• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Reclame voor wijn mag geen heilzame werking suggereren

30 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Ooit was wijn één van de belangrijkste medicijnen. Middeleeuwse apothekers verkochten allerhande drankjes waarin wijn en kruiden een belangrijke rol speelden, en artsen zetten wijn – warm en vochtig –  in om aandoeningen van het lichaam – koud en droog – te verhelpen (gebaseerd op klassieke Griekse medische theorieën).

Tegenwoordig mag dat blijkbaar écht niet meer, de combinatie wijn en medicijn. Het Europese Hof van Justitie heeft besloten dat in reclame voor wijn niet de suggestie gewekt mag worden dat de drank een (tijdelijke) heilzame werking heeft voor de maag.  Het persbericht dat het Europese Hof van Justitie heeft uitgegeven, begint aldus:

Volgens advocaat-generaal Mazák mag reclame voor wijn geen tijdelijk heilzaam effect voor de maag suggereren. Dat geldt ook voor reclame die claimt dat het verlaagde zuurgehalte de nadelige effecten van de wijn op het lichamelijk welzijn meer beperkt dan doorgaans bij dergelijke wijn het geval is.

Gezien het positieve beeld dat door gezondheidsclaims van de betrokken levensmiddelen wordt opgeroepen, en dus de stimulans van die claims op de consument, beoogt verordening nr. 1924/20061 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen de consument te beschermen tegen claims die misleidend zijn en/of op onwaarheden berusten. Voor dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 volumeprocent bevat de verordening een algemeen verbod op het gebruik van gezondheidsclaims, dit wil zeggen ongeacht de waarheidsgetrouwheid van het geïmpliceerde heilzame effect. Gezien de aan alcoholgebruik verbonden gevaren van verslaving en misbruik, is het verderreikende doel hierbij het voorkomen van elke positieve gezondheidsgerelateerde connotatie die in het algemeen zou kunnen aanzetten tot de consumptie van alcoholische dranken.

Een geschil tussen Deutsches Weintor, een wijncoöperatie in Rheinland-Pfalz, en de autoriteiten leidde tot een rechtszaak. De autoriteiten maakten bezwaar tegen het gebruik van de omschrijving „bekömmlich” (licht verteerbaar) op wijn van de coöperatie. Volgens de autoriteiten is die beschrijving met de verwijzing naar het milde zuurgehalte een gezondheidsclaim en dus verboden. De betrokken wijn komt van de druivenrassen Dornfelder en Grau- en Weissburgunder en wordt verkocht met de omschrijving „Edition Mild”, met de toevoeging „sanfte Säure” (mild-zuur). In het bijzonder, aldus het etiket, is de wijn: „…vriendelijk voor de maag door de toepassing van ons bijzonder L03 procedé ter biologische zuurreductie”.

Lees het hele bericht hier

Categorie: Nieuws Tags: reclame, Weintor, wijn en gezondheid, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in