Na een middag mooie wijnen proeven is het niet altijd even makkelijk je gedachten daarover vast te leggen. Vermoeidheid slaat toe, andere klussen eisen je aandacht, de was moet gevouwen, het werk voor de volgende dag voorbereid. Maar die wijnen blijven in je hoofd zitten, ze eisen hun aandacht gewoon op. En terecht, want ze zijn zo de moeite waard om door een groter publiek te leren kennen.
Gisteren bezocht ik All That Jazz and Wine, een proeverij van 9 kleine importeurs in het Bimhuis, aan het IJ. Met een prachtig uitzicht over de Amsterdamse stationshallen en het water mooie wijnen proeven, wat wil je nog meer? Gelukkig waren we op tijd aanwezig, zodat we nog relatief geconcentreerd een paar mooie ontdekkingen konden doen.
Wijnen die het vragen om op een ander tijdstip nader verkend te worden, want proeven op zo’n gezellige proeverij is lastiger dan je denkt. Veel verder dan ‘lekker’, ‘mooi’, ‘soepel’, ‘prettig’, kom je eigenlijk niet, en dat is jammer, want veel wijnen verdienen het beter aangeprezen te worden. Ondanks deze handicap nu toch een aantal tips naar aanleiding van deze bijzondere proeverij, waar de kleine importeurs weer imponeerden door hun gepassioneerde keuzes en bijzondere vondsten.
Champagne!
Laat ik beginnen bij de verrassend betaalbare en mooie champagnes van de Haasdijk Wine Group. De naam van het bedrijf suggereert een ‘big company’, maar drijvende kracht is Mark Haasdijk, die bij kleine champagneboeren diverse juweeltjes weet weg te halen. Bekende namen als Legras & Haas heeft hij in het assortiment, en de wijnen van een speciale club van 25 producenten die hun wijnen in een ander model fles bottelen. Eén daarvan is het huis Nominé-Renard, met hun Special Club Millésime 2004. Een Brut waar je rustig voor moet gaan zitten, met gerijpte tonen van noga en brood, gemaakt van 35 jaar oude stokken chardonnay en pinot noir. Aan het lege glas bleef je nog minutenlang ruiken!
Oostenrijk
Volgende stop was Good Grapes, waar Erwin Blezer weer zijn schitterende Oostenrijkse assortiment presenteerde. Ik heb het bij de wijnen van Ebner-Ebenauer gehouden. Dit huis uit het Weinviertel was vertegenwoordigd met drie zeer sappige huiswijnen en een pittige St. Laurent van 50 jaar oude stokken. De witte Vom Haus, een cuvée van welschriesling en müller thurgau, wil ik deze lente nog wel eens bij een mooie ei-bacon-broodsalade uitproberen. En die St. Laurent Alte Reben 2007 verdient ook meer aandacht dan hij nu van mij kreeg.
Italië en Frankrijk
Bij de Geluksdruif was ook al elk schot raak: de frisse en fruitige Sauvignon Blanc Basarico 2009 uit Piemonte, van Adriano, Marco e Vittorio, bijvoorbeeld. Typisch Sauvignon Blanc – kruisbes en grapefruit – met een beetje laurier. Domaine Labet uit de Jura was vertegenwoordigd met een 100% Chardonnay, Fleur de Marne ‘La Bardette’ 2007. Heeft de fijne hoge zuren van een typische Jurawijn, is gemaakt in de fruitige stijl met een heel klein hintje van het oxidatieve, veroorzaakt door de gebruikt houden vaten. Een zeer spannende wijn, met veel diepgang.
Een kanjer was ook de Prieuré de Saint Jean de Bébian blanc 2007, gemaakt van 60% roussanne, 15% picpoul, 15% clairette en 10% grenache blanc en gerijpt op 25% nieuw hout. Een krachtige en kruidige mediterrane wijn, die je meeneemt naar haventjes vol visrestaurants en zonsondergangen over de baai. Vol, krachtig, kruidig, met aroma’s waar je aan blijft ruiken en ruiken.
Ook uit de Languedoc afkomstig was de Les Grès 2008 van Mas Granier, van 70% syrah, 20% mourvèdre en 10% grenache. Soepel, makkelijk, maar zeker niet simpel! Heerlijk bij gegrild vlees, en met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Voor € 11,50 is dit heel veel lekker wijn in je glas!
Spanje
Als één na laatste wil ik de wijnen van Lekkersapje noemen. Oké, misschien niet zo’n elegante naam voor een wijnhandel, maar het moet gezegd, Bernd Weeke importeert lekkere sapjes! We proefden er diverse, maar de wijn die ons het meest bekoorde was de Graciano 2005 van Heretat de Taverners uit de omgeving van Valencia. Een oud wijnhuis, dat van de Riojadruif graciano hier een mooie mono cépage weet te maken, met een frisheid die je niet verwacht zo ver zuidelijk.
Aroma’s van fruit en inkt, bosbes en af en toe wat rozijntjes. Fruitig, soepel en fris in de mond, met een goede zuurgraad en afgeronde tannines. En ondanks zijn 90 Parkerpunten nog zeer betaalbaar, € 12,95!
We sloten af met de cava’s van Dominio de la Vega uit Utiel-Requena, geïmporteerd door Imporium. Van de drie vielen vooral de Brut van 100% macabeo en de Rosado van 100% pinot noir op. Beide lekker koud, fris, knisperend. Heerlijk om zo’n proeverij mee af te sluiten en weer met een opgefrist gevoel op huis aan te gaan.