Riesling is enorm populair in de Verenigde Staten. Zo populair dat zelfs de grootste Rieslingproducent ter wereld, Chateau St. Michelle uit Washington State, nog Riesling in moet kopen in Duitsland om aan de binnenlandse vraag te voldoen. St. Michelle’s partner in Duitsland is Ernst Loosen, die speciaal voor de Amerikaanse markt een offdry (droog maar net niet helemaal) Riesling Saint M maakt. Zelf haalden we deze zomer in Californië een Riesling van St. Michelle uit de supermarkt die absoluut de moeite waard was. En voor de prijs van slechts een dollar of 10 hoefden we het ook al niet te laten.
Riesling wordt al sinds de tweede helft van de negentiende eeuw in Amerika verbouwd. Duitse immigranten zorgden voor aanplant in Californië, waar de druif in de koelere delen van bijvoorbeeld de Napa- en Sonomavallei goede resultaten opleverde. Toen in de jaren ’60 van de twintigste eeuw de kwaliteitswijnbouw in Californië eindelijk weer uit het slop kwam (na de Drooglegging en de imagoschade die wijn daardoor had opgelopen), was Riesling één van de populairste wijnen. De successen die echter met rode druivenrassen als cabernet sauvignon geboekt werden, zorgden ervoor dat veel riesling tussen het midden van de jaren ’80 en het midden van de jaren ’90 gerooid werd. Anno 2007 wordt riesling echter weer volop geplant, vooral in de staten Washington en Oregon, waar de omstandigheden nog weer beter zijn voor deze uitgesproken koel-klimaatdruif dan in Californië.
Toch wordt ook in Californië nog steeds goede riesling gemaakt. Eerder beschreef ik al de Dry Riesling van Beringer. Een andere Riesling uit de meegebrachte doos is die van Trefethen, die nog op een oosterse maaltijd wacht om geopend te worden.
Meer Duitse wijnmakers dan alleen Ernst Loosen produceren Rieslings speciaal voor de Amerikaanse markt. Tijdens les 2 van de vinologenopleiding maakte ik kennis met Haart to Heart, een volle Riesling met een laag alcoholgehalte en een heel klein restzoetje. Toch komt de wijn droog over en heeft hij niets van het laffe zoet waarmee we wijn voor en door Amerikanen al snel associëren. Het leek niet op een strakke, fijne Moezelriesling, maar meer op een volle Riesling uit de Pfalz of de Rieslings die we in Californië proefden deze zomer… (hé…).Toch is het Weingut Reinhold Haart langs de Moezel gelegen, in Piesport. Volgens de docent, Magda van der Rijst, was deze wijn speciaal voor de Amerikaanse markt gemaakt.
Aangezien ik al 20 jaar gefascineerd ben door Riesling en het een wijn is waar je me ’s nachts voor wakker mag maken, droog of edelzoet, heb ik nog wat verder onderzoek gedaan naar die koppeling Riesling en Amerika, en naar de Haart to Heart, Want het was een uitstekende wijn, die mij, hoewel hij tijdens de les te warm werd geproefd, prima beviel. Daarom heb ik de importeur van de Haart to Heart, Jacob Molendijk van RieslingPartners, maar eens gevraagd naar wat meer informatie. Jacob bevestigde mij dat Theo Haart, specialist in ‘edelsüsse’ wijnen en uitgeroepen tot wijnproducent van het jaar 2007 door de Duitse Gault Millau, met deze wijn reageerde op de vraag van zijn Amerikaanse afnemers naar drogere wijn. De wijn heeft een alcoholpercentage van 10%, 22,0 g/l restzoet en 8,6 gram zuren per liter. De wijn van jaargang 2006 is op het wijngoed al uitverkocht, maar in oktober kan RieslingPartners nog 60 flessen tegemoet zien. Jacob heeft ook Haart nog wat toelichting en informatie gevraagd, waarop hij onder andere de volgende toelichting op de mooie wijn ontving: Das Geschmacksempfinden, ob ein Wein trocken oder halbtrocken schmeckt, ist auch abhängig von der Komplexität des Weines, seiner Säurestruktur und Mineralität. Weine gleichen Zuckergehaltes schmecken vom Schieferboden weniger süß als Weine von einem Kalkboden. Auch mit zunehmendem alter des Weines nimmt der Süßegeschmack ab. Es freut mich, dass Ihnen mein Wein geschmeckt hat!