Met ontzettend veel plezier hebben we er naar gekeken: de met liefde gemaakte documentaire film van David Kennard met de titel A Year in Burgundy. Dit keer geen romantisch verhaal over een Londense beurshandelaar die in het zuiden van Frankrijk zijn hart verliest aan Marion Cotillard, maar het ware verhaal van een handvol wijnboeren die in één van de lieflijkste en meest historische wijnstreken van Frankrijk hun – meestal goedbelegde – boterham moeten verdienen.
Met de van oorsprong Franse wijnimporteur Martine Saunier, gevestigd in de VS, reis je in anderhalf uur vier seizoenen lang door de wijngaarden van deze wereldberoemde wijnstreek en ervaar je hoe hier, net als in ieder ander wijngebied in de wereld, de wijnboeren afhankelijk zijn van wind en weer, van bodem en wijnstok. Regen kan te veel of te weinig zijn, hagel bedreigt de wijnstokken, schimmels liggen op de loer. Zoals het persbericht zegt: ‘Ieder oogstjaar is een tijdcapsule, een stukje gebottelde geschiedenis van een specifiek jaar, met zijn bijzondere weerpatroon, zijn crises en zijn triomfen.’ Want ook de geschiedenis van het gebied komt aan bod, met onder andere bijzondere beelden van de kelders van Clos Vougeot, ooit door de Cisterciënzer monniken aangelegd en nog altijd het historische hart van de Bourgogne.
De film laat een zevental wijnmakers aan het woord, van de koningin van de Bourgogne Lalou Bize-Leroy, inmiddels al over de 80, tot drie generaties van de familie Morey-Coffinet. En de vierde generatie loopt ook al rond… A Year in Burgundy gaat over échte mensen, met aandacht voor hun persoonlijke verhalen: ‘Ik hou van mijn werk, het laat me mezelf zijn’, zegt één van de wijnmakers. Eén van de fraaiste scènes vond ik het moment dat een wijnmaker toch enigszins wanhopig naar zijn nieuwe machine staat te kijken, tijdens de oogst. Je ziet hem denken: ‘Hoe start ik dat ding ook al weer?’ Een wijnmaker in de Bourgogne is ook maar een gewoon mens, is voor mij de boodschap.
De wijnen van de Bourgogne worden door filmmaker David Kennard in een historische en sociale context geplaatst, waardoor deze wereldberoemde cru’s van hun elitaire voetstuk komen zonder het grote respect te verliezen dat ze verdienen. A Year in Burgundy is daarmee ook voor een veel breder publiek dan alleen wijnsnobs een prachtige must-see documentaire!
De film is deels Frans, deels Engels gesproken. De Franse teksten zijn ondertiteld in het Engels. Vanaf 5 november is A Year in Burgundy voor het publiek beschikbaar; in Europa via iTunes, Amazon Instant Video en diverse andere VOD-platforms. In de VS verschijnt de film ook op dvd. Deze dvd kan onder andere besteld worden via www.ayearinburgundy.com.