• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: een cartagène

4 november 2006 door Mariëlla Beukers


Met al die boekrecensies – morgen weer één, van een ’thriller die zich afspeelt in de internationale wijnwereld – zou je nog vergeten dat er hier thuis ook nog wel eens wijn gedronken wordt.
Nou, wijn…. Technisch gesproken is het drankje dat wij de afgelopen dagen als apéritief en soms ook als digestief dronken, geen wijn.

Wij brachten het drankje, een cartagène, deze zomer mee van de Cave de Vignerons in Aguessac. Het is een traditioneel drankje en wordt in diverse (zuid)Franse streken nog gemaakt, vooral in de Cevennen en de Languedoc. Daar heet het cartagène, elders heeft het andere namen. De overkoepelende naam is mistelle, wat voor de Tweede Wereldoorlog ook in prijslijsten van Nederlandse wijnhandelaren voorkwam. Mistelles zijn dranken waarbij aan verse druivenmost gedistilleerde alcohol is toegevoegd.

Op een Franse website van lekkernijen vond ik de volgende omschrijving: C’est un apéritif traditionnel du midi qui a sa place dans les armoires et les buffets de toutes les grand-mères. Een plaatsje in de buffetten van alle grootmoeders dus. Dat komt aardig overeen met die populariteit bij ons tussen 1900 en 1940. Men drinkt het in Frankrijk als aperitief of bij een stukje foie gras.
Op het blog van Chateau Langlade vond ik het volgende traditionele recept van père Laville: Neem 1 liter alcohol van 90°, meng dat met 6 liter druivenmost, en pas de hoeveelheden aan om op een eindresultaat van 22% uit te komen. Laat dit 1 à 2 jaar rijpen in kleine vaten van 12 tot 25 liter (bombonnes); in het begin ’s avonds en ’s morgens doorroeren, later van tijd tot tijd. Na 1 à 2 jaar filteren en bottelen en dan nog 1 jaar op fles laten ouderen.

Onze fles had slechts 16% en had niet zo lang gelegen. Ter plekke, op een heel warme dag, na een paar uur kanoën op de Tarn, vond ik het een zalig drankje. Toen we recent de meegebrachte fles hier in Nederland openden, vond ik het toch wat erg zoet en een beetje tegenvallen. Ik had meer een portachtige smaak in mijn hoofd, maar daar leek het zeker niet op. Ik vond vooral het zoete druivensap overheersen, en verder was er weinig aanwezig om tegenwicht te bieden. Voor het eerst ervoer ik wat veel vakantiegangers hebben als ze wijn uit hun vakantieoord meer terug nemen: dat de wijn toch anders, minder, smaakt dan daar. Maar als ik weer eens in Aguessac ben, zal ik zeker eens verder informeren naar plaatselijke cartagènes. Want van oude traditionele drankjes ben ik meestal wel gecharmeerd.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in