Wijnfilms zijn er in toenemende mate, en ik kijk er graag naar. Recent zag ik twee erg geslaagde: A Year in Port van David Kennard en Chasselas Forever. Une histoire de cépage, van Florian Burion.
A Year in Port
A Year in Port is deel drie in een serie, na A Year in Burgundy en A Year in Champagne. Opnieuw reizen we met Martine Saunier, een importeur uit de VS, naar een wijngebied, ditmaal de Douro en de havenstad Oporto. In lente, zomer, herfst en winter bezoeken we de wijngaarden en de wijnhuizen, en krijgen een goed beeld van verleden, heden en toekomst van port. Diverse bekende port shippers en wijnmakers komen aan het woord, van vier huizen: Niepoort, Ramos Pinto, Taylor Fladgate en Symmington Family Estates. Daarmee kijken we wel hoofdzakelijk bij grote(re) en bekende producenten en ligt er bovendien vrij veel nadruk op de ‘Britishness’ van de portwereld. Enerzijds vind ik dat wel terecht, anderzijds mis ik in de film de stem van kleine producenten als Quevedo, die sinds een aantal decennia aan de weg timmeren. Gelukkig is er wel aandacht voor de prachtige Douro-vallei zelf, met een bezoekje aan prehistorische rotstekeningen en een boottochtje over de rivier bijvoorbeeld. En er is aandacht voor de sector van de tafelwijnen, waarvan sommige vinden dat het de toekomst is. Anderen staan er meer sceptisch tegenover, en bewaken het erfgoed van de versterkte wijnen. Al met al een geslaagde film, met prachtige beelden. A Year in Port is beschikbaar via iTunes voor $ 9,99.
Chasselas Forever
Maar meer nog was ik onder de indruk van Chasselas Forever. Dat komt ongetwijfeld omdat deze Zwitserse film een stevige historische insteek heeft, en daar kick ik nu eenmaal op. Daarnaast is het beeldmateriaal werkelijk fantastisch, en drones zijn niet geschuwd. Chasselas Forever gaat op zoek naar de oorsprong van het druivenras chasselas, en laat daarbij tal van specialisten en wetenschappers aan het woord, waaronder José Vouillamoz, mede-auteur van Wine Grapes. Vouillamoz was tevens consultant voor het scenario van de film.
Chasselas is dé druif van de streek rond het Meer van Genève. De wijngaarden van het Zwitserse kanton Vaux, aangeplant door de monniken in de middeleeuwen, staan er vol mee. En ook in het naburige Valais kun je chasselas aantreffen, maar dan onder de naam fendant. Maar is het nu een tafeldruif, geliefd door de sultans én aan het hof van koning Frans I van Frankrijk? Of is het toch van oorsprong een wijndruif? En waar vindt de druif zijn oorsprong? Aan de hand van talloze interviews en veel rijke beeldmateriaal volgt langzaam de ontknoping, die ik hier niet zal verklappen. De film is zowel in het Duits als het Engels nagesynchroniseerd.
Je kunt de dvd heel makkelijk online aanschaffen, prijs CHF 20 excl. verzendkosten. Het perfecte cadeau voor de aanstaande feestmaand!