• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Sherry-avonturen

2 mei 2007 door Mariëlla Beukers

Valt het jullie misschien ook op? Volgens mij zijn niet alleen bubbels in, sherry is ook weer bezig aan een come-back. Ik kom de laatste tijd regelmatig reclame voor sherry tegen. Eerst in het blaadje van de Vrienden van de Goede Wijn, onlangs in de uitgebreide wijnfolder van de Makro/Lukas Klamer. Beide keren Lustau sherry’s, ook nog. Al jaren ben ik nieuwsgierig naar echt goede sherry, maar het is er nog zelden van gekomen iets te proberen. Als ik wel eens een glas sherry probeerde in een tapasrestaurant hier te lande, viel het me altijd zwaar tegen. Vieze zure drankjes vond ik het vaak. In een opwelling heb ik dan ook de drie geadverteerde Lustau-sherry’s maar eens in huis gehaald.

De eerste, East India Solera, bleek een heerlijke madera-achtige wijn, die perfect smaakte bij de pecannotenmuffins. Vandaag als aperitief en na het eten in de tuin met een boek was het ook niet te versmaden. Het is niet verwonderlijk dat de wijn ons zo deed denken aan madera: hij ondergaat eenzelfde soort proces, en de oorsprong van de wijn is vergelijkbaar met die van madera. Vaten sherry werden in de zeventiende eeuw op lange zeereizen meegenomen. Het schudden en de hitte gaven de wijn in die vaten het karakter dat we nu van madera en dus van East India Solera kennen. Alleen gaat de wijn nu niet meer op reis, het effect wordt aan land nagebootst.

De tweede fles bevatte een zware zoete wijn, gemaakt van de druivensoort pedro ximenez. Zelfs voor een liefhebber van edelzoete wijnen als ik was dit toch wel erg heftig: een heel sterk karakter van rozijnen en tamelijk stroperig, eigenlijk alleen geschikt om in heel kleine glaasje bij een chocoladedessert te drinken. Maar wel goed, dat wel. De druiven van deze sherry worden eerst in de zon gedroogd voordat ze geperst gaan worden, om zo een nog hoger suikergehalte te krijgen. Net als met ijswijn is de opbrengst aan sap dan ook vrij klein.

De derde is een heel bijzondere fles. Het gaat om een zogenaamde almacenista, gerijpte ongemengde wijnen die door particulieren wijnmakers vastgehouden werden om later aan grote bodega’s te verkopen. Lustau was zelf een almacenista tot de jaren vijftig; daarna werd het bedrijf opgekocht door de Caballerogroep, dat op een gegeven moment deze wijn onder de naam almacenista op de markt te bracht. Het is dus geen type sherry: de fles die ik kocht is een fino, maar ook de andere sherrytypes kunnen als almacenista op de markt gebracht worden.

Overigens weet ik vrij weinig van sherry, ik leer bij met iedere fles die ik openmaak. De almacenista, een Fino del Puerto Sherry, Solera Matured by Jose Luis Gonzalez Obregon in El Puerto de Santa Maria heb ik nog niet geproefd. Zodra ik dat gedaan heb en ik weer wat bijgeleerd heb, volgt weer verder nieuws van mijn sherry-avonturen.

Categorie: En verder.... Tags: Spanje

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    2 mei 2007 om 21:03

    Is het je nooit opgevallen, dat goede Sherry’s, in vergelijking met goede wijn, nooit abnormaal duur zijn ?

  2. Mariëlla zegt

    3 mei 2007 om 09:22

    Zoveel goede sherry’s heb ik dus niet geproefd! Maar inderdaad, deze Lustau’s hadden hele prima prijsjes, allemaal onder de 15 euro, ook de Pedro Ximenez. Voor dat geld heb je geen goede madera van die kwaliteit, bijvoorbeeld.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in