Nog een paar dagen, dan krijg ik mijn diploma Vinoloog van de Wijnacademie. Oplettende lezers hebben wel gerealiseerd dat het laatste onderdeel, het proeven, me niet is komen aanwaaien.
Voordat ik weer deelnam aan het examen Proeven in februari heb ik de afgelopen winter dan ook zeer intensief getraind, bij een werkelijk fantastische leraar! Vier keer ben ik afgereisd naar Apeldoorn, waar ik ten huize van mijn docent, Anja Vondenhoff, telkens 12 wijnen of meer proefde, en waar ik stevig door de mangel ben gehaald. Toen bleek opnieuw wat ik al eerder ervaren had: bij de Wijnacademie leer je onvoldoende analytisch proeven. (Ik laat in het midden om welke reden dat is. Het grote aantal deelnemers en de beperkte tijd voor dit onderdeel zijn er in ieder geval debet aan.) Onder andere leer je niet te benoemen wat je in de wijn proeft als effect van een specifiek wijngaardmanagement of een speciale vinificatietechniek. Dat dat wel degelijk mogelijk is, leerde ik van Anja.
Anja is docent aan een groot ROC en recent geslaagd voor de zware Diploma Course van WSET. Op dit moment is zij nog bezig met een scriptie, om van de bekende Duitse wijnuniversiteit Geisenheim de titel Weinakademiker te verwerven. En dat gaat haar zeker lukken!
Anja leerde mij bijvoorbeeld dat je de lange inweking van de schillen in de most wel degelijk kunt zien en proeven. Bij langere inweking komen meer kleur- , geur- en smaakstoffen uit de schil vrij, waaronder tannine. Witte wijnen die langer op hun schillen hebben geweekt, zijn dan ook donkerder van kleur en hebben vaak in de afdronk een bittertje. Lang niet alle druivenrassen kunnen dergelijke inweking goed doorstaan; tref je zo’n bittertje aan, dan moet je in gedachten al een aantal witte druivenrassen uitsluiten of juist bovenaan je lijst zetten.
Ik leerde van Anja ook veel beter te letten op druivenrassen met wat ‘vettigheid’ in de mond; een Riesling (zonder die vettigheid) is op die manier veel beter van een Grüner Veltliner (met die vettigheid) te onderscheiden. En ook een druif als roussanne (met vettigheid) is hiermee weer iets beter te beoordelen.
Anja heeft niet alleen mij maar ook andere vinologen door het examen technisch proeven geholpen. Ik leerde haar heel toevallig kennen in de tram naar en van het Wijnmarketing Symposium vorig jaar. Veel bekendheid heeft zij nog niet aan haar activiteiten gegeven. Maar aangezien zij haar bijlessen en proefcursussen meer wil gaan uitbouwen, heb ik om haar te bedanken voor het positieve resultaat van mijn lessen, dit stukje geschreven. Ik kan het iedere wijnliefhebber die goed wil leren proeven van harte aanbevelen: Anja Vondenhoff Wijncursussen! Haar website is nog in de maak, maar je kunt haar bereiken onder dit emailadres
Anonymous zegt
Mariëlla, ja helemaal mee eens.
Goed dat je Anja hebt gevonden.
Ik ben ook zoekende naar meer structuur en uitdieping van mijn proeftechniek.
Of wellicht toch de diploma-course?
Veel pleier woensdag op de diploma-uitreiking.
Groeten Annelies
Mariëlla zegt
Ha Annelies, als jij ooit de Diploma Course gaat doen, wie weet, doe ik met je mee 🙂 Ik denk er wel over, maar heb je de kosten gezien in Perswijn? Dan moet ik nog even doorsparen….
Groetjes en tot horens!
Christa zegt
Beste Annelies,
Als het je gaat om verbetering en verdieping van je proeftechniek zou je ook Oinos kunnen overwegen.
mvg, Christa Kok