Proeven, proeven en nog eens proeven. Het begint al gewoon te worden: maandag proefdag. Voor de opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie gaan we 18 maandagen naar school, om de andere week. De week dat we geen les hebben, proeven we in kleine groepjes bij mensen thuis of op het werk. Diverse woonkamers worden proeflokaal, hoewel we ook af en toe ‘echte’ proeflokalen bezoeken. Afgelopen maandag 22 oktober stond er voor ons proefgroepje een selectie wijnen uit de Jura, Savoie en de Rhône klaar bij Paul. Paul heeft een wijnhandel in Utrecht, Wijn op maat, waar hij voornamelijk zelf geïmporteerde wijn verkoopt. Achter zijn winkel heeft hij een ruimte waar met een klein groepje geproefd kan worden.
Inmiddels hebben we met ons proefgroepje een goede aanpak voor de proefsessies gevonden: één van ons verzorgt alle wijnen voor een bepaalde proefdag, waarbij we de lessen van de opleiding op de voet volgen. Als er bijvoorbeeld Bordeaux of Italië aan de beurt is in de lessen, proeven wij dus de week erna ook wijnen uit Bordeaux of Italië.
Paul had een zeer interessante selectie op tafel gezet, voor een groot deel wijnen die je zelden of nooit ergens geschonken krijgt. Ik noem er maar een paar: Rousette 2005, AOC Seyssel, Taconnière; Chardonnay 2004, AOC Arbois, La Cave de la Reine Jeanne; Côtes du Jura 2004, van 50% chardonnay en 50% savagnin, Les Chais des Vieux Bourg; Poulsard, Côtes du Jura, Les Chais des Vieux Bourg; Pinot Noir 2004, Côtes du Jura, Les Chais des Vieux Bourg.
Na deze bijzondere wijnen uit het noordoosten van Frankrijk waren wat zuidelijker streken aan de beurt: Vin de Pays de Côte de l’Ardeche, Côtes du Rhône Villages Vinsobres, Lirac, Côteaux de Tricastin, Clairette de Die, witte Côtes du Rhône, St. Joseph en nog diverse andere. Als afsluiter was er een Hermitage 2003 van Bernard Faurié, absoluut de ‘grootste’ wijn op de tafel die maandagmiddag.
Wat heb ik deze middag weer geleerd? In ieder geval hoe viogniers ruiken en proeven (bloemig, vol, heel anders dan anders, geparfumeerd, naar zeep). Verder het verschil tussen een wijn van syrah en één van grenache. Bij de syrah’s spoot de peper meestal het glas uit, bij de grenache rook je meer rood fruit. Hoewel…. bij de laatste wijn, de Hermitage, was ik er 100% van overtuigd dat het een Chateauneuf-du-Pape zou zijn, ik herkende duidelijk de grenache…..dacht ik. Wat een schrik toen het een wijn van 100% syrah bleek te zijn! Als enige vergoelijking kan ik opmerken dat de wijn uit 2003 was, een tamelijk a-typisch jaar vanwege de hete zomer. Maar ik vrees toch dat ik nog meer moet oefenen, oefenen, oefenen…..