Niets leuker dan een dagje wijngebied bezoeken! Een prachtige bestemming is tegenwoordig gewoon ons eigen Zuid-Limburg, waar de wijngaarden steeds talrijker worden. Bovendien liggen er in het Belgische deel van Limburg nog eens een aantal. De Limburger somde ze allemaal op dit weekend; het zijn er al 26! En allemaal werken ze met klassieke druivenrassen; er is gelukkig geen solaris, johanniter of regent te bekennen.
Afgelopen zaterdag bezocht ik de biologische wijngaard Aldenborgh in Eys, van Gerrie en Peter Pelzer. De wijnkelder ligt aan de voet van de hoog boven het dorp rijzende Heur, waar al in de vroege Middeleeuwen een kasteel stond. In 3 ha. wijngaard verbouwt Pelzer sinds 1999 alleen klassieke druivenrassen. Centraal staan op dit moment pinot gris en riesling, maar sinds een jaar staan ook onder andere pinot noir, merlot en chardonnay aangeplant. Natuurlijk wel allemaal klonen die ons koele klimaat aankunnen. Hoewel, als het weer altijd zo prachtig is als op de afgelopen 8ste november, dan hebben de druiven vrij weinig te klagen daar in Eys.
Pelzer boert strikt biologisch; volgend jaar hoopt hij het SKAL keurmerk te ontvangen. In de wijngaard wordt op geen enkel moment gespoten met chemische middelen; wel worden zeealgen, steenmeel en plantenaftreksels gebruikt om de druivenstokken te ondersteunen. ‘On’kruid bedekt – ook nu nog, in de herfst – in prachtige rijkdom de bodem tussen de rijen en de woelratten worden bestreden door de aanwezige wezels. De ligging, op een open heuveltop waar de wind vrij spel heeft om de druiven goed te drogen, werkt ook mee om biologisch produceren mogelijk te maken.
Ook in de kelder gebeurt niets dat de aanduiding biologische wijn in de weg staat. Natuurlijke gisten worden gebruikt, er wordt niet gefilterd en klaring vindt plaats door de wijn gewoon wat langer te laten rusten, zodat alle vaste deeltjes vanzelf naar de bodem van het vat zinken.
De wijnen vergisten en rijpen in grote, oude houten vaten van 1000 liter en ondergaan daarin ook een malolactische gisting. ‘Tot 1920 was dit bij alle wijn van onze oosterburen gebruikelijk’, aldus Pelzer.
Dit jaar produceerde Pelzer zo’n 2000 liter wijn, tegen 4000 vorig jaar. De slechte vruchtzetting dit voorjaar was hier debet aan. De wijnen worden bij voorkeur verkocht aan bezoekende groepen en omringende restaurants. Naast stille wijnen wordt ook een Limburgse mousserende wijn gemaakt volgens de klassieke Champagne-methode, met tweede gisting op de fles. De bodem van de Heur en omliggende hellingen bevat kalk en mergel en is dus uitermate geschikt voor mousserende wijnen. In de Eyserhof wordt op dit moment speciaal een oude bietenkelder voor de opslag van die mousserende wijnen ingericht, waar straks ook ontvangsten plaats kunnen vinden. Met deze combinatie van wijnproductie en toerisme hoopt Pelzer de komende jaren zijn boterham te kunnen gaan verdienen.
En dan natuurlijk de wijnen; uiteindelijk draait het daarom allemaal. We proefden er vijf: Pinot Gris uit 2004, 2005, 2006 en 2007 en Riesling uit 2004. De 2004 Pinot Gris is een assemblage met auxerrois. De neus is heel mineraal, de zuren zijn erg aanwezig. De Pinot Gris 2005 is favoriet: vol, met een interessante neus en afdronk, terughoudender zuren en erg toegankelijk. Een wijn om wat schaal- en schelpdieren bij te eten, bijvoorbeeld. De Pinot Gris 2006 smaakt uitstekend op een zonnig Limburgs terras; dit is de toegankelijkste van vier Pinot Gris-wijnen. De 2007 is een vatmonster en nog niet geschikt om te bottelen.
De Riesling 2004 is sterk mineraal, vol in de mond en heeft een hele schone afdronk. Hiervan ging een fles mee naar huis, om over een poosje nog eens te proberen. Alle wijnen hebben alcoholpercentages van 10-12% en zijn helemaal droog (bevatten dus geen restzoet).
Naschrift: ik bezocht Aldenborgh samen met Wijnerij’s Ed Starren. Hij schreef op 17 november een uitstekend verslag van ons bezoek.
Naschrift 17 mei 2020: Helaas is Ed enige jaren geleden overleden; zijn website Wijnerij bestaat niet meer, daarom is de link hierboven verwijderd.
liffey zegt
Hee das grappig, in 2004 heb ik deze wijnboer ook bezocht en de wijnen uiteraard geproefd. Wat me toen opviel (en dat lees ik in dit stukje ook weer terug) is dat de zuren toch wel erg prominent aanwezig zijn.
Ik heb nog een wijn van hem uit 2001 liggen en die durf ik eigenlijk niet open te maken….
Mariëlla zegt
Probeer het eens Liffey. De Riesling zou misschien best interessant kunnen zijn. Of heb je een andere druivensoort liggen?