• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Picpoul

25 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Een van de dertien druivensoorten die gebruikt mogen worden in Chateauneuf du Pape is de Picpoul, soms ook gespeld Piquepoul. Veel wijnliefhebbers hebben het rijtje van de dertien druiven ooit moeten leren, maar weinig mensen zullen ooit een wijn geproefd hebben gemaakt puur van de Picpoul. Toch worden van diverse varianten van de Picpoul prima wijnen gemaakt, zoals ik dit weekend ervoer.

Zelf kende ik alleen Picpoul de Pinet, een heerlijk frisse wijn die gemaakt wordt in de streek net even ten noorden van Agde en ten westen van Montpellier en genoemd is naar het plaatsje Pinet, het centrum van het productiegebied. Picpoul de Pinet wordt gemaakt van Picpoul Gris (elders ook wel Picpoul Blanc) en is een witte wijn. Het is ook deze variant de je het meest in de Chateauneuf du Pape aantreft. De Picpoul de Pinet heeft vrij hoge zuren, een aromatische geur waarin sommigen menthol ontdekken en een lange nasmaak. De menthol ontdekken is mij nog niet gelukt, maar heerlijk vind ik de wijn wel. Gisteren in de tuin, bij een salade van haring, bietjes, aardappel en appel samen met eigenbakken brood met roggemeel, dille en gefruite uitjes, smaakte de Picpoul de Pinet weer uitstekend.

 

Maar eigenlijk hadden we bij de haringsalade een andere wijn moeten drinken, aldus de importeur van de fles wijn die ik nu ga presenteren. De Picpoul Gris heeft namelijk ook een rood broertje, de Picpoul Noir. Op Domaine La Grangette in Castelnau de Guers maken ze daar een erg interessante en verfrissende rosé van, met maar 12% alcohol. Deze La Saignée de Rose 2004 dronken we bij een broodje kibbeling met Vlaamse frieten, een geslaagde combinatie. Al kan ik me voorstellen dat de rosé ook bij de haring goed had gesmaakt. De overeenkomsten tussen deze wijn van Picpoul Noir en een Picpoul de Pinet zijn zeker aanwezig: dezelfde hoge zuurgraad, hetzelfde frisse en prikkelende karakter. De Fransen noemen deze wijnen ‘nerveux’, een term waar ik zo gauw geen vertaling voor weet.

Helaas hebben we de proef niet op de som genomen, maar ik vermoed dat als je een glas van onze Duc de Morny 2004 Picpoul de Pinet van de Cave de l’Ormarine naast een glas La Saignée de Rose 2004 van Domaine La Grangette gezet had en je had blind geproefd (dus zonder de kleur van de wijn te zien), je niet had kunnen zeggen welke de witte en welke de rosé was. Deze rosé had namelijk heel weinig van de traditionele en bekende rosékenmerken: geen snoepjeslucht van rood fruit, geen kruidige aroma’s van de garrigue in de Languedoc en Provence. Ik rook voornamelijk druif en een beetje fris-groene appel.

Over de herkomst van de Picpoul-druiven zijn de geleerden het min of meer eens: hoogstwaarschijnlijk is het een inheemse druif van de Languedoc, het gebied in Frankrijk waar hij ook nog het meest staat aangeplant. Er zijn aanwijzingen uit de zeventiende eeuw dat de Picpoul toen werd gemengd met Clairette (ook een van de dertien…) en dat deze blend de toen populaire zoete Picardaanse wijn vormde, door Hollandse handelaren uit de Languedoc gehaald en verkocht in heel Noord-Europa tussen 1600 en 1800. Na de grote phylloxera-ramp in de tweede helft van de negentiende eeuw werd Picpoul echter weinig meer aangeplant.

Mocht je deze zomer in de buurt van Castelnau de Guers zijn (vlak langs de snelweg van Millau naar de kust), Domaine La Grangette heeft ook een aardige kunsttentoonstelling. Het lijkt me de moeite van een rustpauze waard! En anders is de La Saignée de Rose gewoon in Nederland te koop, via Tastewine. De Duc de Morny Picpoul de Pinet was eigen import. (Cave de l’Ormarine, Pinet).

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. dick zegt

    26 juni 2006 om 16:43

    Mariëlla, je vroeg me hoe het nou zat met mijn uitspraak dat ik de Grangette wilde om m’n collectie compleet te maken. Dat zit zo: Henri IV (1552-1610),geboren in Toulouse, de protestant die wel katholiek wilde worden om koning van Frankrijk te kunnen worden (‘Paris vaut bien une messe’), liet na zijn kroning een blend van drie druivensoorten uit zijn geboortestreek naar Parijs halen:
    Ribeyrenc (gemaakt door Thierry Navarre uit Roquebrun), Oeillades (idem) en deze Piquepoul Noir.

    Zo was het trio dus comleet. Henri de Navarre, zoals hij ook wel wordt genoemd is één van mijn grote historische helden en het toeval wil dat een man waar ik goed mee bevriend ben, Thierry Navarre, 2/3 van zijn wijn blijkt te maken. Deze derde miste nog.

  2. dick zegt

    26 juni 2006 om 21:33

    Sorry, wat zei ik nou toch: Henri de Navarre is geboren in Pau (niet in Toulouse). Vast een glaasje te gortig op gehad ….

  3. maarten zegt

    29 juni 2006 om 11:06

    een broodje kibbeling, wat is dat als ik vragen mag?

    wel fijn dat je het hebt over ‘vlaamse frieten’ 🙂

  4. Mariëlla zegt

    29 juni 2006 om 17:54

    Maarten, kibbeling is een snack die bestaat uit stukken gesneden kabeljauw, die in doorhaalvloeistof, een mengsel van eiwit en meel, wordt gedompeld, en daarna wordt gefrituurd.

    Door de hoge prijs van de kabeljauw wordt tegenwoordig vaak met andere vissoorten gewerkt, zoals pollak, heek en koolvis. Kibbeling wordt vaak met een op mayonaise gebaseerde saus gegeten.
    (Deze tekst heb ik letterlijk van Wikipedia; tik in kibbeling bij Google!)

  5. Pablo Steenwinkel zegt

    26 juni 2009 om 20:06

    Picpoul de Pinet Cuvee prestige (Beauvignac) is echt een engeltje. Ik importeer deze wijn nu voor het tweede jaar en hij is fantastisch. Net als zijn wat zwaardere tegenhanger uit het gebied: Expression Nature Blanc, een fantastische vatgerijpte witte wijn gemaakt van de Picpoul, en nog twee druivensoorten uit de omgeving. Echt een aanrader en als je hem zelf importeert heb je hem voor 6 euro all in in huis.
    Pablo

  6. frits zegt

    18 januari 2012 om 16:41

    wat kosten de expression nature 2009 rouge,en de expression 2008 blanc hier inplaats van dat ik naar frankrijk moet mvg frits

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in