• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Stilleven met citroen (en ook kapoen)

31 mei 2009 door Mariëlla Beukers

stillevenkapoenDit schilderij, Stilleven met een gebraden kapoen, is in bezit van het Rijksmuseum Twente in Enschede. Recent kon het toegeschreven worden aan David Rijckaert II, een Antwerpse stilleven schilder die leefde van 1586 tot 1645.

De conservator maakt in het Magazine van het tijdschrift (nr. 1, 2009) een interessante opmerking: de citroen zou afgebeeld zijn omdat die daar lag om de wijn in de roemer ‘een wat fruitiger smaak te geven’.
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat alle voorwerpen op zo’n stilleven symbolisch waren… Zou die citroen daar echt gelegen hebben met dat praktische doel? Wel een intrigerende gedachte! Frisse zuren kunnen een wijn inderdaad zeer ten goede komen, en die 17e-eeuwse witte wijnen zullen vaker niet dan wel fris geweest zijn, bij gebrek aan inzicht in vinificatietechnieken zoals we die nu toepassen.

Categorie: Beleven Tags: wijngeschiedenis

Lees Interacties

Reacties

  1. Lizet Kruyff zegt

    4 juni 2009 om 06:51

    Het is een intrigerende gedachte, citroen bij de witte wijn (Rijnwijn?), maar ik heb er nooit van gehoord. Citroen op een stilleven is heel klassiek, hoort bij het 'meesterwerk', net als dat prachtige tafelkleed met plooien. Wat ik me ook zou kunnen voorstellen: citroen om het vet van de kapoen te breken. En dat klopt met wat Antonius Magirus (1612) er over zegt: gebraden kapoen dien je op met wat sinaasappel- of citroensap en wat zout.

  2. Mariëlla zegt

    4 juni 2009 om 07:03

    Maar niet symbolisch dus? Gewoon een praktische reden? Weer wat geleerd!

  3. Lizet Kruyff zegt

    4 juni 2009 om 15:27

    Het één slaat het ander wellicht niet uit, maar in dit geval – geen mooie afgeschilde krul er aan – denk ik gewoon aan het gerecht. Als wijn niet lekker was maakten ze er hippocras van of iets vergelijkbaars, ik geloof niets van dat citroensap in de wijn tot ik dat ergens gelezen heb :-). Vindt het Magirus-recept wel zo betrouwbaar.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in