• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

A Shrine to Montefalco Sagrantino – Tenuta Castelbuono

1 april 2013 door Mariëlla Beukers

Castelbuono-bottles

The red Umbrian wine Montefalco Sagrantino (see earlier blogpost, in Dutch) has gathered a devout group of followers in the 21st century.

Castelbuono-vineyards

The Lunelli Family, owners of Tenuta Castelbuono, even erected an altar for the powerful drops, in the rolling hills near Bevagna.

Carapace-view

Cellar-stairs

Cellar-altar

Expanding from their native Trentino, where they successfully built THE brand name of Italian sparkling, Ferrari, the Lunellis fell in love with the Umbrian potential for high quality ánd characteristic red wines.

Castelbuono-Ferrari

Architect and artist Arnoldo Pomodoro was commissioned to design a monument that would be both a place to make and store the wines, ánd to receive its pelgrims.

Carapace1

Cellar-entrance

The Carapace, as the dome that resembles a turtle shield is called, is open for tours and individual visitors.

Carapace2

But be sure to like tannic reds, because Castelbuono only produces Montefalco Sagrantino and Montefalco Rosso.

Tasting-Castelbuono

We tasted a range of several vintages; the older ones were the ones to enjoy!

Castelbuono-inside

The lunch that followed the tasting was one of the most memorable I have ever had: especially the crunchy filo dough pastry with rabbit and sweet potato, together with a glass of Castelbuono Sagrantino, was a match made in heaven.

Rabbit

Or the lasagne, tarte tatin-style, with green vegetables and a reduction of Sagrantino … mama mia…

Lasagna

A pity dessert, a delicious little custard pie with orange, was not accompanied by a sweet Sagrantino passito. Castelbuono is aging its first passito in the cellars at the moment. It will be available next year.

 More on Tenuta Castelbuono

More on our recent trip to Umbria

Photos: Nico Poppelier and Mariëlla Beukers

Custardpie

 

Categorie: Wijn & eten Tags: #umbriaforwinelovers, Italië, sagrantino, Tenuta Castelbuono, Umbrië, Wijntoerisme, Wine Chronicles

Lees Interacties

Reacties

  1. Mariella zegt

    1 april 2013 om 17:50

    From Sara Grünwald comes an addition: “The greens we had were field greens from the vineyards. The chef foraged them, I think. The greens were called Ciccoria and then Boraggine, chicory and borage.”

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in