• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

7 september 2003 door Mariëlla Beukers

Hij wordt niet vermeld in de editie van Van druivenserre tot wijnkasteel uit 1997 die ik bezit, maar maakt wel verrassend goede wijnen: Teun Bikker uit Culemborg. Gisteren hield hij open dag op zijn tuin, op een volkstuinencomplex in Culemborg. De eerste stokken zijn in 1996 de grond in gegaan. Ze stonden er prachtig bij: Triomphe d’Alsace, Dornfelder, Bianca, Ortega … zelfs een rijtje Chardonnay en ook twee kwijnende Cabernet Sauvigons in een kasje. Dat experiment was zelfs deze warme zomer niet gelukt. Maar de meer noordelijke soorten stonden er werkelijk prima bij, hele gezonde stokken met dikke trossen druiven.

Uiteraard kon er ook geproefd worden op de tuin. Diverse wijnen met label De Teunishof stonden open, waaronder ook de rode wijn van 2000, waarvoor Teun Bikker de derde prijs in een nationale wedstrijd heeft gewonnen. De wijn is gemaakt van Triomphe d’Alsace, Dornfelder en Zweigeltrebe. Het was ook deze wijn die ik vorig jaar in de Utrechtse hortus proefde en waarover ik zeer enthousiast een mailtje naar Teun Bikker zond. Wij vonden deze eerste Nederlandse rode wijn die wij proefden erg lijken op een Oostenrijkse Zweigelt. In het verleden had ik wel eens een Apostelhoeve of een Hoeve Neckum op, maar dat zijn witte wijnen en bovendien uit het zuiden van ons land.

Helaas meldde de heer Bikker ons dat de Zweigeltrebe er dit jaar uit gaat: te veel schimmelvorming.

Ook te proeven was een rode wijn van 2001 (gebotteld in mei 2003), gemaakt van Dornfelder, Regent, Triomphe d’Alsace en Marechal Foch. De laatste twee druivensoorten komen van een proefstation in Colmar (Elzas) en zijn een kruising tussen een Amerikaans en een Europees ras. In de Elzas komen ze niet voor, aangezien ze verboden zijn door de Europese wijnwetten. Ze zijn echter zeer goed resistent tegen schimmels en kunnen dus zonder bestrijdingsmiddelen geteeld worden.

De wijngaardeniers tussen de grote rivieren hebben ook een website in wording: www.hetwbo.com, de moeite van het verkennen waard.

Genoemd boek: Van druivenserre tot wijnkasteel. Een boeiende ontdekkingsreis langs Nederlandse en Vlaamse wijngaarden door Fred Lorsheijd en Piet van Rijsingen, Angeren 1997.

Reacties op deze blog: m.beukers@xs4all.nl

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in