Landschapfairs en boerenmarkten zijn uitstekende gelegenheden om de vinger aan de pols te houden over de stand van de Nederlandse wijn! Reizend van Den Bosch naar Utrecht besloot ik vanmorgen de A2 even te verlaten en af te slaan naar de Landgoedfair op Mariënwaerdt. Het weer was prachtig, ik had honger en dorst en was in een minder goed humeur. Wijn was nog niet in mijn gedachten, wel lekkere haverkoekjes, kruiden, een sapje en een smakelijk broodje. Gelukkig wist het Culinaire Plein mijn humeur snel te verbeteren: ik trof er het Betuws Wijndomein en Wijndomein Oude Waalstroom (uit de Bommelerwaard). Toevallig was ik de wijnen van het Betuws Wijndomein eerder deze week al tegengekomen in Buren; toen kon ik ze echter niet proeven.
Ik besloot maar eens een rondje Nederlandse wijnen te gaan proeven. En ik werd niet teleurgesteld. De serie Linge Wit van het Betuws Wijndomein, variërend van droog tot half zoet, mocht er zijn! Gemaakt van de druivenrassen johanniter en solaris, de afgelopen jaren niet mijn favorieten. Maar ik moet mijn mening over deze druiven zo langzaamaan gaan herzien (dat had ik begin juli ook al geconstateerd…). Ik proefde in de steeds warmer wordende zon een drietal frisse witte wijnen, met veel fruit, goede zuren en uitstekend in balans. Die kun je met trots neerzetten bij een lekkere salade, misschien zelfs wel bij een bordje mosselen. Ook de johanniters van de Oude Waalstroom vielen niet tegen, al vond ik ze wat minder interessant.
Met Dik Beker raakte ik aan de praat over zijn wijn en zijn domein. Het Betuws Wijndomein van de familie Beker is nog vrij jong: de eerste stokken zijn pas in 2004 de grond in gegaan; in 2007 zijn de laatste geplaatst. Totaal bedraagt de oppervlakte van de wijngaard nu 4,3 ha. met circa 16.000 stokken. De bodem bestaat uit kalkrijke rivierklei, in het dorpje Erichem. Aangeplante meeldauwtolerante druivenrassen zijn johanniter, solaris, cabernet blanc, villaris en riesèl voor wit, regent, pinotin, cabernet cortis en de cabernetkloon VB 91-26-5 (ook wel cabernet colonje genoemd, naar De Colonjes in Groesbeek). Er wordt ecologisch gewerkt; het wijndomein is aangesloten bij Skal. Vinificatie gebeurt sinds 2008 in eigen kelder.
Ik proefde ook de rosé en de rode wijnen van pinotin en regent. De hele reeks is zeer veelbelovend, al vond ik de witte wijnen het meest geslaagd. Bij de Nationale Wijnkeuringen van 2007 en 2008 vielen deze dan ook regelmatig in de prijzen. En tijdens de wijnkeuring van 2008 bleek de beste witte wijn van Nederland afkomstig van het Betuws Wijndomein.
Het gaat wel goed met die Nederlandse wijnen, zeker met de witte. Hou ze in de gaten!
De Landgoedfair 2009 is ook morgen nog geopend. Een aanrader, zeker als het weer zo mooi blijft! Kijk dan ook even bij de Belgische overbuurman van het Betuws Wijndomein; hij verkoop gerookte knoflook en veel stevige kruiden in pot.
Bart zegt
Hoi Mariëlla,ik kwam recentelijk dit boek tegen, het past wel bij dit artikel. En het is niet alleen interessant voor de wijnbouwer, maar ook voor de wijnliefhebber:
Het boek heet Handreiking kwaliteitswijn, "over de teelt en vinificatie van de witte druivenrassen johanniter en solaris".
Bart zegt
P.s. misschien ook de moeite waard voor een recensie door jou?
Mariëlla zegt
Leuke tip, ga ik wat mee doen, dank je!