een uitstekende combinatie was. Door de chorizo kwam de fruitigheid van de wijn sterker naar voren dan wanneer je de wijn zo, zonder begeleiding, dronk. Omdat de wijn niet veel zuren heeft, is een combinatie met gerechten met veel room, boter of olie niet aan te bevelen. Als barbecuewijn zal hij het waarschijnlijk niet goed doen.
Over enkele weken houden wij met vrienden een picknick: deze simpele maar frisse rosé lijkt me echter wel een prima wijn voor déze gelegenheid.
En wat zegt Tom Stevenson tot slot van zijn stukje over de rosés van de Côtes du Forez? ‘Aantrekkelijke, weinig pretentieuze picknickwijn.’ De spijker op zijn kop, dus!
De wijnen van Cave Verdier-Logel zijn te koop bij Wijnen van ’t Fort in Amerongen. De prijs voor een fles rosé is € 5,50.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. dick zegt

    21 juni 2007 om 22:09

    Corsé: vertaal het met ´stevig´ en je bent er.

  2. Mariëlla zegt

    22 juni 2007 om 12:35

    May be, maar dat komt mijns inziens niet echt overeen met de rosé die ik dronk uit de Côtes du Forez. Structuur had de wijn wel, maar stevig… dat is een te groot woord. Wat is het tegenovergestelde van corsé? Misschien verheldert dat wat voor me.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in