• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

10 september 2003 door Mariëlla Beukers

Vorige week heb ik eindelijk een goed begin kunnen maken met mijn onderzoek naar wijnhandels in Utrecht in de afgelopen eeuw. Van een nog bestaande wijnhandel mag ik het archief gebruiken als basis voor een artikel. Leuke dingen trof ik daar in aan: prijscouranten uit het begin van de 20ste eeuw, anecdotes uit de oorlogsjaren, reclamemateriaal uit de jaren zestig, oude foto’s. Ook aanwezig is een boekje dat in 1968 door de Stichting Wijnpropaganda is uitgeven, met teksten van Wina Born. Daarin trof ik onder andere de vermelding dat het toen, eind jaren zestig, nog steeds gebruikelijk was dat de fusten naar Nederland kwamen en dat de wijnen hier gebotteld werden. Tegenwoordig is dit nauwelijks meer voorstelbaar, met al die verschillende wijnen van over de hele wereld in de schappen van de supermarkt.

Daarnaast kwam ik in dit boekje ook weer de link van Nederland met Monbazillac tegen. Monbazillac is een zoete wijn uit de streek rond Bergerac, die maar weinigen in Nederland meer kennen. Wij kwamen de relatie tussen Nederland en Monbazillac voor het eerst tegen in 2002 in het Chateau Monbazillac. Daar stonden wijnflessen met etiketten met daarop Ancien Marque Hollandaise of Ancien Cru Hollandaise. Dat zat zo: na de intrekking van het Edict van Nantes kwamen veel protestantse wijnbouwers uit de streek rond Bordeaux naar Amsterdam. Zij hadden al goede banden met Holland, omdat hun witte zoete wijnen hier zeer geliefd waren. In Amsterdam aangekomen bouwden zij hun relaties op wijngebied verder uit, waardoor nog meer zoete wijnen geïmporteerd werden. Deze topwijnen werden op een gegeven moment zelfs speciaal voor de Hollandse markt gemaakt en kregen het keurmerk Marque Hollandaise. In het wijnmuseumpje van het Chateau Monbazillac staan zelfs flessen uit het begin van de 20ste eeuw met dergelijke aanduidingen.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in