Helaas, helaas, al mijn kennis over Sardinië en Sardijnse wijn komt uit de tweede hand. Boeken en het internet vormen mijn bronnen over de wijnen, ik ben er niet zelf geweest. (Gelukkig heb ik er al wel een handvol geproefd!) Toen ik dan ook een fles Isola dei Nuraghi 2010 van Cantine di Dolianova toegezonden kreeg, dacht ik even dat het om een wijn van nuragus ging, een zeer oud inheems druivenras. Dat bleek niet het geval: de Montesicci 2010 bleek een wijn met herkomstbenaming IGT Isola dei Nuraghi, oftewel van het eiland van de Nuraghi, de oude naam voor de Sardijnen. Gebruikte druivenrassen zijn vermentino, malvasia en nasco.
Over de Sardijnse wijnbouw heb ik gelezen dat hij al heel erg oud is: vondsten van verkoolde druivenpitten in aardewerken schalen duiden op wijnbouw al 3.200 jaar geleden. Verantwoordelijk voor de introductie van de wijnbouw zouden de Feniciërs zijn, die handelsroutes op Sardinië onderhielden tussen 1500 en 400 voor Christus. Vanuit Sardinië zou de wijnbouw zich verspreid hebben over andere delen van het Middellandse Zeegebied. In ieder geval kent het eiland ook een groot aantal inheemse druivenrassen. De hierboven genoemde druif nasco stamt uit de Romeinse tijd en wordt ook wel ‘muscus’ genoemd, vanwege zijn karakteristieke aroma’s. Sardinië produceert rood, wit en rosé. Een groot deel van de productie is in handen van coöperaties, zoals de Cantine di Dolianova waarvan ik de Montesicci proefde. Dolianova ontstond in 1949 en produceert in de 21ste eeuw zo’n 4 miljoen flessen per jaar, afkomstig van in totaal 1200 hectare wijngaarden.
De Montesicci wordt naar Nederland gehaald door Vino & Vetro; zij zonden hem als tweede wijn in naar de verkiezing van de Kreeftenwijn 2012, maar hij belandde niet in de finale. Zelf heb ik het idee dat deze nog wel eens beter bij kreeft zou kunnen passen dan de winnaar, de Doceassaje. Zeker bij pure kreeft, zonder al te veel poespas. Want net als bij alle wijn-spijscombinaties maakt het heel wat uit hoe je de kreeft klaarmaakt. Kook je hem of leg je hem onder de grill? Maak je er soep van of gaat het vlees in kroketjes? Ik vroeg er smaakdeskundige Peter Klosse naar: wat schenkt hij bij kreeft? En Peter antwoordde mij: “Zelfs als de kreeft puur bereid is, dan zal er toch wel wat bij komen. Als dat een salade is, dan zoek je als bijpassende wijn toch naar iets fris en enigszins straks. Bij kreeft in een bouillon of met een garnituur komen mildere wijnen meer in aanmerking. Overigens is ook de bereiding van de kreeft van groot belang. Zo makkelijk is dat namelijk niet. Dan tot slot, wat je vooral niet wilt is dat wijnen – en ook de garnituren of sauzen – de smaak van de kreeft gaan overheersen. En dat is een leuke uitdaging want het smaakgehalte van kreeft is niet heel hoog.”
Montesicci 2010 is romig geel van kleur, ruikt vol en aromatisch naar rijp fruit, vooral abrikoos en perzik, met frisse tonen van basilicum en groene kruiden. Verder een tikje notig.
In de mond is hij sappig en notig en heeft de smaak van wit steenfruit, met gerijpte, tikje oxidatieve tonen. Na enige tijd in het glas ruik en proef je ook wat vanille en gekonfijt fruit. Milde zuren, en een volle, vettige afdronk, met een heel klein zoetje aan het eind. Als geheel mist de wijn enige complexiteit, maar verder een prettig en mild glas wijn, met de juiste frisheid. Wie hem bij kreeft heeft geprobeerd of gaat proberen, laat hier weten wat je ervan vond!
Max zegt
“(…) ruikt vol en aromatisch naar rijp fruit, vooral abrikoos en perzik, met frisse tonen van basilicum en groene kruiden. (…) In de mond is hij sappig en notig en heeft de smaak van wit steenfruit, met gerijpte, tikje oxidatieve tonen. Na enige tijd in het glas ruik en proef je ook wat vanille en gekonfijt fruit. Milde zuren, en een volle, vettige afdronk, met een heel klein zoetje aan het eind.”
Dat klinkt als de mooiste witte wijn denkbaar. Wat jammer nou dat de wijn “enige complexiteit” mist. Of is dat gewoon de noodzakelijke intellectuele tegenhang om niet te hoeven roepen: schenk nog eens bij! (?)
Op naar http://www.vinovetro.nl... Héééé… ze verkopen ‘m helemaal niet meer. Of nog niet?
Mariëlla zegt
Gewoon even mailen naar Vino&Vitro, komt het vast goed. En ja, er mag best bijgeschonken worden 😉
Patrick zegt
@Max Je kan de Montesicci van 2010 inmiddels weer vinden op onze website. Nieuwe levering zijn net binngekomen; er is weer voorraad.
Mocht je nog andere vragen hebben, dan hoor ik het graag. Ik bemoei me niet met de meningen over smaak en complixiteit, dat is voor “fijnproevers”.