• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Achtmaal Douro: uitzichtpunt en wijnbar

24 juli 2013 door Mariëlla Beukers

2236a

Onlangs werd mij gevraagd wat er voor jongere kinderen in de Douro te doen was. Veel verder dan rondwandelen in oude stadjes, een bergwandeling en nog zo wat van dat soort uitjes kwam ik niet. Maar het uitzichtpunt dat ik hieronder beschrijf, zullen kinderen ook leuk vinden. En de wandeling ernaar toe is leuk én veilig. De wijnbar die ik vervolgens aanraadt, is het nu weer niet echt gericht op kinderen, hoewel… Ze hebben er gratis wifi. Met een spelletje op de telefoon kom je dan ook een heel eind 😉

Vandaag weer twee nieuwe tips voor een bezoek aan een van ’s werelds mooiste wijngebieden. Gisteren en eergisteren trof je de eerste vier.

2231a5. S. Salvador do Mundo
Niet ver van S. João da Pesqueira ligt een schitterend uitzichtpunt. De auto moet zo’n 300 meter onder de top achterblijven en langs een reeks kapelletjes wandel je door een zee van bloemen en bloeiende struiken onder verkoelende bomen naar een punt hoog boven de Douro. Vanaf het hoogste punt kijk je het rivierdal in en zie je onder andere oude en nieuwe wijngaardterrassen en de Valeira-stuwdam. Je zou hier kunnen picknicken: gekoeld flesje wijn mee, stukje alheira, brood, olijven, en je middag (of avond) kan niet meer stuk. Vergeet niet een kijkje de nemen bij de voetstappen van de duivel (bijzondere afdrukken op de rotsen) en de ijskoude bron die halverwege de route uit de rotswand komt. Jaarlijks vind hier een religieus festival plaats: als ik het goed heb, vormen de kapelletjes een traditionele kruiswegstatie.

6. Castas e Pratos, Peso da Régua
De Douro kent nog altijd geen massatoerisme. Er varen cruiseschepen vanuit Porto, zelfs tot voorbij de Valeira-dam (er is een complex van sluizen), maar het aantal hotels en overnachtingsadressen ter plekke is beperkt. Toen ik tien jaar geleden in het gebied was, lagen ook de restaurants nog niet voor het opscheppen. Nu nog steeds niet, maar er is wel het één en ander bijgekomen. Castas e Pratos bijvoorbeeld, in een houten loods langs het station van Régua. Het bedrijf is een jaar of wat geleden geopend: het trottoir voor de deur was zelfs nog in aanleg (mei 2013). Binnen tref je een zeer ruime keuze aan wijnen (inclusief port) uit heel Portugal, maar vooral ook uit de Douro. Castas e Pratos is dan ook wijnbar én restaurant. Wij aten er cabrito (geit), gecombineerd met een rode wijn, Claudia’s, van Quevedo. Bij het vlees van de geit kregen we ook ook pittig en smakelijk klaargemaakte stukjes hart, lever en nier van het beest: arroz de miudos.

CastasePratos

Ben je toch in Régua, vergeet dan niet het nieuw Museu do Douro te bezoeken. Parkeer de auto in de koelte onder het gebouw, en laat je hier alles vertellen over de oudste afgebakende wijnregio van de wereld. Daarnaast  zijn er tijdelijke tentoonstellingen (onder andere met moderne kunst), een museumshop en een restaurant en worden er concerten gegeven.

2269a

 

Categorie: Wijn & eten Tags: cabritio, Castas e Prato, Douro, Portugal, Regua, S. Salvador do Mundo, Wijntoerisme

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in