• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Wijnen uit Molise – 2

18 februari 2009 door Mariëlla Beukers

Organisaties in Molise doen er veel aan de wijnen uit hun gebied onder de aandacht te brengen. Ze zullen aanwezig zijn op Vinitaly in Verona in april bijvoorbeeld, maar ook op Italia al Dente op 21 en 22 maart in Loods 6 in Amsterdam. Ik proefde een aantal wijnen uit Molise op een avond bij het Italiaans Cultureel Instituut en deed er al eerder verslag van.
Een aantal gezamenlijke producenten heeft verder een fraai boekje in het Engels uitgegeven, Wines from the land of Molise, waarin ze zich presenteren, en de link met het toerisme is al stevig gelegd.

Maar de grote vraag is natuurlijk: wat heeft een klein, onbekend gebied uit het vrij diepe zuiden van Italië – Molise ligt boven Apulië – te bieden aan de globale wereldwijnmarkt? Voegen ze iets toe? Ik moet zeggen dat ik dat zeer lastig te beantwoorden vind. Wat voor Molise pleit, is de authenticiteit van de wijnen. Het zijn niet de zoveelste chardonnays of merlots, gelukkig, maar wijnen van inheemse druiven met een prettig en open karakter. Alle wijnen die ik proefde waren zuiver en goed gemaakt, zonder scherpe of ruwe en onaangename kantjes.
Kregen we in wijncursussen nog geleerd dat de trebbiano – in Frankrijk bekend als ugni blanc – meestal maar slappe en nietszeggende wijnen produceert, de trebbianos uit Molise zijn werkelijk de moeite van het proberen waard. Het zijn vaak assemblages met onder andere bombino en malvasia, wat ronde en sappige wijnen oplevert. Of er is de falanghina, een druivenras dat al uit de Oudheid bekend is en dat een kruidige, aromatische stevige wijn kan opleveren. Ook de rode druivenrassen zijn goed vertegenwoordigd, met vooral sappige en pittige wijnen van montepulciano en aglianico.

Dat aspect zit dus wel goed: wijnen uit Molise zijn wijnen met een eigen karakter en typiciteit. Gelukkig zijn ze ook zeer inzetbaar, heb ik mogen ervaren. Sommige zou ik graag nog eens op het terras drinken, anderen probeer ik graag bij een schaal kreeft of schaal- en schelpdieren (zie de proefnotities hieronder).

Over de prijs kan ik op dit moment nog weinig zeggen; zelf zou ik bereid zijn voor de wijnen uit Molise zo’n euro of 8-10 te betalen. Voor sommigen misschien 15 euro. Kunnen de wijnboeren het daar voor doen? Gaan de flessen dat kosten op de Nederlandse markt? En hoe zullen de wijnboeren hun marketing gaan aanpakken? Waar treffen we de wijnen straks? Delicatessenzaak of supermarkt? Hoe bereik je een publiek dat wel geïnteresseerd is, maar niet bereid is stad en land af te reizen voor een flesje Molise?

Allemaal vragen waar ik geen antwoord op weet, maar die me wel aan het denken zetten over de haalbaarheid van het introduceren van nieuwe wijngebieden op de Nederlandse markt. En vragen die de organisaties in Molise zich op dit moment ongetwijfeld ook stellen. We zullen zien wat de toekomst brengt.

Nysias 2007, Cantine Salvatore – falanghina
Bleekgeel met groene waas in het glas; geur kruidig en aromatisch, hint van mentholsnoepjes, mineraal; vol en stevig in de mond, complex, met een klein grapefruitbittertje in de afdronk. 14% alcohol, wat echter niet opvalt. Combineren met kreeft of schaal- en schelpdieren. Wijncategorie 1: Yes, daar wil ik meer van.

Gironia Biferno Bianco, 2007, Borgo di Colloredo – trebbiano, bombino, malvasia
Bleekgeel; geur licht aromatisch, veel fruit; fris en fruitig, met een prettig bittertje. Soepele terraswijn, wel 13,5%. Combineren met pittig gekruide pasta met garnalen en olijven. Wijncategorie 1: Yes, daar wil ik meer van.

Girona Biferno Rosso, 2003, Borgo di Colloredo – montepulciano en aglianico
Diepdonkerrood; geur romig, fruitig en warm, licht jammy; in de mond indruk van kersen en zeer rijpe bramen, aanwezige tannines, weinig zuren. Simpele en plezierige wijn, mist een beetje pit. Smaakt goed bij de boerenkool, maar combineert ongetwijfeld ook prima bij droge kaassoorten of de betere pizza. Een wijn ook voor áán het aanrecht, drinkt lekker makkelijk weg…. Graag hadden we een iets jonger jaar geprobeerd. Wijncategorie 2+: heel erg blij als ik dit op een etentje voorgezet krijg. Kan makkelijk een categorie 1 worden!

Categorie: Proeven Tags: Italië

Lees Interacties

Reacties

  1. Molise lover zegt

    20 februari 2009 om 16:37

    Thank you Mariella. Molise is proud to be on your blog!
    Wines are currently sold in Holland by http://www.bladenis.com

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in