Wat voor kennis komt je van pas voor een bezoek aan één van de mooiste wijngebieden ter wereld, de Douro in Noord-Portugal? De komende dagen schotel ik je acht tips en weetjes voor, waarmee je je voordeel kunt doen. Gisteren presenteerde ik de eerste twee; vandaag maak ik je lekker met lokale zoetigheden en sfeervolle stadjes.
3. Doces conventuais
De Portugezen zijn dol op zoet gebak (doces), waarin veel eieren zijn verwerkt. In Spanje vertelde iemand me ooit dat die desserts uit de kloosterkeuken stamden: de kloosterlingen produceerden wijn en gebruikten eiwit om te klaren. De overgebleven dooiers werden vervolgens voor het gebak gebruikt! Ik vermoed dat de doces in Portugal net zo zijn ontstaan. Overal kun je de zoete lekkernijen krijgen: in het bekende Café Majestic in Porto, maar ook in een restaurant in Régua of in S. João da Pesqueira. Je krijgt doces bij het ontbijt, bij de koffie, als dessert. Een klooster in Amarante organiseert jaarlijks een festival rondom de zoete lekkernijen: de feria van de Doce Conventuais (feest van de zoetigheden uit het klooster, letterlijk vertaald). Dat festival staat hoog op mijn lijstje bij een volgend bezoek aan de Douro.
4. S. João da Pesqueira
Het noorden van Portugal kan heel leeg en weids zijn, maar gelukkig zijn er ook sfeervolle middeleeuwse stadjes als S. João da Pesqueira. Mis vooral het prachtige plein in het hart van het oude centrum niet, met een kerk, klooster en oude gevangenis. Ronddwalend door de smalle straatjes kom je ook in de oude joodse wijk, waar katten je vanaf begroeide muurtjes in de gaten houden. De joodse invloed is herkenbaar in dit gebied: zo is een worst gemaakt met kippevlees een lokale specialiteit. Chorizo (gemaakt van varkensvlees) was natuurlijk uit den boze, maar de pittige smaak kon ook benaderd worden door gerookte en gekruide kip. Zo ontstond de alheira. (Lees het precieze verhaal over alheira hier op Wikipedia: er zit namelijk nog veel meer achter het ontstaan van deze worst.)
Een supermarkt en wat winkels vind je wel in S. João da Pesqueira, terrassen echter niet: het is een verademing om hier rond te lopen, zonder hordes toeristen en souvenirshops. Eind augustus wordt er een drukbezocht wijnfeest georganiseerd, de Festa Pombalina. Producenten presenteren er hun wijnen en het stadsplein verkeert in historische sferen.
Heerlijk eten kun je er bijvoorbeeld bij de Casa Regional O Forno: regionale gerechten als geit staan er op de kaart. Verwacht geen verfijnde cuisine, wel stevige maar smakelijke kost, met lokale wijnen. Wij dronken Oscar’s 2012 van Quevedo bij de leitao, een speenvarkengerecht met sinaasappel uit Bairrada. Een heerlijke combinatie, dank zij de fruitige tonen van meloen en citrus, de stevige zuren en de mooie mineraliteit van de wijn. Je moet dit restaurant overigens wel weten te vinden: bordjes en uithangborden ontbreken volkomen of zijn verstopt. Een lokaal geheim, eigenlijk… (het adres: Largo da Devesa, 5130-328 S. João da Pesqueira.