• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Alternatieve kreeftenwijn: milde en frisse Montesicci uit Sardinië

25 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Helaas, helaas, al mijn kennis over Sardinië en Sardijnse wijn komt uit de tweede hand. Boeken en het internet vormen mijn bronnen over de wijnen, ik ben er niet zelf geweest. (Gelukkig heb ik er al wel een handvol geproefd!) Toen ik dan ook een fles Isola dei Nuraghi 2010 van Cantine di Dolianova toegezonden kreeg, dacht ik even dat het om een wijn van nuragus ging, een zeer oud inheems druivenras. Dat bleek niet het geval: de Montesicci 2010 bleek een wijn met herkomstbenaming IGT Isola dei Nuraghi, oftewel van het eiland van de Nuraghi, de oude naam voor de Sardijnen. Gebruikte druivenrassen zijn vermentino, malvasia en nasco.

Over de Sardijnse wijnbouw heb ik gelezen dat hij al heel erg oud is: vondsten van verkoolde druivenpitten in aardewerken schalen duiden op wijnbouw al 3.200 jaar geleden. Verantwoordelijk voor de introductie van de wijnbouw zouden de Feniciërs zijn, die handelsroutes op Sardinië onderhielden tussen 1500 en 400 voor Christus. Vanuit Sardinië zou de wijnbouw zich verspreid hebben over andere delen van het Middellandse Zeegebied. In ieder geval kent het eiland ook een groot aantal inheemse druivenrassen. De hierboven genoemde druif nasco stamt uit de Romeinse tijd en wordt ook wel ‘muscus’ genoemd, vanwege zijn karakteristieke aroma’s. Sardinië produceert rood, wit en rosé. Een groot deel van de productie is in handen van coöperaties, zoals de Cantine di Dolianova waarvan ik de Montesicci proefde. Dolianova ontstond in 1949 en produceert in de 21ste eeuw zo’n 4 miljoen flessen per jaar, afkomstig van in totaal 1200 hectare wijngaarden.

De Montesicci wordt naar Nederland gehaald door Vino & Vetro; zij zonden hem als tweede wijn in naar de verkiezing van de Kreeftenwijn 2012, maar hij belandde niet in de finale. Zelf heb ik het idee dat deze nog wel eens beter bij kreeft zou kunnen passen dan de winnaar, de Doceassaje. Zeker bij pure kreeft, zonder al te veel poespas. Want net als bij alle wijn-spijscombinaties maakt het heel wat uit hoe je de kreeft klaarmaakt. Kook je hem of leg je hem onder de grill? Maak je er soep van of gaat het vlees in kroketjes?  Ik vroeg er smaakdeskundige Peter Klosse naar: wat schenkt hij bij kreeft? En Peter antwoordde mij: “Zelfs als de kreeft puur bereid is, dan zal er toch wel wat bij komen. Als dat een salade is, dan zoek je als bijpassende wijn toch naar iets fris en enigszins straks. Bij kreeft in een bouillon of met een garnituur komen mildere wijnen meer in aanmerking. Overigens is ook de bereiding van de kreeft van groot belang. Zo makkelijk is dat namelijk niet. Dan tot slot, wat je vooral niet wilt is dat wijnen – en ook de garnituren of sauzen – de smaak van de kreeft gaan overheersen. En dat is een leuke uitdaging want het smaakgehalte van kreeft is niet heel hoog.”

Montesicci 2010 is romig geel van kleur, ruikt vol en aromatisch naar rijp fruit, vooral abrikoos en perzik, met frisse tonen van basilicum en groene kruiden. Verder een tikje notig.

In de mond is hij sappig en notig en heeft de smaak van wit steenfruit, met gerijpte, tikje oxidatieve tonen. Na enige tijd in het glas ruik en proef je ook wat vanille en gekonfijt fruit. Milde zuren, en een volle, vettige afdronk, met een heel klein zoetje aan het eind. Als geheel mist de wijn enige complexiteit, maar verder een prettig en mild glas wijn, met de juiste frisheid. Wie hem bij kreeft heeft geprobeerd of gaat proberen, laat hier weten wat je ervan vond!

 

Categorie: Wijn & eten Tags: Italië, kreeft, kreeftenwijn, Montesicci, Sardinië, vermentino, wijn-spijs

Lees Interacties

Reacties

  1. Max zegt

    25 maart 2012 om 19:46

    “(…) ruikt vol en aromatisch naar rijp fruit, vooral abrikoos en perzik, met frisse tonen van basilicum en groene kruiden. (…) In de mond is hij sappig en notig en heeft de smaak van wit steenfruit, met gerijpte, tikje oxidatieve tonen. Na enige tijd in het glas ruik en proef je ook wat vanille en gekonfijt fruit. Milde zuren, en een volle, vettige afdronk, met een heel klein zoetje aan het eind.”

    Dat klinkt als de mooiste witte wijn denkbaar. Wat jammer nou dat de wijn “enige complexiteit” mist. Of is dat gewoon de noodzakelijke intellectuele tegenhang om niet te hoeven roepen: schenk nog eens bij! (?)

    Op naar http://www.vinovetro.nl... Héééé… ze verkopen ‘m helemaal niet meer. Of nog niet?

  2. Mariëlla zegt

    27 maart 2012 om 10:35

    Gewoon even mailen naar Vino&Vitro, komt het vast goed. En ja, er mag best bijgeschonken worden 😉

  3. Patrick zegt

    30 maart 2012 om 14:36

    @Max Je kan de Montesicci van 2010 inmiddels weer vinden op onze website. Nieuwe levering zijn net binngekomen; er is weer voorraad.

    Mocht je nog andere vragen hebben, dan hoor ik het graag. Ik bemoei me niet met de meningen over smaak en complixiteit, dat is voor “fijnproevers”.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in