• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Alternatieve aspergewijnen

29 mei 2016 door Mariëlla Beukers

Het is een beetje een hype: gerechten of ingrediënten waar speciale wijnen bij horen. Er is een mosselwijn, een Oosterscheldekreeftwijn en een aspergewijn, om maar eens wat te noemen. Nou ja, een aspergewijn… Tal van organisaties kiezen hun favoriete aspergewijn, waaronder de Verenigde Vinologen Nederland. Zij kozen laatst de Markus Molitor Pinot Blanc, Wehlener Klosterberg 2014 tot de aspergewijn van 2016. Op nummers twee en drie belanden een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland en eentje uit de Loire.

Dat geeft al aan dat er eigenlijk niet één aspergewijn is. In tegenstelling tot wat veel importeurs en promotiebureau’s ons willen doen geloven, passen er heel veel witte wijnen bij asperges. Het hoeft echt geen Alsace Pinot Blanc te zijn! Het is maar hoe je ze klaarmaakt én wat je eigen smaak is. Op de Culiperslunch in april werd dat uitstekend gedemonstreerd door importeur Walraven Sax, die samen met chefkok Naresh Ramdjas (3e bij Masterchef 2015) een aantal verrukkelijke aspergehapjes bij verschillende witte aspergewijnen presenteerde.

Heel verschillende aspergewijnen stonden er, van een mousserende Grüner Veltliner tot een Spaanse blend van Torres. En allemaal combineerden ze uitstekend met asperges. Er waren onder andere amuses van asperges met linzen en van asperges met een vinaigrette. Bereidingswijze en aanvullende ingrediënten zijn bepalend voor wat je waarmee combineert.

Torres - Fransola NIEUWDe Schlumberger Grüner Veltliner is gemaakt volgens de méthode traditionelle. Hij is zuiver, fruitig, heeft kruidige tonen en een aangename frisheid, fijne mousse en een lange afdronk. Prijs € 12,99. Deze wijn proefde ik bij traditioneel klaargemaakte asperges met een vinaigrette-dressing.

Eén van de grootste wijnhuizen in Spanje is Torres, met 40% van de wijngaarden biologisch gecertificeerd. Torres Fransola 2014 is een prachtige en elegante wijn, hoofdzakelijk van Sauvingon Blanc, met aroma’s van tropisch fruit en een mooie rondeur. Prijs € 22,99. De combinatie van linzen met asperges was hier uitstekend bij.

Marqués de Riscal, in de top 20 lijst ‘Most Admired Winebrand 2016’, een beroemd wijnhuis uit Rioja, maakt ook wijn in Rueda.  De Marqués de Riscal Rueda 2015 is een wijn vol tropisch fruit, met hints van bloemen en venkel en een klein bittertje.  Prijs € 9,99. Thuis hebben wij deze geproefd bij pasta met asperges en spekblokjes in romige saus.

Deze wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere slijter, bij Gall&Gall  of via www.allaboutwine.nl of www.perfectewijn.nl.

Afbeelding asperges afkomstig van www.aspergeskoken.nl

Categorie: Wijn & eten Tags: aspergewijnen

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in