De vakantie zit er weer op, een ‘nieuw’ wijngebied is weer verkend. Dit jaar brachten we twee weken door in Frankrijks zuidelijkste landstreek, de Roussillon. En uiteraard maakten we ook een paar uitstapjes over de grens, naar het Noord-Spaanse wijngebied Empordà. Samen vormen de gebieden het aloude Catalonië, dat vooral in de Middeleeuwen hoogtijdagen vierde. Catalonië heeft een eigen taal, een eigen cultuur én een eigen keuken. Geen wonder dan ook dat de wijnen uit beide landen grote overeenkomsten vertonen.
Beide streken, Roussillon en Empordà, brengen zowel rood, wit als rosé voort, plus van oudsher een aantal bekende zoete wijnen, in Frankrijk vins doux naturel genoemd. Bij een vin doux naturel wordt de alcoholische gisting gestopt door middel van toevoeging van alcohol. Op die manier blijft een hoog percentage suikers in de wijn bewaard, maar heeft de wijn ook een hoger percentage alcohol. De Roussillon kent verschillende van deze wijnen: de AOC Muscat de Rivesaltes, gemaakt van muskaatdruiven, en de AOC Rivesaltes, AOC Grand Roussillon, AOC Maury en AOC Banyuls, waarvoor de grenache noir, de grenache blanc en de grenache gris de hoofdrol spelen. In Spanje is er geen specifieke herkomstbenaming voor de zoete wijnen. Onder de herkomstbenaming DO Empordà mogen zowel rood, wit, rosé, zoet als mousserend (cava) gemaakt worden. Er is Garnatxa de l’Empordà, zoals de naam al zegt van grenache gemaakt, en Moscatell de l’Empordà, vergelijkbaar met de Muscats van Frankrijk. Wij proefden bijvoorbeeld een fantastische Garnatxa Joven van Espelt Viticultors in Vilajuiga, bij Figueres, waarover later meer.
Ik noemde zojuist ook de AOC Grand Roussillon, een benaming die mij ter plaatse heel wat hoofdbrekens heeft gekost. We proefden bij de ferme/auberge van Clos de Paulilles, aan de Côte Vermeille, een prachtige wijn van Château de Jau, jaargang 2003, geserveerd bij een dessert van chocolademousse. De wijn was van het type Rivesaltes Ambré, met tonen van noten en gedroogde zuidvruchten, een beetje neigend naar een mooie tawny port. Op het etiket stond echter Grand Roussillon, geen Rivesaltes. Ik had nog nooit van de herkomstbenaming gehoord, en vroeg me af wat dit nu weer was. In de Guide Hachette vond ik zo snel geen vermelding (later bleek dat er wel iets over in staat), en ook in de zeer duidelijke folder van het promotiebureau Vins de Roussillon, die ik in het Palais du Rois de Majorque in Perpignan kreeg uitgereikt, ontbrak Grand Roussillon.
Pas thuis, met wat Googlen en verder puzzelen, werd het verhaal me duidelijk. In 2007 maakten de producenten uit Rivesaltes namelijk een eind aan de commercialisering van de AOC Grand Roussillon. Deze appellation werd in de jaren zeventig in het leven geroepen voor (goedkope) vins doux naturels uit de Aude en vooral de Roussillon. Grand Roussillon was vooral bedoeld om van overschotten af te komen. Door een dalende vraag naar zoete wijnen van het type Rivesaltes was en is er geen behoefte meer aan Grand Roussillon. Vanaf 1 januari 2007 wordt die daarom niet meer verhandeld.
Aangezien deze wijn uit 2003 stamde, klopte het dat hij Grand Roussillon gelabeld was. Maar waarom had Château de Jau niet gekozen voor Rivesaltes, aangezien het Château de Jau in de appellation Rivesaltes ligt? Waarschijnlijk ligt de oplossing hiervan in een opmerking die de dame van het proeflokaal van Clos de Paulilles tegen me maakte. Zij vertelde mij dat de wijn oorspronkelijk van Mas Cristine kwam. Verder uitleg kreeg ik niet, maar ook hier bood Google uitkomst. De familie Dauré, eigenaren van zowel Château de Jau als Clos de Paulilles, bezaten ook Mas Cristine, een wijngoed in Argelès-sur-Mer, strikt genomen net buiten de appellation Rivesaltes; labelling als Grand Roussillon is dus correct. Maar waarom dan Château de Jau en niet Mas Cristine? Volgens de website van Mas Cristine is het bedrijf in 2006 verkocht aan drie vignerons en dus niet meer in handen van de familie Dauré. Achter op het etiket van ‘mijn’ fles stond ook netjes: mis en bouteille au Château de Jau.
