• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Achtmaal Douro: Douro Superior en olijven

22 juli 2013 door Mariëlla Beukers

2216a

Niet voor niets staat de Douro op de lijst van de tien beste wijnreis-bestemmingen dit jaar! Prachtige natuur, heerlijke wijnen, goed eten, gastvrije mensen: je vindt het allemaal langs deze rivier in het noorden van Portugal. De  steile hellingen langs het water vormen één van de meest spectaculaire wijnbouwregio’s in de wereld, een gebied dat je tenminste één keer in je leven bezocht móet hebben. Vanuit de havenstad Porto ben je zo in het hart van de streek. Aanbevolen route is met de trein! Helaas heb ik dat zelf nog nooit gedaan, maar het moet fantastisch zijn. De trein rijdt vaak vlak langs het water, op een spoor dat als een speelgoedbaantje tegen de rotsen lijkt geplakt. Het moet echt een belevenis zijn op die manier het dal en de rivier voorbij te zien trekken.

Wat voor kennis komt je van pas over dit uitzonderlijke gebied? De komende dagen schotel ik je acht tips en weetjes voor, waarmee je je voordeel kunt doen. Maar uiteraard is er veel meer: dit is slechts een persoonlijke keuze.

1. Douro Superior
Wijnkenners verdelen het stroomgebied van de rivier in drie stukken: Baixo Corgo, net buiten Porto; Cima Corgo, het middenstuk tot Pinhão; en de Douro Superior, het laatste stuk, tot de Spaanse grens. De Cima Corgo is het bekendste, en daar zul je dan ook de meeste toeristen treffen, vooral tussen (Peso da) Régua en Pinhão. Maar wat mij betreft is het laatste gebied, de Douro Superior, het mooiste! Het is veel minder bekend, aangezien het lang als vrij ontoegankelijk gold. Die tijden zijn voorbij: de wegen zijn er prima en er zijn accommodaties en restaurants. De natuur is hier spectaculair, met ruige toppen, groene hellingen, een overdaad aan bloemen en planten (vooral in mei), eeuwenoude stadjes en op regelmatige plekken wijngaarden. Het tempo ligt hier een niveautje lager, de bebouwing is er schaars, en er zijn misschien wel evenveel olijfbomen als wijnstokken. Kortom: een paradijsje op aarde.

2237a

2. Olijven
Olijfbomen en wijnstokken staan in Douro zij aan zij, zeker in de Douro Superior. Iedere (wijn)boer heeft ook een olijfboomgaard, overigens net als in Spanje en Italië. Zoals een wijngaard uit verschillende druivenrassen kan bestaan, bestaat een olijfboomgaard uit bomen met verschillende soorten olijven. In de Douro zijn dat bijvoorbeeld de cobrançosa en de galega. Iedere boer maakt zijn eigen olijfolie, die hij uit zijn eigen olijven laat persen in de plaatselijke fabriek.

2244a

En wist je dat één boom ongeveer tien kilo olijven oplevert, die uiteindelijk weer slechts twee liter olie produceren? Nu snap je waarom goede olijfolie niet goedkoop is! Een olijfboom heeft bovendien ongeveer vijf meter ruimte om zich heen nodig. Olijfboomgaarden zijn dus ruim en groot. Je kunt er meestal een mooie wandeling door maken: bij Quevedo, waar ik dit voorjaar op bezoek was, oogsten ze jaarlijks in december zo’n 20 tot 35.000 kilo van 25 hectare. Die oogst gebeurt hier machinaal, zoals het volgende filmpje laat zien.

 

Categorie: Beleven Tags: Douro, Douro Superior, olijven, Portugal, Quevedo, Wijntoerisme

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in