• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Miolo bij het kerstdiner

27 december 2007 door Mariëlla Beukers

vsf-vn-01Het lijkt een wat buitenissige keuze, maar bij het voorgerecht van ons kerstdiner hebben we een Braziliaanse witte wijn geschonken. Eerlijk gezegd wisten we niet zo goed welke wijn uit onze voorraad zou passen bij de kort gegrilde coquilles Saint Jacques in een sausje van tomaat, knoflook en truffelolie. Bovendien wilden we niet meer dan één glaasje per persoon drinken, aangezien er nog meer lekkers openging, waaronder een hele fles Sauternes uit 1995 (waarover later meer…). Maar daar lag in het wijnrek nog het halve flesje Miolo Seleção 2006, vinho branco seco fino uit de Vale des Vinhedos in Brazilië, een cadeautje van mijn zus, meegenomen van een strandvakantie in het Zuid-Amerikaanse land.

De mix van chardonnay, riesling en sauvignon blanc intrigeerde me wel, zeker omdat je riesling zelden in een blend ziet, in ieder geval niet in Europa. De enige uitzonderingen die ik ken zijn de Gentil en Edelzwicker uit de Elzas. We besloten de gok te wagen, dit flesje te koelen en te drinken bij de jakobsschelpen. En ik moet zeggen: het viel niet tegen. In de geur ontdekten we bananensnoepjes, wat citrus en een lichte hint van vanille (de wijn blijkt inderdaad voor 10% van de assemblage rijping op Amerikaans eiken te ondergaan), als geheel aangenaam en fris. In de mond bleek het een verfrissend glas wijn, met niet heel veel memorabels maar ook zeker niet slecht.
Bij de tamelijk zure saus over de jakobsschelpen bleef de wijn wonderwel overeind en als begeleider was het zeker geen slechte keus. Ik vond zelfs dat de wijn bij het eten wat opleefde, er was meer aan te beleven dan wanneer je er niets bij at.
In een eerder blogje op Wijnkronieken was ik tamelijk negatief over wijn uit Brazilië, in ieder geval over wijn die bestemd is voor export. Ik vroeg me toen af of de wereld werkelijk op wijn uit dit land zit te wachten. Het antwoord is wat mij betreft nog steeds nee, maar mocht ik in het land zelf zijn, zou ik inmiddels een glas Braziliaanse wijn, zeker van deze prima Miolo, niet versmaden.

Miolo blijkt een bedrijf met een lange wijngeschiedenis. Al in 1897 bracht voorvader Guiseppe Miolo uit Noord-Italië zijn wijnbouwkennis mee naar zijn nieuwe vaderland. Samen met duizenden andere landgenoten was Guiseppe op zoek naar een beter bestaan en nieuwe mogelijkheden. Guiseppe kocht een stuk land, plantte druivenstokken en startte zo de familietraditie. Jarenlang bleven de Miolo’s alleen druiventelers, totdat zijn aan het eind van de twintigste eeuw ook wijn gingen maken. De eerste flessen die ze op de markt brachten waren Merlots van het oogstjaar 1990. Sindsdien is het hard gegaan met de ontwikkeling van het bedrijf. Er is stevig geïnvesteerd in techniek, wijngaardmanagement, menskracht, milieu e.d. De ontwikkeling lijkt eigenlijk parallel te lopen met de groei van de wijnbouw in Brazilië: er wordt al wijn gemaakt sinds Spaanse en Portugese missionarissen het Zuid-Amerikaanse continent binnendrongen, maar echt goede wijn is een ontwikkeling van hooguit een drietal decennia. De Wijnencyclopedie noemt naast Miolo slechts vier andere Braziliaanse wijnbedrijven. De topwijnen van Miolo behoren volgens Tom Stevenson, de auteur van die encyclopedie, tot de topwijnen van Brazilië.
De wijn die wij dronken behoort tot de basiswijnen van het bedrijf, maar belooft veel goeds voor de hogere productlijnen. De druiven worden verbouwd in de Vale dos Vinhedos in het zuiden van Brazilië en tevens het eerste wijngebied met een erkende herkomstbenaming. Apparatuur en gebruikte technieken zijn state of the art, en er wordt werkelijk alles aan gedaan om wereldwijd een markt te veroveren. Die ambitie is vastgelegd in een strategisch plan dat voor de jaren 2002-2012 de richting van het bedrijf aangeeft. Het plan geeft onder andere aan hoe het de volgende doelen willen gaan bereiken:
• 1000 ha eigen wijngaarden bezitten,
• 12 miljoen liter ‘fine wines’ per jaar maken,
• 30% van zijn jaarlijkse productie exporteren,
• de grootste wijnproducent van kwaliteitswijnen in Brazilië worden.
Geen geringe ambities! Ik ben benieuwd wanneer we de eerste Miolo’s in de handel zullen zien hier in Nederland……

Naschrift d.d. 30 december 2007: Miolo Cabernet Sauvignon is al verkrijgbaar bij Albert Heijn. De flessen zijn semi-chique verpakt in doorschijnend papier!

Categorie: Proeven Tags: Brazilië, Miolo

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    1 januari 2008 om 22:48

    Ik had Miolo een paar jaar geleden al eens in mijn glas gehad en vond ze toen ook best aardig.

    Jammer dat ik niet naar AH kan om te kijken of “mijn” winkel deze fles ook heeft. Had me wel leuk geleken….

  2. Anonymous zegt

    19 februari 2008 om 09:09

    Bij wéér die A.H. een Miolo Family vineyards 2006 te koop voor 12.99 euro. Een lekkere wijn vonden ze het op mijn wijnproefavondje.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in