Het is altijd weer een bijna surreële ervaring: een proeverij of feestje meemaken bij de Utrechtse wijnhandel Van Wageningen en de Lange. Afdalen langs de werftrap vanuit het drukke winkelgebied langs de Oudegracht, en dan naar binnengaan in eeuwenoude kelders waar kaarslicht, oude rekken met wijnflessen en vaten de sfeer bepalen: een compleet andere wereld! Een wereld waar supermarktwijnen en wijnwebwinkels geen plaats hebben, waar je je terugwaant in de tijd dat de notaris, meneer de baron of de pastoor een fles Bordeaux uit de kelder haalde voor bij het zondagse diner. Een wereld dus die eigenlijk niet meer bestaat in het gewone dagelijkse leven, maar die, zoals een bekende wijnschrijver over de firma schreef, betrouwbaarheid uitstraalt, en daarom zijn aantrekkingskracht behoudt, juist ook voor jonge wijndrinkers.
Gisteren vierden de eigenaren van Van Wageningen en de Lange, Menno en Dineke ten Berge, samen met een aantal goede klanten en vrienden het 125-jarig bestaan van deze firma aan de Oudegracht. Burgemeester Aleid Wolfsen nam het eerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst, samengesteld door Onno, de zoon van het echtpaar, Nico en mijzelf. Nico en ik zijn er al jarenlang klant, en in 2004 schreef ik al eens een artikel over de geschiedenis van de firma. Dat artikel vormt nu een deel van het jubileumboek.
Van Wageningen en de Lange is gevestigd in de kelders van de middeleeuwse panden Groot en Klein Fresenburg (nu de Free Record Shop), genoemd naar de 13e-eeuwse steenrijke bouwheer Lambrecht Frese. De geschiedenis van déze wijnhandel begint eind 19e eeuw. Langs de Oudegracht waren in die tijd veel meer wijnhandelaren gevestigd, onder andere Andrau onder de huidige Rembrandt-bioscoop en Finjé vlakbij de Stadhuisbrug. Iets verderop zat ook Bloem, nog altijd in Utrecht gevestigd, maar niet meer langs de Oudegracht
De firma werd opgericht door Bernard Moltzer, die als essayeur bij de Rijksmunt blijkbaar zijn leven een andere draai wilde geven door een agentschap van bordeauxwijnen te beginnen. (Een essayeur is iemand die de waarde van goud en zilver kan bepalen.)
Dit agentschap van De Bourran Frères is voortgezet door Moltzer’s opvolgers, de heren Poortman en Van Hoorn, en later Van Driel van Wageningen en Ten Houte de Lange. Ook na 1977, toen Menno en Dineke ten Berge de firma kochten, bleven bordeauxwijnen een centrale rol in het assortiment spelen, zij het niet meer afkomstig van De Bourran Frères. (Als iemand me kan vertellen wat er van die firma is geworden, hoor ik dat graag. Ik heb het tot op heden nog niet kunnen achterhalen.)
Het jubileumboek bevat uiteraard deze hele geschiedenis, aangevuld met een groot interview met Menno en Dineke ten Berge. René van Heusden, de bovengenoemde wijnschrijver, schreef een mooie bijdrage over het belang van een traditionele wijnhandel als deze en klanten en leveranciers/producenten delen hun anecdotes over de firma. Onno ten Berge filosofeert over de toekomst van het bedrijf, en kaders met notities van de vorige eigenaar Van Driel van Wageningen geven een beeld van de firma in de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard is zoveel mogelijk beeldmateriaal achterhaald en afgebeeld.
Liefhebbers met serieuze belangstelling voor het boek, kunnen bij mij informeren als ze het in bezit willen krijgen!
Foto’s: Nico Poppelier. Meer foto’s zijn te zien op Picasa.