• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Pomerol 1957

11 december 2006 door Mariëlla Beukers

Eindelijk was het dan zover. De fles waarvan ik al jaren wist dat mijn schoonouders hem hadden, ging open dit weekend: een 1957 Grand Vin Pomerol, Appellation Pomerol Controlée, Expedié en cercles par Roger Joanne & Cie. Negociants à Bordeaux (Gironde).

Voor veel mensen is een oude Bordeaux uit de kelder van hun ouders een spannende vondst. Helaas, negen van de tien keer is het een echte ‘winkeldochter’. Zo was het ook met deze fles. Gelukkig wisten we dat al jaren, maar ik bleef toch nieuwsgierig. Je weet maar nooit….

Nu was de tijd daar om hem open te maken, want de capsule bleek kapot en de kurk was in de wijn gevallen. De fles was de laatste jaren rechtop bewaard en daardoor was de kurk volkomen uitgedroogd en gekrompen. Het vloeistofniveau stond maar net tot de schouder van de fles; er was dus al een groot deel van de wijn verdampt en de zuurstof had zijn werk kunnen doen. We besloten hem maar gelijk door de gootsteen te spoelen. Maar niet voordat ik ‘m toch maar heb geproefd. Tenslotte krijg je niet elke dag de kans azijn uit 1957 te proeven. Azijn was het echter niet eens, eerder slootwater. De kleur was diepbruin, de geur gek genoeg heel aangenaam. Ik rook walnoten! Maar de smaak had meer iets weg van afwaswater of slootwater. Het was absoluut geen wijn meer.

Als je de gegevens op het etiket nazoekt, blijken onze ervaringen ook goed te kloppen. Allereerst het jaar, 1957. In dat jaar was er nagenoeg geen productie van betekenis op de rechteroever van de Gironde. In 1956 werd een groot deel van de wijngaarden rond Bordeaux namelijk getroffen door de beruchte gelée noire, extreme vorst met temperaturen tot min 25 °C. Een groot deel van de wijngaarden moest worden vervangen, waardoor er ook in 1957 nauwelijks iets te oogsten viel.

Dan de term Grand Vin: een prachtige aanduiding, die echter zowel nu als in 1957 helemaal niets zegt. Het is geen beschermde of vastgelegde term, iedereen kan dit op het etiket zetten.

Dan is er de generieke aanduiding Pomerol, zonder aanduiding van Château of Domaine. Waarschijnlijk zijn het druiven die met veel moeite uit het hele gebied bij elkaar geschraapt zijn, gezien de gevolgen van die extreme winter in 1956.

Verder ‘Expedié en cercles’: ik kan er weinig chocolade van maken, maar letterlijk betekent het ‘verzonden naar clubs, sociëteiten, besloten kringen’. Oftewel: wijn die speciaal voor bepaalde wijnclubs of genootschappen is geassembleerd en verscheept. Dat kan dus van alles betekenen. Mijn schoonmoeder wist zich te herinneren dat het een kerstpakketwijn was, die de ouders van mijn schoonmoeder eens gehad hadden. Een en ander sluit elkaar zeker niet uit. Wat zou de kwaliteit geweest zijn van de gemiddelde kerstpakkettenwijn aan het eind van de jaren vijftig in Nederland?

En tot slot: Roger Joanne, Negociants: dit was waarschijnlijk één van de honderden handelaren in Bordeaux die sindsdien door grotere en sterkere broeders zijn opgeslokt. Internet bood er geen informatie over en ik heb geen idee of ze nog bestaan. Maar ik denk niet dat het een grote naam is (geweest). In de boeken die ik over Bordeaux in huis heb, komt het huis in ieder geval niet voor.

Het was een grappig avontuur, zo met die gehavende fles Pomerol uit 1957. Maar geef mij toch maar een jonger flesje! Tot slot van het weekend dronken we nog een ‘echte’ Pomerol, Château Bonalque uit 1998. Heerlijk fris, fruitig, sappig: een prima begeleider van de stoofpot met rundvlees, groenten en aardappel. Voor wijn geldt echt niet altijd: hoe ouder hoe beter, dat is maar weer gebleken.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in