Een wijn beschrijven uit een gebied waar je geweest bent, is altijd veel makkelijker dan iets zeggen over een wijn uit een onbekend gebied, is mijn ervaring. Bij het beschrijven van een wijn uit een bezochte streek ruik je de geuren van het gebied, zie je de wijngaarden voor je en proef je de hele atmosfeer.
Dit weekend heb ik dit proces maar eens omgedraaid: om in de sfeer te komen voor een bezoek aan een gebied, hebben we een wijn uit dat gebied gedronken. De vakantiegidsen voor 2008 beginnen in de bus te vallen, en volgend jaar zullen we met de pubers weer een geschikte camping gaan opzoeken. De gedachten gaan op dit moment sterk uit naar het diepste zuiden van Frankrijk, de Roussillon. Ergens in de buurt van Collioure, en dan natuurlijk iedere avond voor de tent met een glaasje Banyuls zitten. Ik zie het al helemaal voor me….Maar zover is het nog niet, het kan ook nog Noord-Italië of de Languedoc worden. Als er maar wijn is!
Om toch al iets van die Roussillon te proeven, besloot ik vrijdag bij de waterzooi van zalm en prei een Château Planères Cuvee Prestige Blanc 2005 open te maken. Een kennis met een huis in de omgeving van dit wijndomein bracht deze fles voor me mee. Een extra reden om die fles te openen is de vinologenles van morgen: die zal gaan over de Languedoc-Roussillon en de Provence.
Dus ik weet nu dat witte wijnen slechts 7% van de totale productie van de AOC Côtes de Roussillon uitmaken en dat er diverse traditionele druivensoorten worden verbouwd: rolle (vermentino), macabeu, grenache blanc, bourboulenc en nog diverse anderen.
De Château Planères die we dronken was inderdaad gemaakt van rolle, grenache, macabeu en ook malvoisie. Die malvoisie is speciaal door de eigenaren van Château Planères in 1980 opnieuw geïntroduceerd om de andere druivenrassen in de mix te completeren: de malvoisie de Roussillon (ook wel tourbat) geeft bewaarpotentieel en levendigheid aan de wijn, de rolle levert het delicate aroma, evenals de macabeu, en de grenache geeft structuur en stevigheid.
Als je zo zuidelijk in Frankrijk frisse witte wijnen wilt maken, zul je ook aan temperatuurcontrole tijdens de vinificatie moeten doen. Uiteraard passen ze dit toe op Château Planères. Het levert een wijn op die zeer de moeite waard is: een licht kruidige (venkel?) geur, niet erg overweldigend, waarin heel licht wat laurier is te herkennen. De wijn is droog, heeft een alcoholpercentage van 13%, is gemaakt van fris rijp fruit en heeft in de afdronk een licht citrusbittertje. Al met al een heel prettige wijn, waarin alle elementen uitstekend geïntegreerd zijn.
Château Planères is eigendom van de families Jaubert en Noury. Zij bezitten 100 hectare in een aantal kleinere dorpjes aan de voet van de Pyreneeën. De wijngaarden worden met aandacht voor zowel wijnstok als natuur bewerkt, de oogst gebeurt met de hand en aan de vinificatie wordt de uiterste zorg besteed. Iedere druivensoort en ieder onderscheiden stukje wijngaard wordt apart gevinifieerd. Planères biedt naast witte wijn ook rood en rosé in drie kwaliteiten en twee vin doux naturel – Muscat de Rivesaltes en de minder bekende Rivesaltes gemaakt van 100% grenache noir.
We zullen het Château zeker onthouden voor als we in de buurt mochten komen volgende zomer. De wijnen van Château Planères zijn in Nederland verkrijgbaar via twee importkanalen.
Robèrt zegt
Dat glaasje Banyuls kan je ook drinken voor de tent op een camping in Banyuls zelf natuurlijk.
Ben er jaren achtereen geweest. Een heerlijk stadje is het. Overdag met de boot naar de duikstekken en dan ’s avonds uit eten en dan heerlijk sterren kijken voor de tent met een glaasje (of meer) er bij.
Een heerlijke tijd was dat…te lang geleden…