Bij de boerenkool deze week dronken we één van de laatste proefflessen die op dit moment nog op een oordeel stonden te wachten: Casa de la Ermita Tinto Joven 2005. Tinto staat voor rood, joven staat voor jonge wijn om binnen een jaar te drinken. ‘Joven’ wordt gemaakt zonder rijping op hout.
De wijn rook heerlijk naar bramen en wat rood fruit, maar had een wat groene, onrijpe afdronk. Bij de boerenkool met worst hadden we minder last van die indruk en combineerde hij heel aangenaam. Wat ons betreft is dit een wijn van categorie 2 – blij als ik dit op een feestje krijg. Hoewel, ik vind het meer een eetwijn dan een wijn om mee te borrelen. Het alcoholpercentage is 14%, gebruikte druivensoorten zijn mourvedre (monastrell; niet 100% zeker is dat dit dezelfde druif is), merlot, tempranillo, syrah en cabernet sauvignon.
Wat ik met ‘groen bedoel’? Stel je voor dat je op een stukje groene, onrijpe paprika kauwt. Dan heb je een idee. Het geeft de indruk dat de wijn niet af is, dat er iets mist. Het zijn de tannines uit de schillen van (vooral) de cabernet sauvignondruif die die indruk achterlaten.
Deze druiven worden in het hete Jumilla (bij Alicante, Spanje) inderdaad geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat je anders een aantal effecten krijgt die je niet wilt als wijnmaker. Te rijp fruit levert hoge alcoholpercentages (want: veel suiker in de druif aanwezig). Te rijp fruit kan ook vermoeide, lome aroma’s opleveren; het frisse, fruitige is dan helemaal verdwenen in de wijn. Bij deze wijn is duidelijk geprobeerd de warmte in toom te houden en het fruit optimaal in te zetten, maar naar ons idee is dat toch net niet helemaal gelukt. Waarschijnlijk blijft dat voorlopig nog een probleem van veel moderne Spaanse wijnen, zowel rood als wit.
Casa de la Ermita wordt in Nederland geïmporteerd door Kwast Wijnkopers.