• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Un vin comme autrefois: Mas de Daumas Gassac 2003

9 februari 2009 door Mariëlla Beukers

Na zes jaar was het zover: een fles Mas de Daumas Gassac 2003 is dit weekend geopend! Volgens Hugh Johnson en de producent zelf kan de wijn nog makkelijk 10, 15 jaar mee, maar wij vertrouwden het niet zo. 2003 was tenslotte een bloedheet jaar… Aangezien we nog twee flessen hadden, besloten er toch maar eens één uit te proberen. Voor bij een hertenstroganoff met paddestoelen en room (uit Thuis bij Jamie).

De naam Mas de Daumas Gassac moet bij enigszins onderlegde wijnliefhebbers wel een belletje doen rinkelen: een domein in het Franse departement Hérault dat zich begeeft buiten de gebaande paden en volgende de berichten grote wijnen voortbrengt. De wijnen komen als Vin de Pays op de markt, voornamelijk omdat druivenrassen gebruikt worden die in de Languedoc voor de AOC-wijnen niet zijn toegestaan. De prijzen van de wijnen liggen hoog: wij betaalden € 35,00 in 2005 op domein voor de rode Mas de Daumas Gassac 2003.
Meer over het domein en ons bezoek tref je elders op Wijnkronieken aan.

En was de wijn het waard? Ja, volmondig ja! De laatste overgebleven fles blijft dan ook nog zeker 4 jaar dicht, tot minstens 2013.
Wat we in ons glas troffen, was werkelijk een prachtige wijn: helder donkerrood van kleur, in de neus aardse tonen van onder andere leer, maar daaronder veel bessig en kruidig fruit, zelfs wat framboos hier en daar (ik heb heel even aan een pinot noir gedacht…). Er was zeker een houttoon te ontdekken, maar heel subtiel en geïntegreerd. In de mond was de wijn volvol romig, met weer het mooie fruit en het subtiele hout. De tannines waren aanwezig maar niet overheersend, en goed rijp. Conclusie: een afgeronde, frisse wijn met een mooie structuur en een sappige afdronk. Complex zou ik hem niet willen noemen, wel ‘boeiend’. Een feestwijn, voor druilerige zondagen die een vleugje zon nodig hebben!

De wijn bestaat voor 80% uit cabernet sauvignon en voor 20% uit een mengsel van allerhande regionale én internationale rode druivenrassen, waaronder cabernet franc, malbec, merlot, syrah, tannat, petit verdot en carmenère. Achttien maanden rijpte de wijn op eikenhouten vaten van Frans eiken, waarvan een zevende ieder jaar vervangen wordt door nieuw hout. De vinificatie is verder vrij traditioneel, volgens een uitgewerkt ‘schema’ van prof. Emile Peynaud. Klaring gebeurt met eiwitten, filtering blijft achterwege, wat te merken was aan het dépot dat in de fles achterbleef.

In de folder die op het domein uitgereikt wordt, staat nog een mooi verhaal over de chai, de kelder, dat ik jullie niet wil onthouden. Deze chai bevind zich in de resten van een oude gallo-romeinse molen, ondergronds, en wordt op het diepste punt doorsneden door twee koude stroompjes die voor een unieke temperatuurcontrole zorgen. Vanwege de aanwezigheid van dit water is de atmosfeer in de kelder vochtig en koel, wat een mooie langzame alcoholische gisting tot gevolg heeft, waarbij de mens nauwelijks hoeft in te grijpen. Deze langzame gisting heeft weer de ontwikkeling van de rijke aroma’s tot gevolg, aldus Mas de Daumas Gassac.
In de folder staat nog meer prachtig Frans, over de biologische wijnbouw, de handmatige oogst, de invloed van de garrigue etc… Op Mas de Daumas Gassac maken ze dan ook niet gewoon wijn, nee het is een ‘vin comme autrefois’ – een wijn van toen! Smaakten wijnen van toen echt zo? Dan mogen er van mij veel meer dan deze ‘wijnen van toen’ gemaakt worden!

