Als je ieder jaar bij een wijnhandel jonge wijnen koopt om te bewaren en daarnaast op vakantie wijnen koopt die niet voor onmiddelijke consumptie zijn, is het belangrijk om aan keldermanagement te doen. In ons geval is de kelder een wijnklimaatkast, maar de behoefte aan toezicht is er niet minder om.
Onze wijnhandelaar had ons al gewezen op diverse wijnen in onze voorraad uit de jaargangen 1999 en 2000, die bij hem in de kelder lagen. Een aantal daarvan ligt nu thuis om binnen niet al te lange tijd te drinken. Thuis lagen er wijnen uit 2003, waarvan we ons afvroegen hoe die zich ontwikkelden. Het gaat dan om enkele rode wijnen uit het Loire-gebied, die we in voorjaar 2005 zelf bij de producenten hadden gekocht.
Gisteren openden we als eerste de Les Clos 2003 van wijngoed Le Logis de la Bouchardière, AOC Chinon. De wijnen uit dit gebied worden gemaakt van 100% cabernet franc. We zijn grote liefhebbers van deze rode wijnen en de vergelijkbare wijnen uit Bourgueil (of het nabijgelegen Saint-nicolas-de-bourgueil).
Wat ons na het inschenken meteen opviel was de intense geur van rijp rood fruit. De wijn was verder erg aangenaam, fruitig en zacht. We misten echter zuren en vonden de afdronk kort.
Het gebrek aan zuren is eenvoudig te verklaren: de zomer van 2003 was ook in de Loire-streek heet en leverde wijnen op met goede suikergehaltes maar relatief weinig zuren.
We werden toen nieuwsgierig naar een andere wijn uit datzelfde jaar, La Croix de Mission van Domaine des Rochelles (AOC Anjou-Villages Brissac). Opvallend aan deze wijn, die jaren terug ook geschonken werd in restaurant La Rive onder het Amstelhotel in Amsterdam, is de combinatie van cabernet franc en cabernet sauvignon, gangbaar in de Bordeaux-streek maar ongebruikelijk in het Loire-gebied.
Ook de La Croix de Mission 2003 was duidelijk een wijn gemaakt van zeer rijpe druiven: opnieuw weinig zuren en een alcoholpercentage van bijna 14%. En wij maar mopperen hier op de Californische rode wijnen met hun hoge alcoholpercentages – in hete zomers komen Franse wijnmakers vaak ook hierop uit. De cabernet sauvignon gaf aan de La Croix de Mission een lengte en stevigheid die we in de Chinon-wijn misten (de percentages cabernet sauvignon wisselen van jaar tot jaar, maar in 2003 was deze druif overduidelijk aanwezig).
Onze indrukken worden bevestigd door de Wijngids 2007 van Hugh Johnson: die adviseert dat de rode wijnen van Anjou-Villages Brissac, Bourgueil en Chinon uit 2003 op dronk zijn en niet langer moeten worden bewaard.
Maar het feit dat we deze wijnen niet langer kunnen bewaren, heeft ook een prettige kant: we hoeven de komende maanden niet te zoeken naar rode wijnen om te drinken. Bovendien passen rode Loire-wijnen uitstekend bij herfstige gerechten.
Foto: wijngaarden van Domaine Les Rochelles in Saint-Jean-de-Mauvrets.
Peter van den Besselaar zegt
Mariella, héél herkenbaar die noodzaak van keldermanagement.
Ik zou er eens wat meer aan moet denken vóórdat ik bestel. Tja, 2003 is geen écht bewaarjaar, ik denk dat ik naar aanleiding van jouw verhaal ook maar weer eens de kelder induik. Die Croix de Mission heb ik nog liggen uit 2000, en die heeft zich tot een plaatje ontwikkeld. Fijn dat je schrijft over Loire. En succes met de studie!
Peter van den Besselaar
Brabantse Wijnsocieteit
Mariëlla zegt
Hoi Peter, leuk weer eens van jullie te horen. Het was wel een beetje jammer, die ontdekking van de erg snel achteruitgaande 2003-wijnen, maar wel te verwachten. Helaas zijn al ónze oudere Loire-jaargangen al op. Overigens was de tekst van mijn nieuwe ‘medewerker’, Nico 😉