Nog een paar weken, dan is het zover: ons reisje naar Californië. Zo langzamerhand beginnen we in de stemming te komen. Van Alder Yarrow ontving ik al wat tips voor het bezoeken van wineries rond Healdsburg en Cloverdale. Internet is een onuitputtelijke bron van informatie op dit gebied, dus een goede voorbereiding is gelukkig niet moeilijk.
Heel toevallig ruimde onze Albert Heijn laatst ook wat wijnrestanten op, en daarbij zat, met zo’n grote 35% korting sticker erop, een fles Zinfandel 2005 van Beringer Vineyards. Die kon ik natuurlijk niet laten staan en het risico dat de fles niet goed meer was, nam ik maar op de koop toe. Voor een rode wijn was hij zeker nog niet te oud en er kon alleen iets zijn met de condities waaronder de fles bewaard is geweest. Maar voor rond de 4 euro nam ik dat risico maar.
Beringer is een hele grote naam in de Napa Valley. Het bedrijf is gevestigd in St. Helena, bezit eigen wijngaarden, maar koopt ook druiven op in heel Californië. Het aantal productlijnen is dan ook groot: de simpele Zinfandel uit onze Nederlandse supermarkt komt op hun website niet eens voor.
De Duitse broers Jacob en Frederick Beringer stichtten hun wijngaard in 1876, bouwden er later hun mooie, nog bestaande villa’s en vestigden in de loop der jaren een naam die sinds die tijd niet meer uit Californië weggeweest is. Zelfs de Drooglegging wist het bedrijf te overleven. Tussen 1920 en 1933 werd voornamelijk wijn voor religieuze doelen gemaakt: voor mis en avondmaal. Inmiddels zijn de gebouwen historisch erfgoed en worden er ‘Historic Tours’ over het ruim honderd jaar oude bedrijfsterrein gehouden (waarbij onze kinderen helaas niet mee zullen kunnen: je moet minimaal 21 jaar zijn om deel te nemen aan een uitgebreide Historic Tour…)
Tom Stevenson rekent alle producten van Beringer tot de beste van Californië. Genoemd worden zelfs botrytiswijnen (Nightingale), maar ook Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot en allerlei assemblages. Voor 40 dollar lijkt me die Nightingale wel iets om te proberen. Lekker op de camping met een glaasje zoete Semillon/Sauvignon Blanc (klassieke Sauternesmix!), bij een paar zoete perziken bijvoorbeeld. Ik zet de wijngaard in ieder geval op mijn To Do-lijstje.
Overigens was de Zinfandel van de supermarkt uitstekend. Pittig, fruitig, wat onrijpe, groene paprika-indruk en ook wat tabak, leek me, maar heel aardig om zo op een dinsdagavond bij spaghetti met kaassaus te drinken. Ik heb weinig Zinfandel gedronken tot nu toe, maar ga daar in Californië zeker wat aan doen. Deze supermarkt Zinfandel van Beringer was alvast een veelbelovend begin.