Mijn oordeel over deze fles en dit domein is niet het eerste in Nederland. Vaderlandse beroemdheden als Hubrecht Duijker en de proevers van Perswijn zijn mij al voorgegaan. En ook Robert Parker proefde de wijn al (maar publiceerde nog geen punten). Binnenkort verschijnt een artikel in de Wine Spectator. Dus wat kan ik dan eigenlijk nog toevoegen? Nou, in ieder geval de manier waarop ik kennis maakte met manager Erik Wuite: eerst via Twitter, later op een parkeerterrein achter het wokrestaurant in mijn wijk. Daar op die winderige plek schudde ik de sympathieke Nederlandse wijngaardmanager een hand, en ontving ik een fles Domaine Andron 2009. Hoe komt een Nederlander nu terecht bij een wijnhuis in de Bordeaux, de meest prestigieuze wijnstreek ter wereld? Gewoon, met ondernemingszin!
In 2006 besloten vier Nederlandse ondernemers én wijnliefhebbers de stoute schoene aan te trekken en het 7 ha. omvattende Domaine Andron te kopen. Andron ligt in het dorpje Saint Seurin de Cadourne, even noordelijk van Saint Estèphe, en is de buurman van het beroemde Sociando-Mallet. Sinds 2009 beheert Erik Wuite van ERWU-projects het Domaine Andron voor de vier investeerders. Erik verzorgt tevens de sales en promotie van de wijnen (@domaineandron op Twitter). Hij wordt ondersteund door oenoloog Jean-Michel Dubos, voormalig technisch directeur van Beausejour Heirs Duffau-Lagarosse (Premier Grand Cru Classé in Saint-Emilion). De oogst van 2009 is Dubos’ eerste op Andron. Doel van het team van Domaine Andron is een kwaliteitswijn te maken, één van de pareltjes van de Medoc! En zo te lezen aan de beoordelingen, gaat ze dat wel lukken.
Technische gegevens
De bodem van Domaine Andron bestaat voor 80% uit de bekende graves (keien) en voor 20% uit klei en kalk. Aangeplantte druivenrassen zijn merlot (70%) en cabernet sauvignon (20%). De overige 10% is cabernet franc. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar, plantdichtheid 7000 stokken per hectare. In de wijngaard wordt traditioneel met de hand gewerkt en geoogst. Tijdens de oogst worden de druiven geselecteerd en vergist in houten vaten van 45 hectoliter (met temperatuurcontrole). De rijping gebeurt voor 80% van de oogst in nieuwe barriques van 225 liter en voor 20% in vaten van één jaar oud. De tijd dat de wijn in het vat blijft is afhankelijk van het oogstjaar – tussen de 16 en 24 maanden. Totale productie is ongeveer 32.000 flessen.
Proefnotitie
En wat vond ik van de wijn? Allereerst: een Bordeaux uit 2009 is nog best jong. Dat was niet alleen te zien aan de diepdonkerpaarse kleur, soms bijna zwart, maar ook te proeven.
De aroma’s waren nog iets gesloten, maar daaronder rook je het volle rode en zwarte fruit, fluwelig en zacht, met een vleugje alcohol. In de mond zacht van smaak, met nog wat hoekige kantjes, maar toch al mooie afgeronde tannines. Veel fruit opnieuw, met wat kruidige peper, en een tikje korte afdronk. Lastig te beoordelen, zo’n jonge Bordeaux! Over een jaartje zou ik hem nog eens willen proeven; waarschijnlijk is hij dan gerijpter en volwassener. Maar ook nu beleefde ik plezier aan deze wijn.
Domaine Andron wordt door Erik Wuite zelf in Nederland geïmporteerd en is verder te krijgen voor circa € 27,- bij Best of Wines in Bussum.
Erik zegt
Mooie recentie! Dank je wel. Ik nodig je graag uit over een jaar weer een 2009 te proeven!! Leuk, Erik
Mariëlla Beukers zegt
Daar hou ik je aan, Erik! Succes met al je projecten, en ik hoop nog eens in de Bordeaux langs te komen.
Theo zegt
Prima recensie.2009 Was natuurlijk wel een goed jaar!
Mariëlla Beukers zegt
Da’s waar Theo!