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. dick zegt

    9 februari 2009 om 22:08

    Het spijt me, maar ik vind DG een vd meest overschatte nwe Franse wijnen. Ik heb de 2003 nooit geproefd, maar een aantal andere jaargangen wel. Ze zijn op het onaangename af astringent en sterk drogend.

    Ik kreeg ooit een 2 jaargangen van een wijnliefhebber die deze maar niet kon beminnen. Of ik eens wilde proeven of er iets met de flessen was. Nee, er was niks mee. Ze waren nog stroever dan ik me herinnerde.
    Sindsdien loop ik met een flinke boog om Aime Guibert’s wijnen heen.

    Je proefnotitie doet me aarzelen, maar wellicht maakte 2003 er eindelijk iets van.

  2. Olivier zegt

    10 februari 2009 om 07:17

    Ik vind de wijnen van Daumas Gassac prijzig maar wel goed – misschien is de witte zelfs nog iets beter dan de rode.
    Wat ik wel jammer vind is dat je op het domein € 35 euro per fles betaalt, terwijl je hier in nederland ‘m kan krijgen onder de € 25! Het gastvrije bezoek op het domein heeft blijkbaar ook een prijs.

  3. Mariëlla zegt

    10 februari 2009 om 08:04

    ²Dick: astringent en drogend is deze 2003 zeer zeker niet! Het klinkt een beetje of je de wijn echt te jong hebt gedronken. Maar dat zal toch niet, als wijnliefhebber? Ik zou die 2003 toch eens proberen nu, zeker als hij in Nederland maar 25 euro kost, zoals Olivier zegt. Daar baal ik wel van, toch wel een beetje neppers dus.

    @ Olivier: de witte vonden wij ook heel mooi, herinner ik me. Helaas zijn die al enige tijd op. Dank voor je info over de prijs: dat is wel heel erg storend. Misschien dat hun zoete wijn in het buitenland ook goedkoper is. Die was echt schreeuwend duur op domein.

  4. dick zegt

    10 februari 2009 om 14:41

    Mariella, de 2 bewuste flessen waren 8 en 10 jaar oud. De goed man was het wachten beu.

  5. Mariëlla zegt

    10 februari 2009 om 14:52

    Dan zit er niets anders op dan een keer samen die 2003 te proeven. Je weet ons te vinden! (Als Nico het goed vindt natuurlijk ;-))
    En anders is het een geval van ‘smaken verschillen’. Maar drogend en stroef: nee, echt niet.

  6. Xavier De Vynck zegt

    11 februari 2009 om 20:51

    Je kan ze ook in primeur kopen op het domein aan ongeveer 15 euro de fles…je krijgt je flessen dan natuurlijk maar een jaar later.

  7. VinnoTIM zegt

    28 september 2009 om 23:18

    Ik ben een enorme fan van Mas de Daumas gassac en ben het niet eens dat Mas een drogende wijn is…Alleen moet je mas de tijd geven!!! Heel veel tijd!
    Mijn collectie Mas bestaat uit 1994,19961997,1998,1999,2000,2001,2002,2003,2004 en 2005 varierend van 1 tot 10 flessen per jaargang (ja het zijn geen museum stukken…Ik drink ook wel is wat op) afgelopen week 1994 gedronken…Was geen groot jaar!!! wel een grootse wijn!!!! super mooi zacht, pas een ietsjes ontwikkelde kleur…deze wijn kan nog zeker 10 jaar mee!!!! in April 1991 op magnum gedronken (mijn enige en laatste) Groots weergaloos en zo jong nog!!!!! Ondanks dat het in 1991 zoveel geregend heeft dat ze er in 1992 nog last van hadden!!! alleen 1996,1999 en 2002 hebben me nog niet kunne bekoren!!! Maar ikheb geduld. Wie weet komt het nog

    Vineuze groet Tim

    timmeulenbeek@hotmail.com

  8. Mariëlla zegt

    29 september 2009 om 07:51

    Dank je Tim! Ik denk dat Dick echt die 2003 maar eens moet komen proeven…

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in