Op dinsdag 5 augustus ontving zangeres Laura Fygi het eerste in Nederland uitgeschonken glas Pazo das Bruxas Albariño van het Spaanse wijnhuis Torres. Deze Nederlandse introductie vond plaats in restaurant Vida te Hilversum. Volgens het persbericht is deze wijn een eerbetoon aan de folklore en natuur van Galicië, het land van de grote bossen bewoond door mystieke en magische wezens. Galicische heksen (bruxas) vieren hun band met de natuur door middel van rituele dansen en bezweringen. Het is juist dit gebied dat belangrijk zou zijn voor Torres. Waarom dat zo is, wordt helaas niet uitgelegd. Waarom zoekt het Catalaanse Torres de Galicische bossen en kusten op om er in Rias Baixas Albariño te gaan maken? Om daar achter te komen had ik waarschijnlijk naar de presentatie moeten gaan. Aan de andere kant: Torres heeft wijngaarden in bijna alle Spaanse kwaliteitsgebieden. Rias Baixas miste gewoon nog.
Ook lees ik nog in het persbericht: ‘De familie Torres staat bekend om haar verantwoorde en vooruitstrevende manier van ondernemen in een traditionele wereld. Vooral de constante innovatie op het gebied van duurzaamheid zorgt voor wereldwijde erkenning.’ Maar of die duurzaamheid en het introduceren van de nieuwe Albariño met elkaar te maken hebben, wordt niet duidelijk gemaakt.
Gelukkig ontving ik ook een proeffles, die ik gisteren maar gelijk uitgeprobeerd heb. Zo kon ik in ieder geval de wijn op zijn merites beoordelen. En zoals dat met wijnen van Torres gaat: we werden niet teleurgesteld, maar heel warm liepen we nu ook weer niet. Pazo das Bruxas is een prima Albariño, strakdroog, mineraal, en ongetwijfeld prima te combineren bij vis en schelpdieren. Maar persoonlijk vond ik de afdronk iets kaal, wat al te straf. De wijn miste wat body, kwam wat iel over. Volgende fles toch echt maar eens uitproberen bij de mosselen.
De Torres Pazo das Bruxas is in restaurants en speciaalzaken verkrijgbaar vanaf september 2014. Bij restaurant Vida staat hij nu al op de kaart. Voor verkoopinformatie kun je contact opnemen met Oud Reuchlin & Boelen.
Nico Poppelier zegt
Plus-punt: de wijn combineerde ook erg goed met een harde koemelkse kaas uit het gebied Zuid-Tirol.