Samenvattend: deze wijn is gemaakt van druiven van Mas Cristine in Argèles-sur-Mer, 20 km ten zuiden van Perpignan, heeft een aantal jaren gerijpt in grote houten vaten of op tank, mogelijk zelfs in de open lucht, op een voor de consument onbekende plek. Vervolgens is hij gebotteld op Château de Jau, 20 km ten noordwesten van Perpignan en verkocht bij Clos de Paulilles, voorbij Port Vendres, 40 km ten zuiden van Perpignan aan de kust….. Snap je het nog? 😉
Voor de liefhebber zal het allemaal worst wezen: De Château de Jau 2003 Grand Roussillon is een fantastische wijn, die mij helemaal gewonnen heeft voor het type Rivesaltes Ambré. Gebruikt druivenras is grenache blanc, mogelijk aangevuld met macabeu, malvoisie en maximaal 20% muscat. Rivesaltes Ambré combineert uitstekend met desserts van chocolade, met gekruid eten, met Thais en Indiaas eten, met blauwe kaas, met taarten van gedroogd fruit, met crème brûlée. Helemaal het einde is een glas Rivesaltes Ambré (of Grand Roussillon, of Garnatxa de l’Empordà) als apéritief, met een stukje goede Roquefort, voor de tent, na een warme dag zon, zee, strand of cultuur…. Wanneer gaan we weer?
Foto: wijngaarden Clos de Paulilles, aan de kust
Ed van Wijnerij zegt
Clos de Paulilles is mij wel bekend. Hun rosé en rode wijn worden bij onze zuiderburen verkocht door GB en Carrefour.
Rivesaltes Ambré is een van mijn favorieten, wat betreft vin doux naturel. Deze wijn kan ontzettend oud worden en is dan pas op z’n best.
Elk jaar, zie ik Pierre Piquemal van Domaine Piquemal uit Espira de l’Agly, tijdens een Foire du Vin, hier vlak over de Belgische grens.
Vorig jaar bleek zijn Rivesaltes Ambré 1982 plots uitverkocht. Echter gelukkig was een nieuwe jaargang voorradig. Hij verkoopt nu Rivesaltes Ambré uit 1988 (!).
Ed
Mariëlla zegt
Clos de Paulilles wordt in Nederland bij Gall&Gall verkocht, in ieder geval rood en rosé, ik dacht ook wit.
Rivesaltes Ambré kan heel verschillend gemaakt worden: echt goede producenten laten hun wijnen jaren ouderen, deels in de open lucht in houten vaten blootgesteld aan bloedhete dagen en koele nachten. Anderen mengen diverse jaargangen om eenzelfde effect te krijgen: een geoxideerde, notige amberkleurige wijn, die echter dan weinig diepgang heeft. Ik kom later nog terug op de diverse procedés om de vins doux naturel van Catalonië te maken.
Anonymous zegt
Hoi Mariëlla,
Wat leuk dat je bij le Clos de Paulilles bent geweest.
Wij waren hier in 2003 en hebben toen een fles(met z’n tweeën) Mas Christine uit 1997 gedronken. Hij had een AOC Rivesaltes, de druiven kwamen uit het gebied Albéres aan de voet van de pyreneeën. Hij had drie jaar op nieuwe Bordeaux vaten gerijpt.
Oja ook bij ons stond kip op het menu….
Groeten en tot dinsdag.
Enrico.
Mariëlla zegt
Hoi Enrico,
jij nog bedankt voor de tip. We hebben genoten, ook van Figueres en Dali (en Portlligat)! Wat betreft de Mas Cristine/Chateau de Jau: tsja, blijkbaar mag/mocht het dus toch gelabeld worden als Rivesaltes. Nou ja, gelukkig zijn we al geslaagd voor de module Frankrijk en hoeven we het niet meer te snappen 😉
Tot dinsdag,
Mariëlla