• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Achtmaal Douro: zoetigheden en middeleeuwse stadjes

23 juli 2013 door Mariëlla Beukers

2061a

Wat voor kennis komt je van pas voor een bezoek aan één van de mooiste wijngebieden ter wereld, de Douro in Noord-Portugal? De komende dagen schotel ik je acht tips en weetjes voor, waarmee je je voordeel kunt doen. Gisteren presenteerde ik de eerste twee; vandaag maak ik je lekker met lokale zoetigheden en sfeervolle stadjes.

3. Doces conventuais
De Portugezen zijn dol op zoet gebak (doces), waarin veel eieren zijn verwerkt. In Spanje vertelde iemand me ooit dat die desserts uit de kloosterkeuken stamden: de kloosterlingen produceerden wijn en gebruikten eiwit om te klaren. De overgebleven dooiers werden vervolgens voor het gebak gebruikt! Ik vermoed dat de doces in Portugal net zo zijn ontstaan. Overal kun je de zoete lekkernijen krijgen: in het bekende Café Majestic in Porto, maar ook in een restaurant in Régua of in S. João da Pesqueira. Je krijgt doces bij het ontbijt, bij de koffie, als dessert. Een klooster in Amarante organiseert jaarlijks een festival rondom de zoete lekkernijen: de feria van de Doce Conventuais (feest van de zoetigheden uit het klooster, letterlijk vertaald). Dat festival staat hoog op mijn lijstje bij een volgend bezoek aan de Douro.

2133a

4. S. João da Pesqueira
Het noorden van Portugal kan heel leeg en weids zijn, maar gelukkig zijn er ook sfeervolle middeleeuwse stadjes als S. João da Pesqueira. Mis vooral het prachtige plein in het hart van het oude centrum niet, met een kerk, klooster en oude gevangenis. Ronddwalend door de smalle straatjes kom je ook in de oude joodse wijk, waar katten je vanaf begroeide muurtjes in de gaten houden. De joodse invloed is herkenbaar in dit gebied: zo is een worst gemaakt met kippevlees een lokale specialiteit. Chorizo (gemaakt van varkensvlees) was natuurlijk uit den boze, maar de pittige smaak kon ook benaderd worden door gerookte en gekruide kip. Zo ontstond de alheira. (Lees het precieze verhaal over alheira hier op Wikipedia: er zit namelijk nog veel meer achter het ontstaan van deze worst.)

alheira

Een supermarkt en wat winkels vind je wel in S. João da Pesqueira, terrassen echter niet: het is een verademing om hier rond te lopen, zonder hordes toeristen en souvenirshops. Eind augustus wordt er een drukbezocht wijnfeest georganiseerd, de Festa Pombalina. Producenten presenteren er hun wijnen en het stadsplein verkeert in historische sferen.

2193a

Heerlijk eten kun je er bijvoorbeeld bij de Casa Regional O Forno: regionale gerechten als geit staan er op de kaart. Verwacht geen verfijnde cuisine, wel stevige maar smakelijke kost, met lokale wijnen. Wij dronken Oscar’s 2012 van Quevedo bij de leitao, een speenvarkengerecht met sinaasappel uit Bairrada. Een heerlijke combinatie, dank zij de fruitige tonen van meloen en citrus, de stevige zuren en de mooie mineraliteit van de wijn. Je moet dit restaurant overigens wel weten te vinden: bordjes en uithangborden ontbreken volkomen of zijn verstopt. Een lokaal geheim, eigenlijk… (het adres: Largo da Devesa, 5130-328 S. João da Pesqueira.

2192a

Categorie: Wijn & eten Tags: doces conventuais, Douro, Portugal, S. Joao da Pesqueira, Wijntoerisme

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in