• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Clos du Bourg 1999 sec

21 januari 2007 door Mariëlla Beukers

Hoewel 90, en misschien wel 98 procent, van de witte wijnen die geproduceerd worden, gedronken moeten worden binnen twee jaar na de oogst, zijn er natuurlijk altijd die uitzonderingen die de regel bevestigen. Zoals de 1999 Clos du Bourg Vouvray sec van Domaine Huet, hoogstpersoonlijk zelf aangeschaft in 2000 in Vouvray.

Na de Groot Parys Chenins van Wine Blogging Wednesday – 7 wilden we wel weer eens proeven hoe echte Chenin smaakte, dus was het gisteren de beurt aan onze oudste nog aanwezige witte wijn in de voorraad (snif…) Bijna zeven jaar hebben we hem laten liggen; we zijn er eigenlijk best trots op. Maar bij de forel op een bedje van venkel in roomsaus gisteren leek het ons wel de beste combinatie. Of eigenlijk, we hadden de wijn centraal gesteld en daar het eten bij bedacht.

En inderdaad, het was een prima combinatie. De Chenin was zoals we ons Chenin herinneren: in de neus bloemen, droog, met toch die hint van honing, zoetheid. De wijn lijkt zoet, door die geur van honing, maar is het niet. Dat blijkt als je de wijn combineert met het eten. Bovendien was het een wijn van de oude stempel: slechts 12% alcohol. We konden nog een glaasje Bual bij de chocolademousse toe nemen. Wel vond ik de wijn wat streng, vooral in de afdronk. Moeilijk te beschreven hoe dat proeft: je voelt dat de wijn meer in zijn mars heeft, maar het komt er net niet helemaal uit.

1999 was een moeilijk jaar voor de wijnbouwers in de Loire, maar wel eentje die goede zuren heeft opgeleverd. Volgens Hugh Johnson in de Wijngids 2007 had de fles nog langer bewaard kunnen worden. Helaas was het onze laatste en kunnen we het niet meer uitproberen. Maar ik vermoed dat hij gelijk heeft en dat de wijn er nog beter op was geworden.

Éminence grise Gaston Huet zelf had zich in 2000, toen wij de wijn kochten al teruggetrokken uit het domein, maar schoonzoon Noël Pinquet heeft nog steeds een aandeel in het beroemde biologisch-dynamische werkende wijngoed en is verantwoordelijk voor de wijn. Huet werkte al biologisch-dynamisch toen we dat hier nog nauwelijks kenden. De grond van de drie percelen – Le Haut Lieu, Le Mont en Le Clos du Bourg – wordt mechanisch bewerkt, zonder chemische onkruidverdelgers en met organische mest. Er wordt met de hand geoogst.

Voor deze fles betaalden wij in 2000 slechts 51 Franc, 17 gulden, nu dus zo’n 8 euro. Ik vrees dat je die kwaliteit voor dat geld nu niet meer vindt….

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in