De wijnwereld komt weer op gang, zo na de zomer, en dat leverde deze week weer een aantal boeiende links en berichten op.
- Irene de Vette schreef in opdracht van uitgeverij Het Spectrum de nieuwe Wijncursuskalender. Irene nodige diverse wijnkenners uit Nederland uit een wijntip voor een speciale dag aan te leveren. Je vindt mijn tip bij 11 november! De Wijncursuskalender geeft voor iedere dag van het jaar een wijnweetje, zodat je na een jaar aardig thuis bent in de wondere wereld van de wijn. Deze leuke kalender is te koop voor € 14,99 bij de erkende boekhandel.
- Op Restaurant.blog las ik een verslag over het Wijnlab.nl. Bij dit Wijnlab kun je je eigen wijn samenstellen, door pipetjes van diverse soorten wijn te mengen, helemaal volgens je eigen smaak. Wil je een wijn voor je baas maken, of voor een huwelijksjubileum? Voor je geliefde of voor je oma? Het Wijnlab geeft je de kans de ideale wijn voor een speciale gelegenheid samen te stellen. Vooralsnog is het Wijnlab alleen beschikbaar voor bedrijven e.d., in het kader van teambuilding en zo. Maar het lijkt me een aardig initiatief dat om uitbreiding vraagt. Wat ik me bij lezing wel afvroeg: wat gebeurt er nu precies met de custom made assemblages die je in zo’n workshop hebt gewrocht? Krijg je een flesje mee naar huis?
- In Middelburg heeft Edwin Mijnsbergen zich verdiept in de geschiedenis van de cafés en restaurants en het drankgebruik in de stad. Ronald Nijs van Zestz plaatste een interview met Edwin over zijn project, Middelburg Dronk, ‘een website over uitgaan en drinken in Middelburg toen en nu, waar iedereen aan mee kan schrijven’. Middelburg is in de wijngeschiedenis van Nederland een zeer belangrijke stad, waar in de 16e en 17e eeuw menig vaatje wijn uit Frankrijk aan land kwam. Ik ga de site dan ook met interesse volgen.
Citaat uit het interview: ‘De bezoeker van de site vindt er de geschiedenis van de zaak en het pand, met de eigenaars in chronologische volgorde en achtergronden over de locatie(s) de naamgeving, en waar mogelijk over medewerkers. ‘Ook is er aandacht voor trivia en bijzonderheden en natuurlijk: foto’s en mooie verhalen. Dat zijn de belangrijkste twee. Tegenwoordig is het onderscheid wat groter, maar voorheen hadden zaken vaak veel verschillende functies. Neem de herberg: je kon er slapen en eten, maar het was ook een echte drinkgelegenheid. En notarissen verkochten er huizen, gemeenten communiceerden er hun boodschappen. De afzonderlijke bierhallen, drinklokalen, cafés en koffiehuizen kwamen pas later in zwang. Ondertussen bleven logementen ook gewoon bestaan, vaak met een eigen café.’
- Verder kreeg ik bericht uit Hongarije, waar Cisca keihard werkt aan haar droom, het maken van wijn uit haar eigen wijngaard. Nog niet zo lang geleden nam ik mijn eerste fles als Vriend van Hegyem in ontvangst, op een besloten proeverij voor Vrienden en belangstellenden. Het flesje witte Cuvée 2011 ligt nog even te wachten op het juiste moment, maar dan ga ik er van genieten. Cisca vertelt in haar laatste Nieuwsbrief over het hete en droge groeiseizoen dit jaar, en over de uitbreiding van de wijngaarden.
- En tot slot persoonlijk nieuws: voor het Festival Gebroeders van Limburg in Nijmegen gaf ik op 25 augustus een lezing over middeleeuwse wijn. Aan de hand van drie wijnen, een Riesling uit de Moezel, een Pinot Noir uit de Bourgogne en een vin santo, maakte ik een reisje naar de Nederlanden in de 15e eeuw, en liet ik het publiek proeven waar een middeleeuwse wijn heel misschien een heel klein beetje op geleken kan hebben (met uiteraard diverse mitsen en maren). Foto’s van het Festival tref je hier.