De geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie is lang en rijk. Je maakt mij helemaal gelukkig met een dag lezen, archiefspeuren en onderzoek doen. Diverse artikelen schreef ik over wijngeschiedenis: je vindt een selectie op de pagina Publicaties. Sinds 2020 doe ik promotie-onderzoek naar de geschiedenis van de wijngaarden in Nederland. Dat heeft inmiddels al een artikel over de middeleeuwse wijngaarden van Schoonhoven opgeleverd. Je kunt het hier gratis downloaden. Meer artikelen zitten in de pen.
Uiteraard kun je me ook inhuren om onderzoek te doen. Neem daarvoor geheel vrijblijvend contact op.
In september 2016 verscheen bij uitgeverij Loopvis Puntneuzen en kersenpitten, een boek met verhalen en recepten uit de tijd van Jeroen Bosch, geschreven door Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff. Ik leverde een aantal kaderteksten aan over wijn in de middeleeuwen.
In oktober 2017 verscheen een bundeling verhalen rondom wijn in Nederland door de eeuwen heen. Dit ebook is verkrijgbaar bij Google Play. Meer over deze digitale publicatie, Nederlanders en wijn, tref je hier.
In 2018 vertelde ik dezelfde verhalen uit Nederlanders en wijn in een echt boek, Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. Het is nog verkrijgbaar voor € 16,50 bij mij. Stuur me een mailtje om het te bestellen.
In 2024 zal bij Uitgeverij Het Zwarte Schaap een nieuw boek verschijnen: Geheimen van de wijnkelder. Een gids voor de zeventiende-eeuwse wijnliefhebber. Meer hierover binnenkort.
Verder lezen over wijn- en culinaire geschiedenis? Een aantal tips!
Alice Feiring schreef een vlot en heerlijk leesbaar boek over de wijnrevival in Georgië, uiteraard uitsluitend over ‘natural wine’, For the Love of Wine.
Rod Philips’ uitstekende Short History of Wine verschijnt in een nieuwe editie, 9000 Years of Wine
Nog altijd een van de standaardwerken: Hugh Johnson’s Story of Wine
Culinaire geschiedenis
Manon Henzen van eet!verleden maakte een reeks heerlijke boekjes over de bijzondere smaken van de keuken van onze voorouders. Kijk eens op eet!verleden voor uitgebreide inspiratie.
Samen met Manon schreef ik Borreltijd!, een receptenboek over historische drankjes en hapjes. Stuur een mailtje als je het boekje wilt bestellen.
Jacques Meerman schreef twee smakelijke boeken: Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken en Kleine geschiedenis van de hutspot.
Regula Ysewijn maakte een heerlijk boek over de geschiedenis van de Engelse pudding, Pride and Pudding. Ook verzamelde zij recepten over wafels en gebak uit de Lage Landen. Een genot om door te bladeren en uit te bakken.