• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Geproefd: Nieuw-Zeelandse Pinot Noir

10 januari 2016 door Mariëlla Beukers

central-otagoWe zijn er nog niet uit. Gaan we in 2017 naar Nieuw-Zeeland op vakantie of niet? De CO2-imprint die we nalaten met een vliegreis zo ver weg staat ons niet echt aan. Bovendien, we willen nog zoveel mooie plekjes dichterbij huis, in Europa, ontdekken. Maar als wijnland en als land waar The Lord of the Rings is opgenomen, blijven we Nieuw-Zeeland heel aantrekkelijk vinden. Die prachtige natuur! En mooie sappige witte wijnen, met een ander maar toch herkenbaar karakter dan het Europese. Prachtige Pinot Noirs, één van mijn favoriete druivenrassen als het om rode wijn gaat. Recent kreeg ik er weer twee toegezonden. Eén uit misschien wel het bekendste wijngebied van het land, Marlborough. En één uit een gebied dat sterk in opkomst is, Central Otago.

PN-ElephantOver Nieuw-Zeelandse Pinot Noir
Er is veel variëteit binnen de Nieuw-Zeelandse Pinot Noirs. Een van de redenen is de uitgestrektheid van het land. Van Auckland in het uiterste noorden tot Central Otago op het Zuidereiland is een afstand van ongeveer 1.600 kilometer. Het lokale klimaat kan aanzienlijk verschillen: Central Otago is droog en zonnig, omdat het in de regenschaduw van de bergen ligt. Marlborough, de noordelijkste regio op het Zuidereiland, is veel natter. Central Otago geldt momenteel als beste regio voor Pinot Noir in Nieuw-Zeeland. En dat bleek ook uit de twee proefflessen die ik ontving.

Weetjes

  • Pinot Noir beslaat ongeveer 8% van de totale wijnproductie van het land.
  • Een ruime 5.500 hectare zijn beplant met deze druif. Dit is een kwart van de totale aanplant Sauvignon Blanc bijvoorbeeld. Met 20.000 hectare staat deze druif op nummer 1 in Nieuw-Zeeland.
  • Ontstelen is gebruikelijk.
  • Koude inweking van de schillen zorgt voor smaak en kleur uit de schil.
  • Vergisting duurt zeven tot acht dagen.
  • De wijnvaten worden drie tot vier keer overgepompt (remontage).
  • De Pinot Noirs worden meestal 9 tot 18 maanden gelagerd op Frans eiken.

PN-GiesenGeproefd
Giesen Brothers Pinot Noir 2012
verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten, € 9,99
Heel veel fruit, vooral aardbeien. Weinig tannine, mist wat structuur. Korte finish. Een simpel maar prettig glas voor gewoon weekend-dinertje.

Elephant Hill Pinot Noir 2012
verkrijgbaar voor de vakhandel via Pallas Wines, prijscategorie rond de € 20 consumentenprijs
Geuren van vanille en rood fruit, snufje laurier. Goede structuur, soepele tannines. Pittige Pinot Noir die beduidend serieuzer is dan de vorige.

Categorie: Proeven Tags: Nieuw Zeeland, pinot noir

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in