• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Casa de la Ermita Tinto Joven 2005

9 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Bij de boerenkool deze week dronken we één van de laatste proefflessen die op dit moment nog op een oordeel stonden te wachten: Casa de la Ermita Tinto Joven 2005. Tinto staat voor rood, joven staat voor jonge wijn om binnen een jaar te drinken. ‘Joven’ wordt gemaakt zonder rijping op hout.

De wijn rook heerlijk naar bramen en wat rood fruit, maar had een wat groene, onrijpe afdronk. Bij de boerenkool met worst hadden we minder last van die indruk en combineerde hij heel aangenaam. Wat ons betreft is dit een wijn van categorie 2 – blij als ik dit op een feestje krijg. Hoewel, ik vind het meer een eetwijn dan een wijn om mee te borrelen. Het alcoholpercentage is 14%, gebruikte druivensoorten zijn mourvedre (monastrell; niet 100% zeker is dat dit dezelfde druif is), merlot, tempranillo, syrah en cabernet sauvignon.

Wat ik met ‘groen bedoel’? Stel je voor dat je op een stukje groene, onrijpe paprika kauwt. Dan heb je een idee. Het geeft de indruk dat de wijn niet af is, dat er iets mist. Het zijn de tannines uit de schillen van (vooral) de cabernet sauvignondruif die die indruk achterlaten.

Deze druiven worden in het hete Jumilla (bij Alicante, Spanje) inderdaad geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat je anders een aantal effecten krijgt die je niet wilt als wijnmaker. Te rijp fruit levert hoge alcoholpercentages (want: veel suiker in de druif aanwezig). Te rijp fruit kan ook vermoeide, lome aroma’s opleveren; het frisse, fruitige is dan helemaal verdwenen in de wijn. Bij deze wijn is duidelijk geprobeerd de warmte in toom te houden en het fruit optimaal in te zetten, maar naar ons idee is dat toch net niet helemaal gelukt. Waarschijnlijk blijft dat voorlopig nog een probleem van veel moderne Spaanse wijnen, zowel rood als wit.

Casa de la Ermita wordt in Nederland geïmporteerd door Kwast Wijnkopers.

Categorie: Proeven Tags: Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in