• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Alles klopt in ‘Nederland dineert’

18 oktober 2015 door Mariëlla Beukers

Nederlanddineert2De zilveren wijnkoeler omsluit een fles Constantia, het marmeren koelvat bevat een ronde bruine wijnfles met slanke hals. Fles en koeler in beide gevallen uit dezelfde periode. Met glanzend damast gedekte tafels wachten op de dinergasten. Het bestek glimmend en netjes op een rij, de tafeldecoraties indrukwekkend en smaakvol. Buffetten vol met glaswerk, kannen of karaffen. En de kleurige uniformen van de bedienden keurig geborsteld, alle knopen glimmend gepoetst. Aan de opstelling in de tentoonstelling Nederland dineert klopt gewoon alles! En er hangen verrassende schilderijen aan de wanden, vaak uit privébezit, dus minder bekend bij het publiek.

Zaterdagavond 18 oktober woonden naar ik schat zo’n tweehonderd mensen de opening bij van een bijzondere tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum. Ze werden er ontvangen met een glaasje hypocras en verwelkomd door directeur Benno Tempel. En dankzij verzamelaar Gerlof Janzen leerden ze er hoe zij hun damasten tafelkleden moesten voorbereiden voor het kerstdiner. Na het wassen, strijken en vouwen niet zo maar in de kast leggen, maar eerst een poos op gaan zitten! Bij gebrek aan een mangel is dit dé manier om de glans in je linnen damast te krijgen, aldus Janzen. (Ik ga het uitproberen met oma’s erfstuk.)

2015-10-17 19.18.48-1Nederland dineert toont de geschiedenis van het dineren bij de elite, rijke burgers en het koningshuis. Uit diverse verzamelingen, waaronder kastelen zoals De Haar, Middachten en Twickel, komen complete serviezen, mét het bijbehorende tafellinnen, de decoraties en soms zelfs het meubilair. Zoals het fraaie drankbuffet met spoelbak uit de Utrechtse Fundatie van Renswoude. Topstukken van de tentoonstelling vormen twee complete serviezen van het Koninklijk Huis. Het moderne zilveren en klassiek porseleinen servies waren huwelijkscadeaus voor koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Andere topstukken vormen de kunstwerken die de Catalaan Joan Sallas maakte met servetten. Deze meester servetvouwer houdt een eeuwenoude traditie levend die zo goed als verloren is. Origami is er werkelijk niets bij.

Nederlanddineert1De tentoonstelling is bovendien vastgelegd in een vuistdik boekwerk, door sommigen al de ‘bijbel’ genoemd. Daarin laat een keur aan auteurs hun licht schijnen over vier eeuwen Nederlandse tafelcultuur. Ook voor wijnhistorici uiteraard een ‘must have’.

Rondom de tentoonstelling is bovendien meer moois te zien. De werken die Bouke de Vries maakte met porseleinen scherven bijvoorbeeld, of de foto’s die Peter Menzel en Faith D’Aluisio maakten in opdracht van het museum en het Voedingscentrum. Onder de titel Nederland aan tafel portretteerden zij drie gezinnen met hun voedselconsumptie voor één week. De drie foto’s vormen een aanvulling op de reeks Hungry Planet, waarin Nederland nog ontbrak.

Nederland dineert. Vier eeuwen tafelcultuur, is tot 28 februari te zien in Gemeentemuseum Den Haag.

Categorie: Beleven, Wijngeschiedenis Tags: tafelcultuur, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in