• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Albrecht Dürer over wijn

21 april 2009 door Mariëlla Beukers

De bekende kunstenaar Albrecht Dürer maakte in 1520/21 een reis van bijna een jaar naar de Nederlanden. Dürer en zijn vrouw Agnes woonden in Neurenberg, en reisden via Mainz en Keulen naar Antwerpen. Van zijn reis en zijn verblijf in diverse Vlaamse steden hield Dürer een notitieboekje bij, waarin hij noteerde wat hij uitgaf en ontving.

De tekst werd in 2008 door Anne Pries vanuit het Duits in het Nederlands vertaald en is uitgegeven in een fraai klein boekje. Op dergelijke bronnen ben ik tamelijk belust: ze geven vaak een prachtig beeld van het dagelijks leven in voorbije eeuwen. Uiteraard las ik het boekje vooral met mijn wijnhistorische pet op. Wat noteerde Dürer over wijn, van hoe groot belang was het voor hem?

De beroemde kunstenaar lijkt wijn gewoon gezien te hebben als levensmiddel: details erover worden zelden gegeven, evenmin als over eten. Dürer krijgt vooral bij zijn aankomst in Antwerpen en later ook in andere steden wijn aangeboden. Soms in flessen, soms in kannen. Op andere momenten betaalt hij gewoon voor eten en drank, zonder te vermelden of dit om bier of wijn gaat.

In Mainz kreeg hij bijvoorbeeld van Peter de goudsmid twee flessen wijn. In Keulen kreeg hij wijn van een vertegenwoordiger van de bankiersfamilie Fugger, en 12 kannen van de beste wijn van meester Johan Grosserpecker. Ik vraag me dan altijd af: hoe neem je 12 kannen mee op reis, zelfs als er een deksel of stop op zit? Of zou met kan hier slechts een inhoudsmaat bedoeld zijn? Die middeleeuwse kannen waren al gauw anderhalf tot twee liter groot. Hoe neem je überhaupt 24 liter mee op reis? We zullen maar niet aannemen dat Dürer die grote hoeveelheid in een dag of twee opdronk…. Of toch: het gezelschap bestond uit drie personen; drink je een kan per dag, kan de voorraad al in vier dagen op zijn….

Over de soort wijn heeft Dürer het nooit. Alleen als hij van de factor van Portugal in Antwerpen wijn krijgt, blijkt dat Franse en Portugese wijn te zijn, afgegeven aan de herberg waar Dürer en zijn vrouw verblijven. Maar welke krachtige wijn zou Dürer in november 1520 van de Portugees Rodrigo hebben gekregen, bij de oesters? Ik wou dat ik het wist!
Uiteraard kan ik wel een educated guess maken: de meeste wijn die Dürer zonder verdere aanduiding noteert zal Rijnwijn geweest zijn, hoewel dat in de loop van de zestiende eeuw langzaam maar zeker niet meer zo vanzelfsprekend wordt.

Nog eenmaal noteert Dürer de ontvangst van 12 kannen wijn, bij zijn bezoek aan Brugge. De raadsheren Jacob en Peter Mostaert waren de gulle gevers.

Dürer is blijkbaar wel dol op zoetigheid: regelmatig noteert hij de ontvangst van gekonfijt fruit, kweeperencompote en kandijsuiker. Ander eten noteert hij niet; het lijkt erop alsof de beroemde kunstenaar geen lekkerbek is geweest.

Reis naar de Nederlanden, vertaald door Anne Pries, Hoogland & Van Klaveren 2008

Afbeelding: de haven van Antwerpen, tekening door Dürer uit 1520, nu in de Weense Albertina.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Lizet Kruyff zegt

    21 april 2009 om 11:16

    wat hij aan eten noteert zijn kennelijk zaken die als chic cadeautje voor op reis geschikt waren. Houdbaar, verpakt. Ze zullen hem niet gauw een adellijke haas of een geurende kaas in de koets hebben meegegeven ;-).

  2. Mariëlla zegt

    21 april 2009 om 18:29

    Zou het? Ik vind dat werkelijk interessant. Met welk doel exact werden die giften in natura gedaan. Deels status, zoiets als onze nieuwjaarsgeschenken, maar deels ook gewoon praktisch. Geurende kaas in de koets: nee misschien niet, maar wel een keer oesters. Die neem je ook niet mee, die eet je dezelfde avond nog op! Hadden we de teletijdmachine van prof. Barabas maar!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in