• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Proeven bij Arista

23 augustus 2007 door Mariëlla Beukers

De eerste winery die we in Sonoma County bezochten was de Arista Winery, vlak bij Healdsburg. De tasting room en het bezoekadres zijn prachtig gelegen langs de groene Westside Road, waarlangs vele andere wijnproducenten gevestigd zijn. Een semi-Japanse tuin is nog aangelegd door de vorige eigenaren, waarbij de aanwezige rotsformaties op schitterende wijze in de de tuinaanleg zijn verwerkt. Het was een genot daar te proeven en te picknicken!
Arista is eigendom van de familie McWilliams en is opgericht in 2002. Typerend voor vele Californische wijnproducenten is het feit dat Al McWilliams met Arista aan een tweede carrière is begonnen: van oorsprong is hij orthodontist en afkomstig uit Texas.
De familie stelt zich ten doel elegante Pinot Noirs te maken die volledig het terroir van de Russian River tot uiting laten komen. Net als vele startende Californische wijnmakers vóór hen kopen ze regelmatig fruit in van kleinere druiventelers. Ondertussen wordt het eigen wijngaardbezit ontwikkeld, zodat in de toekomst meer en meer fruit van eigen grond gebruikt kan worden.

De Russian River is een sterk kronkelende rivier die bij Jenner in de Stille Oceaan uitmondt. Aan de monding huist een kolonie zeeleeuwen, de rivier zelf is omzoomd met prachtige bossen en kan door middel van kano en kayaktochten worden verkend. Het dal ligt open voor de wind en mist vanuit de oceaan, waardoor er in de ochtenden en avonden een aangename verkoeling optreed. Mede daarom is het dal uitermate geschikt voor druivensoorten die houden van een koeler klimaat, zoals pinot noir. Na Oregon en Washington State is de Russian River misschien wel Amerika’s bekendste pinot noir-gebied.

Bij Arista proefden we drie wijnen: een Gewurztraminer en twee Pinot Noirs. Voor het eerst werden we ons hier bewust van twee dingen: de stevige alcoholpercentages van de Californische wijnen én de hoge prijzen. Het eerste wordt vooral veroorzaakt door het zeer rijpe fruit: hoe rijper het fruit, hoe meer suikers, hoe meer alcohol (als je de wijnen tenminste droog wilt vinifiëren). Waarom de prijzen van de Californische wijnen zo hoog liggen, is mij eigenlijk nog steeds onbekend. We betaalden voor de Arista Pinot Noir $ 28, omgerekend zo’n € 20. Het kan goed zijn dat de Amerikanen gewoon bereid zijn te betalen voor een goede fles: Californische wijnen hebben in het hogere segment weinig concurrentie van wijnen uit andere streken. Bijna alle goede Californische wijn wordt dan ook in eigen land geconsumeerd. In de supermarkten tref je wel wijnen uit andere gebieden, maar vooral in de lagere prijsklassen: ik zag er goedkoop Frans en Italiaans bocht naast Australische Yellow Tail en Chileense wijn. Maar ook hier overheersen de ‘home products’.

We proefden:
Gewurtztraminer 2006. Droog gevinifieerd, maar met een alcoholpercentage van 14.2% is de indruk toch zoetig en zwaarder dan een Europese wijnliefhebber gewend is van Elzas-wijnen. Mooie wijn, aangenaam bij onze picknick-lunch. Zeer koel drinken, anders gaat de alcohol het fruit overheersen.

Sonoma County Pinot Noir 2005. Opnieuw een hoog alcoholpercentage, 14.3%. We moesten er echt nog even aan wennen. Qua stijl eenvoudig en licht, fruitige neus, maar niet opvallend vergeleken met Franse Pinot Noirs. Toch leuk om te zien dat dit in Californië ook mogelijk is. Deze wijn heeft duidelijk aanwezige tannines, is dus geen doetje.

Longbow Pinot Noir 2005. Qua alcohol vergelijkbaar met de Sonoma County-versie, maar een veel steviger wijn, zowel in geur als in smaak. Aards, stal, tannines.

Van Arista namen we één fles Sonoma County Pinot Noir mee naar huis. Uiteraard zullen we binnenkort melden of hij ons ook hier net zo goed beviel als daar.

Categorie: Proeven Tags: USA

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    27 augustus 2007 om 17:04

    ‘Waarom de prijzen van de Californische wijnen zo hoog liggen, is mij eigenlijk nog steeds onbekend’, schrijf je.

    Maar zijn ze die prijs dan ook waard en hoe is de prijs/kwaliteit verhouding, gezien door de ogen van een Europesche wijnliefhebber, zoals jij en ik ?

  2. Mariëlla zegt

    27 augustus 2007 om 18:31

    Zijn die wijnen hun prijs waard? Ja, dat is een moeilijke en goede vraag. We zijn dit weekend begonnen met het naproeven van de wijnen die we uit Amerika meebrachten. Ik zal daar later verslag van doen.
    Ik denk wel dat ik je vraag bevestigend kan beantwoorden: de kwaliteit van de wijnen die we proefden is echt het geld waard dat we er voor uitgaven… Anders hadden we die gevulde doos niet meegenomen!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in