Ooit was wijn één van de belangrijkste medicijnen. Middeleeuwse apothekers verkochten allerhande drankjes waarin wijn en kruiden een belangrijke rol speelden, en artsen zetten wijn – warm en vochtig – in om aandoeningen van het lichaam – koud en droog – te verhelpen (gebaseerd op klassieke Griekse medische theorieën).
Tegenwoordig mag dat blijkbaar écht niet meer, de combinatie wijn en medicijn. Het Europese Hof van Justitie heeft besloten dat in reclame voor wijn niet de suggestie gewekt mag worden dat de drank een (tijdelijke) heilzame werking heeft voor de maag. Het persbericht dat het Europese Hof van Justitie heeft uitgegeven, begint aldus:
Volgens advocaat-generaal Mazák mag reclame voor wijn geen tijdelijk heilzaam effect voor de maag suggereren. Dat geldt ook voor reclame die claimt dat het verlaagde zuurgehalte de nadelige effecten van de wijn op het lichamelijk welzijn meer beperkt dan doorgaans bij dergelijke wijn het geval is.
Gezien het positieve beeld dat door gezondheidsclaims van de betrokken levensmiddelen wordt opgeroepen, en dus de stimulans van die claims op de consument, beoogt verordening nr. 1924/20061 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen de consument te beschermen tegen claims die misleidend zijn en/of op onwaarheden berusten. Voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 volumeprocent bevat de verordening een algemeen verbod op het gebruik van gezondheidsclaims, dit wil zeggen ongeacht de waarheidsgetrouwheid van het geïmpliceerde heilzame effect. Gezien de aan alcoholgebruik verbonden gevaren van verslaving en misbruik, is het verderreikende doel hierbij het voorkomen van elke positieve gezondheidsgerelateerde connotatie die in het algemeen zou kunnen aanzetten tot de consumptie van alcoholische dranken.
Een geschil tussen Deutsches Weintor, een wijncoöperatie in Rheinland-Pfalz, en de autoriteiten leidde tot een rechtszaak. De autoriteiten maakten bezwaar tegen het gebruik van de omschrijving „bekömmlich” (licht verteerbaar) op wijn van de coöperatie. Volgens de autoriteiten is die beschrijving met de verwijzing naar het milde zuurgehalte een gezondheidsclaim en dus verboden. De betrokken wijn komt van de druivenrassen Dornfelder en Grau- en Weissburgunder en wordt verkocht met de omschrijving „Edition Mild”, met de toevoeging „sanfte Säure” (mild-zuur). In het bijzonder, aldus het etiket, is de wijn: „…vriendelijk voor de maag door de toepassing van ons bijzonder L03 procedé ter biologische zuurreductie”.